- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-napirend-elotti-felszolalasa-9/ -

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés!

Alkotmányos szokásaink szerint tájékoztatást adok az Országgyűlésnek a legutóbbi ülésünk óta eltelt lényeges fejleményekről. Először is a járványhelyzetről. A sikeres oltási programnak köszönhetően ebben az évben a magyar embereknek újra szabad és biztonságos nyaruk volt. Nemcsak európai, de világviszonylatban is az egyik leggyorsabb oltási programot valósítottuk meg. Ennek köszönhetjük, hogy másoknál hamarabb tudtunk megszabadulni a járványügyi korlátozásoktól, és gyorsabban állítottuk talpra a gazdaságot. Az oltásoknak köszönhetjük, hogy ismét megteltek élettel az utcáink és a tereink. Az oltás tette lehetővé, hogy kinyissanak a boltok, meglátogathassuk a családtagjainkat, vagy el tudjunk menni nyaralni. A vakcina miatt térhettek vissza gyermekeink az iskolákba, járhatunk újra dolgozni, élhetjük a megszokott, normális életünket.

Tisztelt Ház!

A járványnak lesz negyedik hulláma. Számos európai ország adatai mellett a mi számaink is erre engednek következtetni. Három járványhullámmal a hátunk mögött tudjuk, hogy mi az, ami a vírussal szemben működik, és mi az, ami nem. A korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, nem lehet vele legyőzni, de még csak megfékezni sem ezt a vírust. Ez egy olyan vírus, ami ellen csak az oltás működik. A harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk kordában tartani. Ha elegen be vagyunk oltva, nem kell visszatérnünk a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem maradhatunk a normális, jól megszokott életünknél. Az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni. Ezért a jövőben is oltásalapú védekezést javaslok folytatni. Már két oltás is védelmet nyújt, de a szakemberek erősen javasolják a harmadikat. A harmadik oltásról mai tudásunk szerint azt mondhatjuk, hogy jobb, ha van, mintha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem. Európában Magyarország tette először lehetővé a harmadik oltás felvételét. Mostanra 525 ezer honfitársunk fel is vette a harmadik oltást. Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy jelenleg Magyarországon 7 millió 986 ezer 132 adag vakcina áll rendelkezésre, és év végéig további 8 millió 900 ezer vakcina leszállítása várható. Tehát december végéig közel 17 millió adag vakcinát tudunk eloltani, ha szükség lesz rá. Van tehát elegendő oltóanyagunk, bárkit be tudunk oltani, akár első, második vagy harmadik oltásról van szó. A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát biztonságban van. A többieknek lépniük kellene. Erről a helyről is kérem őket, vegyék fel mindannyian az oltást! Akik nincsenek beoltva, azok kockáztatnak: súlyos betegséget, kórházat, sőt életveszélyt. A betegség életveszélyes, az oltás viszont minden kétséget kizáróan működik. A nyár során a negyedik hullámra tehát felkészültünk. Van elegendő oltóanyag, gyógyszer és kórházi kapacitás. A kormány javasolja az Országgyűlésnek a vészhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabbítását. A rendkívüli jogrend bizonyított, segíti a járvány elleni védekezést. Szükség van rá továbbra is. Az ország cselekvőképességét a járvány alatt mindvégig fent kell tartanunk.

Tisztelt Országgyűlés!

Az oltás működik, Magyarország működik. Ezt mutatják a legfrissebb gazdasági tények is. A magyar gazdaság repülőrajtot vett; a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés. A magyar gazdaság teljesítménye – és ez az igazán fontos – már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre bizony még várni kell. A gazdasági újraindítás erejét jól mutatja, hogy a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal nőtt az év második negyedévében. A beruházások 10,8 százalékkal, a külkereskedelmi forgalom 16-tal, az ipar 10,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ma úgy látom, a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét ebben az évben 5,5 százalék fölé emelni. A kormány gazdaságélénkítő lépései működnek, ezért ha az év hátralévő részében nagyobb baleset nem történik, akkor az 5,5 százalékos növekedési szint fölé is emelkedhetünk. A járvány kitörésekor a kormány vállalta, legalább annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a járvány tönkretett. Tisztelettel jelenthetem képviselőtársaimnak, hogy vállalásunkat teljesítettük. Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 millió 700 ezer főt. Még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás után Magyarországon. Tizenegy év alatt közel egymillió új munkahely jött létre. A munkanélküliségi ráta újra 4 százalék alá csökkent, egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. Sőt, úgy látom, hogy a gazdaságban most már inkább munkaerőhiány van. A járvány kitörésekor a kormány azonnal beruházás-ösztönzési programot indított 1.700 milliárd forint értékben, s ezzel 270 ezer munkahelyet védtünk meg.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Magyarország kormánya júniusban nemzeti konzultációt indított. Így volt ez az alkotmány, a migráció, a családok védelme és a koronavírus esetében is. Most azért indítottuk el a konzultációt, mert a járványnak messze ható következményei lesznek nemcsak Magyarországon, de az egész világon. A veszélyek korát éljük, újabb járványok és népvándorlások fenyegetik a mindennapi életünket, ezért nekünk, magyaroknak is alkalmazkodnunk kell. A hogyanról szólt a konzultáció. 1 millió 423 ezer választ kaptunk. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a nemzeti konzultációban. Az eredmények egyértelműek. A válaszadók több mint 90 százaléka egyetértett a minimálbér 200 ezer forintra emelésével; támogatta a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítését; egyetértett a családtámogatások és a munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelmével, és támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását is. A konzultáció a kormányt döntésekre kötelezi. Az első döntést már meg is hoztuk. Meghosszabbítottuk a rászorulók számára a hitelmoratóriumot. Rászorulóknak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok, akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül pedig azok élhetnek a hitelmoratórium meghosszabbításával, ahol a vállalkozás bevétele a járvány alatt 25 százalékkal csökkent.

Tisztelt Ház!

A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük – mert vissza tudjuk téríteni – a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. A visszafizetés felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz. Adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza. A kedvezményes átalányadót fizető kisvállalkozók, a katások pedig az általuk fizetett átalányadó egynegyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek. Összességében egymillió-kilencszázezer szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában. A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt. A gazdasági növekedés eredményeiből a nyugdíjasok is részesülni fognak. Ez így méltányos. A nyugdíjprémium várható összege a szakértők mai számítása szerint meg fogja haladni az 50 ezer forintot. 2022 februárjában folytatjuk a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudunk kifizetni minden magyar nyugdíjasnak. A Gyurcsány–Bajnai-kormány utolsó, még nem orvosolt hibája, hogy elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat. A kormány elkötelezett, és a tizenharmadik havi nyugdíjat a lehető leggyorsabban visszaadjuk. 2022 elején hathavi fegyverpénzt fogunk kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak. 2022. január 1-től bevezetjük a 25 év alatti dolgozó fiatalok szja-mentességét. Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal. A tárgyalás célja, hogy a minimálbér összegét 200 ezer forintra emeljük. A tárgyalások mostani állása szerint azt mondhatom Önöknek, jó esély van a megállapodásra. Tájékoztatom a Tisztelt Házat is arról, hogy a kormány a nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet akar adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak is.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr!

A nyár végén lezárult az Amerikai Egyesült Államok és a NATO afganisztáni missziója. Magyarország az Amerikai Egyesült Államok felkérésére vett részt az afgán misszióban, és most az Egyesült Államok kérésére velük együtt kivonultunk onnan. A nemzetközi közösség elfogadta az Egyesült Államok kivonulási ütemtervét, és részt vett annak megvalósításában. Utólag bizonyítást nyert, számos kérdésben az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az afgán helyzetet, és döntésével komoly veszélyhelyzetet idézett elő. A Magyar Honvédség dolga csak és kizárólag abban állt, hogy kimentse saját polgárait és a munkánkat ott segítő afgánokat, segítsen szövetségeseinek az ott szolgálatot teljesítő katonák és civilek kimentésében. Feladatukat katonáink sikerrel teljesítették. Elismerés illeti őket. A veszély azonban nem múlt el. Az afgán válság új migránshullámot indíthat el. Ennek bekövetkezte ma egy hajszálon múlik. Magyarország álláspontja egyértelmű. Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, és nem szabad Európába hozni. Hotspotokat, menekülttáborokat nem az európai határokon belül, hanem azon kívül kell létrehozni. A segítséget kell odavinni, és nem a bajt kell Európába hozni.

Tisztelt Ház!

A magyar határokat is meg kell erősítenünk. Akik kijutnak a térségből, Magyarországon keresztül próbálnak bejutni az Európai Unió területére. Az elmúlt hetekben a balkáni migránsútvonal újra megtelt. A migránsok bejutását a Soros-féle NGO-k pénzzel és szervezési segítséggel továbbra is támogatják, ne legyen illúziónk, támogatni is fogják. A jelek egyértelműek. Tavaly szeptember közepéig 22 ezer határsértőt kapcsoltunk le. Idén eddig 73.617-et. És idén eddig 719 embercsempészt fogtunk el. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt háromszorosára nőtt a határsértők és az embercsempészek száma. A tendencia világos, nem érdemes magunkat illúziókba ringatnunk. Bár nem szokatlan, de továbbra is szégyenteljes, hogy miközben rendőreink és katonáink Európa belsejének biztonságát, jólétét és kényelmét is védik a magyar határon, Brüsszelből és Berlinből rendre hátba lövik, hátba támadják Magyarországot. Újabb eljárásokat indítanak a határzárat biztosító magyar törvényekkel szemben. A magyar kormány ebben a kérdésben nem enged: minden politikai nyomás ellenére meg fogjuk védeni Magyarország határait az illegális bevándorlással szemben. Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz, az árulás. Magyarország, sőt Európa békéjének és biztonságának elárulása. Ha az Európa kényelmes belsejében élő országok kormányai kívánják, átengedjük a Németországba igyekvő migránsokat, ahogy eleget tettünk 2015-ben Angela Merkel és Faymann osztrák kancellár kérésének is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A migrációról kiújuló vita szétfeszíti az Európai Unió egységét. A nézetkülönbségek áthidalhatatlanok. Ezért az európai egység megőrzése érdekében azt javasoljuk, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a tagállamoknak.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a brüsszeli bizottság az elmúlt hetekben megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. Kötelezettségszegési eljárást indítottak. Támadják azokat a törvényeket, amelyek nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban és a reklámokban. Hivatalosan is felszólítottak bennünket a köznevelési, a média- és a reklámtörvény módosítására. Követeléseik abszurdak, és ellenkeznek azzal a magyar közfelfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülők határozhatják meg. A kormány álláspontja egyértelmű és sziklaszilárd: nem engedünk teret a gyermekekre irányuló semmilyen szexuális propagandának. Ebben a kérdésben a végső szót a magyar emberek fogják kimondani a gyermekvédelemről szóló népszavazáson. Minden demokratikus érzelmű embert meghökkent, sőt fölháborít, hogy Brüsszel nem kíváncsi az emberek véleményére, és azt nem is kívánja tiszteletben tartani. Nem várja meg a népszavazás eredményét, hanem már most zsarol, perrel fenyeget, és rá akarja kényszeríteni a saját véleményét Magyarországra, amelyre soha senki nem adott neki felhatalmazást. Emlékeztetem Önöket, hogy nálunk a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntöttek, illetve döntenek. Brüsszelben a migráció- és LMBTQ-párti országokban ezt sohasem tették meg, ott nem a nép, hanem az elit döntötte el ezeket a kérdéseket. Ezért mondjuk, hogy demokrácia és jogállam ügyében söpörjenek bátran a saját portájuk előtt.

Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy az Európai Bizottsággal tárgyalásokat folytatunk az európai helyreállítási hitelalap Magyarországot megillető részéről. 19 országgal már megállapodtak, 8 országgal még nem. Ez aggályos, hiszen vannak országok, amelyek júniusban megkapták a rájuk eső részt, mások pedig máig nem. Ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik. Magyarország az Európai Unió megerősítésében érdekelt, ezért követeli, hogy a bizottság hagyjon föl a tagállamok közötti megkülönböztetés politikájával, mert ezzel súlyosan veszélyezteti az unió gazdasági alapját. Brüsszel elvtelen, részrehajló és szakmailag elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más uniós országokkal szemben. Ezért a magyar kormány megelőlegezi a gazdaság helyreállítását szolgáló programok fedezetét, és el is indítja azokat. A szükséges forrásokat a magyar költségvetés, illetve a nemzetközi pénzpiac már biztosította is.

Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Bank 3,1 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát. Ez több mint harmincszoros növekedés. Magyarország az aranytartalék méretét tekintve a nemzetközi rangsor felső harmadába került. A közép-európai régióban nálunk a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal rendelkezünk.

Tisztelt Ház!

Fontos döntéseket hoztunk az ország energiabiztonsága érdekében is. Mint Önök is tudják, Oroszország szerepe az európai gázellátásban növekszik. Elkészült az Északi Áramlat 2 gázvezeték, az Egyesült Államok a német–orosz megállapodást jóváhagyta, és amint ezt az amerikaiak megtették, Magyarország azonnal meg is kötötte a maga hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal. Az új magyar–orosz gázszállítási szerződés október 1-jén lép hatályba, és 15 évre szól. Biztonságos ellátást ad, mert az éves gázmennyiség két útvonalon érkezik hozzánk, Ausztrián és Szerbián keresztül, a bizonytalan Ukrajnát mellőzhetjük. Biztosítja a kellő mennyiséget, évi 4,5 milliárd köbmétert. A megállapodás lehetővé teszi a lakossági rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését. A csökkentett rezsiárakat pedig képesek leszünk a szerződés segítségével hosszú távon is fenntartani.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!

Végezetül a szemünk előtt zajlik a globális hatalmi központok közötti átrendeződés, és válik egyre nyilvánvalóbbá a nemzetközi gazdasági rendszer sérülékenysége. Az alacsony nemzetközi kamatok és az olcsó pénz korszaka a végéhez közeledik. Egyre vadabb gazdasági és politikai nézetek jelennek meg a nemzetközi politikában. Ráadásul itt vannak a nyakunkon a járványok és a népvándorlás újabb hullámai is. Ezek immár nem tőlünk távoli jelenségek. Ha nem figyelünk, ha nem készülünk föl, egyik napról a másikra képesek a feje tetejére állítani a mi békés hétköznapjainkat is. A kormány úgy látja, hogy ebben a bizonytalanságokkal teli helyzetben a sikeres országok számára a nemzeti érdek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb vezérlőelv. Ha letérünk erről az útról, azonnal újra a sikertelen országok táborába sodródunk vissza oda, ahol 2010 előtt is jártunk. Éppen ezért a kormány továbbra is kéri az Önök támogatását. Köszönöm, ha ezután is támogatják a kormány politikáját: legyen továbbra is Magyarország az első!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!