Orbán Viktor napirend előtti felszólalása
2019. május 27. Budapest

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim!

Európában és Magyarországon európai parlamenti választásokat tartottak, alkotmányos szokásaink szerint ezért kértem szót a mai ülésen. Az eredményeket ismerjük: a tegnapi választáson rekordrészvétel mellett a magyar kormánypártok rekordgyőzelmet arattak. Magyarország miniszterelnökeként szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett az európai parlamenti választáson. 2004 óta ez volt a negyedik európai parlamenti választás, és ez hozta a legmagasabb részvételt. A magyar emberek tegnap bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, Európa a mi hazánk is. A tegnapi választáson a magyar emberek világosan kimondták, hogy Brüsszelben változást szeretnének. Kimondták, hogy olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást. Kimondták, hogy olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát. Világossá tették: olyan vezetőket akarnak, akik számára mindig az európai emberek érdekei az elsők. Tájékoztatom Önöket, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fogok támogatni. Az unió miniszterelnökei kedden már össze is ülnek, hogy megkezdjük a leendő európai vezetőkről szóló tárgyalásokat.

Tisztelt Ház!

Én úgy tekintek a tegnapi választásra, hogy Magyarország kormánya az emberektől ismét erős felhatalmazást kapott. Mint minden választási győzelem, számunkra ez is egy megbízatás. Megbíztak minket a magyar emberek azzal, hogy Brüsszelben a változást képviseljük. Munkát kaptunk tehát és feladatot, Magyarország kormánya és személyesen jómagam is mindent meg fogok tenni azért, hogy az európai politikában eredményesen képviseljem a magyar választók akaratát.

Tisztelt Ház!

Minden választásnak, így az európai parlamenti választásnak is van belpolitikai értelme. A magyar emberek a kormánypártoknak és a kormánynak ezen a választáson ismét bizalmat szavaztak, nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve. A magyar választók, pártszínekre tekintet nélkül azt kérik, hogy képviselőik a magyar emberek érdekeit képviseljék Brüsszelben, és ne Brüsszel érdekeit Magyarországon. Kérem mindannyiukat, fontolják ezt meg.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A tegnapi választás azt is világossá tette, hogy a magyar választók úgy látják, érdemes folytatni azt, amit elkezdtünk. Tájékoztatom a képviselőtársaimat, hogy a parlamenti választások óta eltelt egy esztendőben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít. Az első negyedévben a magyar nemzeti össztermék 5,2 százalékkal bővült. A gazdasági növekedés tehát még a tavalyi, kifejezetten erős évhez képest sem veszített lendületéből, az első negyedéves eredmények másfél évtizede nem látott bővülési ütemet mutatnak. Az első negyedéves gazdasági tények alapján a magyar gazdaság növekedett a legerőteljesebben az unióban; bár az ír és a máltai adatok egyelőre még nem ismertek, de ezek nélkül is biztonsággal kijelenthető, hogy hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság egyike Európában. A nemzetgazdaságban a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 4 millió 490 ezer főt. Ez azt jelenti, hogy 2010 és 2019 között 788 ezer fővel nőtt a munkából és fizetésből élők száma. A foglalkoztatási ráta 2010 és 2019 között 54,6 százalékról 70 százalékra emelkedett, a munkanélküliek száma 316 ezerrel csökkent 2010-hez képest. Tájékoztatom Önöket, hogy a munkanélküliség 3,6 százalékon áll, ez a negyedik legalacsonyabb adat az Európai Unióban, miközben a dolgozó emberek aránya meghaladja az unió átlagát. 2010-ben a 60 év alatti magyar népességnek még a 12 százaléka élt olyan háztartásban, ahol alig vagy senki sem dolgozott. 2018-ra ezt kevesebb mint felére sikerült leszorítanunk. Hasonlóképpen nőttek a bérek is: 2010-hez képest a nettó átlagkereset 73 százalékkal emelkedett, a minimálbér összege pedig az akkori 73,5 ezer forintról 149 ezer forintra, több mint duplájára emelkedett Magyarországon. Uniós összehasonlításban ez azt jelenti, hogy 2010 óta Magyarországon emelkedett a negyedik legnagyobb mértékben a minimálbér összege az Európai Unióban. Ennél is fontosabb, hogy a szegénység elleni politikában is sikereket könyvelhetünk el. Az Európai Unió – tehát nem a magyar kormány, hanem az Európai Unió – friss jelentése szerint az elmúlt öt évben 1 millió 800 ezer ember jött ki a súlyos anyagi válságból, vagyis a szegénységből.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Mindezt úgy valósítottuk meg, hogy közben a magyar költségvetés stabil, nem nyújtózkodunk tovább, csak addig, ameddig a takarónk ér. Magyarország immáron hét éve teljesíti a költségvetési hiánycélokra vonatkozó, úgynevezett maastrichti stabilitási kritériumokat. Az adósságunk is csökken: 2018-ra az uniós módszertanok szerint számított államadósság 71 százalék alá csökkent.

Azt is nyíltan meg kell mondani, tisztelt Elnök úr, tisztelt Ház, hogy az Európai Unió teljesítménye már kevésbé rózsás. Az Európai Unió régi tagállamainak növekedése lassul, az eurózóna növekedési üteme csökken. A gyorsuló magyar növekedés tehát egy lassuló Európában történik. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg kell védenünk, és minden évben meg is kell haladnunk az európai növekedést. Reális célkitűzésnek tartom az Európai Unió átlagát 2 százalékponttal meghaladó növekedést. Ez a kormány célja, és ennek megvalósítása érdekében rövidesen egy gazdaságvédelmi akciótervet terjesztek a Tisztelt Ház elé.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Az európai parlamenti választások eredménye számomra azt is megmutatta, hogy a magyar emberek támogatják a családpolitikában indított kezdeményezésünket. Mindannyian egyetértünk abban, hogy a magyar emberek számára a gyermek az első, ezért hirdettük meg a családvédelmi akciótervet. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet hozunk létre, amelyből 2019 végéig 10 ezer már meg is valósul. Megteremtjük tehát a lehetőséget az édesanyáknak, hogyha úgy döntenek, akkor vissza tudjanak menni dolgozni. Július 1-jével indul a második lépcső, amelynek keretében 10 millió forintos életkezdési támogatást kaphatnak azok a fiatal házaspárok, akik gyermeket vállalnak. 2,5 millió forinttal támogatjuk a nagycsaládosok családi autójának vásárlását, bővül a csok rendszere azok felé, akik használt lakást akarnak vásárolni, és bővítjük a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatást is. Végül a családvédelmi akcióterv harmadik lépcsője 2020. január 1-jén indul el. Ebben a szakaszban bevezetjük, hogy már a nagyszülők is igénybe vehessék a gyedet. És egy régi kötelességünket is rendezzük azzal, hogy a legalább négy gyermeket szülő nőket életük végéig mentesíteni fogjuk a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Tisztelt Ház!

Így állunk hát 2019 májusában, egy nappal az európai választások után. Kérem az országgyűlés és minden egyes képviselőtársam segítségét, hogy Magyarország elérhesse kitűzött céljait.

Köszönöm, hogy meghallgattak!