Orbán Viktor napirend előtti felszólalása
2019. október 21. Budapest

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim!

Száz napja ült össze utoljára az országgyűlés. Alkotmányos szokásaink szerint most beszámolok a Tisztelt Háznak arról, mit végzett a kormány utolsó találkozásunk óta. Ebben a száz napban önkormányzati választások voltak; a családvédelmi akcióterv újabb elemei indultak el; megindítottuk a Magyar Falu Programot; fontos fejleményeket láthattunk az európai és a magyar gazdaságban, és fontos kérdésekről döntöttünk az Európai Tanácsban is.
Ami az önkormányzati választásokat illeti, azokat az ország minden településén sikeresen és eredményesen lebonyolítottuk. Köszönetet mondok annak a közel 20 ezer embernek, akik szavazatszámlálóként, informatikusként, jogászként, köztisztviselőként vagy bármilyen más módon közreműködtek a választások lebonyolításában. Megállapíthatjuk, hogy a kormány a választások megszervezésében és lebonyolításában ráháruló feladatokat közmegelégedésre megoldotta. Erről a helyről is köszönetet mondok azoknak a választóknak, párthovatartozásra való tekintet nélkül, akik részt vettek a választáson, és ezzel hozzájárultak a magyar demokrácia működéséhez. A részvételi arányok azt mutatják, hogy a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett, és hisznek Magyarország jövőjében. Erről a helyről is gratulálok minden megválasztott polgármesternek és önkormányzati képviselőnek. Munkájukhoz sok erőt és jó egészséget kívánok. A kormány álláspontja és eddigi gyakorlata is ismert. Minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködünk, aki maga is készen áll az együttműködésre. Pártállásra, kormányzati vagy ellenzéki pozícióra tekintet nélkül mindannyiunknak Magyarországért és a magyar emberekért kell dolgoznunk, mert továbbra is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben. A kormány számára, Tisztelt Ház, külön elismerés, hogy összességében, az egész országot tekintve a kormányzópártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A fontos földrajzi és települési különbségeken túl ez azt jelenti, hogy a kormány folytathatja a munkáját, sőt a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott. Folytatjuk tehát a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját. A magyar demokrácia erős, működik, és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét.

Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig; 40 ezren babaváró támogatást, 16 ezren a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását és 9 ezren a három- és többgyermekes családok jelzáloghiteltartozás-csökkentését kérték. 114 ezer család vette igénybe a családok otthonteremtési kedvezményét. A júliusban indult falusiotthon-programra 1.500 igénylés érkezett. Ezek így együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amelyek meg is érkeztek a magyar családokhoz. A kérdés az, bírja-e mindezt a magyar gazdaság.

Azt jelenthetem a Tisztelt Háznak, hogy a jelek szerint igen, bírja. Az első fél év gazdasági teljesítményét már látjuk. A magyar gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. 2010-hez képest a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal növekedett, ezen belül az ipari termelés 40 százalék felett növekedett, úgy, hogy közben átálltunk a munkaalapú gazdasági rendszerre, és a munkanélküliség 3,4 százalékra csökkent a 2010-es 12 százalékról. A munkahelyek száma 808 ezerrel nőtt. Ma Magyarországon 4 millió 517 ezer ember dolgozik. Ezzel az Európai Unióban a negyedik helyen állunk, de a kormány többet és jobbat szeretne, legalább Csehországot utol akarjuk érni.

Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy az év első hét hónapjában az átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek, és a minimálbér-emelkedés mértéke a negyedik legnagyobb az unióban, ami azt jelenti, hogy három ország még mindig előttünk van, érdemes ezért mindannyiunknak még többet dolgoznia. Tájékoztatom Önöket, hogy komoly változások történtek az államadósság területén: a 2010-es 83,5 százalékos szintről 68 százalékra csökkentettük azt. Legalább ilyen fontos, hogy 2010-ben a külföldiek kezén lévő hitel, illetve hitelünk 50 százalékot tett ki, ezt ma már 20 százalék alá szorítottuk, vagyis az állami hitelek kamatait nem a külföldieknek, hanem a magyar embereknek fizetjük. Innen is biztatok mindenkit, hogy vásároljanak magyar állampapírt.

Tisztelt Ház!

Ami az Európai Unió tanácsának döntéseit illeti, a következőket mondhatom Önöknek. Sikerült olyan elnököt választani az Európai Bizottság élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit a gazdaságban és a migráció területén.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim!

Köszönöm szépen a képviselőtársaimnak a segítséget, a jövőben is számítok rá. Ami az Európai Unió tanácsának döntéseit illeti, ott a következőket mondhatom. Sikerült olyan elnököt választani az Európai Unió bizottságának élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit a gazdaságban és a migráció területén. Kötelességemnek éreztem, hogy megakadályozzam olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt és viselkedett a magyarokról, illetve a magyarokkal szemben, és azokét is, akik a bevándorlás kérdésében a magyarok akaratával ellentétes terveket akartak végrehajtani. Az ehhez szükséges háttér-megállapodásokat megkötöttük és célunkat elértük.
Tájékoztatom Önöket, hogy a múlt héten megállapodást kötöttünk Nagy-Britanniával az unióból történő távozásukról. Mindig is azt tartottam helyesnek, ha tiszteletben tartjuk a britek döntését, és tisztességes, korrekt megállapodást kötünk a távozásukról. Ez most megtörtént. Olyan megállapodáshoz járultam hozzá, amely védi az Angliában dolgozó magyarok érdekeit, és jó a magyar gazdaságnak is.

Tisztelt Ház!

Ezek voltak a jó hírek. A rossz hír, hogy a miniszterelnökök tanácsa pénteken nemet mondott a Macedónia és Albánia európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésére. Ez rossz döntés, de remélem, nem tragikus. Tragikus az lett volna, illetve az lenne, ha bármilyen okból megakadna Szerbia felvétele. A mi térségünk és stabilitásunk kulcskérdése és kulcsországa Szerbia. Szerbia az európai uniós tagsága nélkül nem képes a Balkánt stabilizálni. Ezért Magyarország továbbra is minden balkáni ország, de különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatja.

Tisztelt Ház!

A miniszterelnökök tanácsa megkezdte az unió következő hétéves költségvetésének a tárgyalását is. Az álláspontok minden fontos kérdésben messze vannak egymástól. Nincs konszenzus még a következő hétéves költségvetés alapkérdéseiben sem. A költségvetés részeként a klímapolitika kérdéseiről is tárgyaltunk. Magyarország rendelkezik egy céllal és egy ahhoz rendelt tervvel, amellyel elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt energia 90 százalékáig szén-dioxid-kibocsátás-mentes legyen 2030-ra. Az európai miniszterelnökök azonban most arról is tárgyalnak, hogy elérhető-e, és ha igen, hogyan és milyen áron, hogy az Európai Unió 2050-ra összességében klímasemleges gazdasággal rendelkezzen. A magyar álláspont szerint ez Magyarország esetében elérhető, de csak radikális és mély gazdaságátalakító programok segítségével. Az erről szóló tervek elkészítését megkezdtük, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi igényeinket az Európai Uniónak múlt héten be is jelentettem. Ahhoz, hogy a három nagy területen, vagyis hogy teljességgel karbonsemleges villamosenergia-termeléssel rendelkezzünk, hogy a földgázfelhasználást teljes egészében kiválthassuk, és a közlekedést sikerüljön teljes körűen elektromos alapra helyezni, magyar pénzben számolva 50.200 milliárd forintra lehet szükségünk, ez euróban számolva 150 milliárd euró, ami nem lehetetlen, de az Európai Unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni. Erre igényt is tartunk.

Végezetül tájékoztatom Önöket, hogy a kormány október 24-i ülésén véglegesítjük az Önök elé benyújtandó törvényjavaslataink listáját. Figyelmüket köszönöm, az őszi ülésszak munkájához sok sikert és gyümölcsöző vitákat, valamint jó döntéseket kívánok.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket!