Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohllal találkozott
2016. április 19.
A német–magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohlt újságíróknak nyilatkozva azt követően, hogy a volt német kancellár kedden otthonában fogadta őt.

A német–magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár – fogalmazott a Németországban tartózkodó magyar kormányfő.

Azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

„Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának” – fogalmazott Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne „rángassák bele” az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, „ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen.

„Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német–magyar barátság!” – zárta szavait a miniszterelnök.