Orbán Viktor napirend előtti fölszólalása
2020. december 14., Budapest

Köszönöm a szót, Elnök úr!

Tisztelt Képviselőtársaim!

Azért kértem szót, mert egy hosszú, hat hónapos tárgyalássorozat végére tett pontot múlt hét végén az Európai Tanács. Mindannyian tudjuk, hogy Európa nehéz helyzetben van. A világ teljes össztermeléséből rá eső részesedés folyamatosan csökken, huszon-egynéhány százalékról 16-17 százalékra csökkent. Időközben elvesztettük az Egyesült Királyságot, amely nukleáris nagyhatalom és Európa egyik legnagyobb gazdasága volt. És rátört az európai kontinensre a koronavírus is, amelynek egészségügyi és gazdasági következményeivel kell szembenézni. Fél évvel ezelőtt az Európai Unióban az elnökséget Németország vette át, és azt a döntést hozták, hogy egy helyreállítási alapot állítanak föl, amelytől azt remélik, hogy modernizálja az európai gazdaságot, és így megállíthatja a világ össztermékéből való részesedés csökkenését, az Egyesült Királyság elvesztésével odalett lendületet újra visszanyerheti, és azt is remélték a németek, hogy a vírus egészségügyi és gazdasági következményeit is tudjuk kezelni ezzel a helyreállítási alappal.

Azt is tudni kell, tisztelt Képviselőtársaim, hogy a legnehezebb helyzetben lévő európai gazdaságok adóssága az egekben van. Van olyan európai uniós ország, amelynek az államadóssága 200 százalék fölött van, de van 160 százalékos, és az unió második legnagyobb gazdasága is nagy valószínűséggel az év végéig átlépi a 100 százalékot. Ehhez képest Magyarország még mindig 80 százalék alatt van. A német javaslat az volt, hogy vegyünk föl közösen egy hitelt, és ebből hozzuk létre a Next Generationnek nevezett helyreállítási alapot. Tudni kell, hogy ennek az alapnak minden fillére hitel, amit vissza kell majd fizetni. Aki pedig nem tud majd fizetni, azok helyett majd a többieknek kell helytállni. Mi, magyarok ettől a gondolattól, az adósságközösségnek ettől a gondolatától egyáltalán nem voltunk boldogok, értettük a fösvényeknek nevezett országcsoport érvét, akik azt mondták, hogy minden forintért, minden euróért előbb vagy utóbb meg kell dolgozni. Azonban a bajban lévő országok – és ők számosan vannak – miatt, a velük való szolidaritás miatt végül is elfogadtuk a németeknek ezt a válságkezelési koncepcióját.

Erről döntött itt a Tisztelt Ház is valamikor a nyár során, és feltételeket is szabott a Magyar Országgyűlés a német javaslat elfogadásához, ahogy a határozat mondta: „az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük, a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai.” És azt mondja ez a határozat, melyből most idézek, hogy „a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése jogállamiság címszó alatt elfogadhatatlan.” Ennek megfelelően tárgyaltunk, és egy ennek megfelelő megállapodást értünk el júliusban az Európai Tanács miniszterelnöki csúcsértekezletén.

Július és november között, miután a helyreállítási alap létrehozásához az Európai Parlament is szükséges, szóval július és november között a németek az Európai Parlamenttel tárgyaltak, és végül egy olyan megállapodásra jutottak, amely világos politikai és ideológiai feltételekhez kötötte volna a pénzügyi segélyt, a helyreállítási alapot. Közben meglehetősen durva hang és bárdolatlan támadások jellemezték ezeket a hónapokat Magyarországgal szemben. Volt, aki azt mondta, hogy néhány tagállamban jogállamisági válság van, különösen Lengyelországban és Magyarországon. A genderügyekért felelős európai biztos azt mondta, hogy ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba. A parlament egyik alelnöke, korábbi magas rangú német kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni. Hivatalban lévő, magas, német állami vezető azt mondta, most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára. Szóval ebben a közegben kellett Magyarországnak kialakítani az álláspontját, és mi nem tértünk el a parlament által kiszabott iránytól, és így Magyarország és Lengyelország bejelentette, hogy az Európai Parlament és a német elnökség között létrejött megállapodás nem fogadható el, a politikai kérdéseket újra le kell választani a gazdasági segély kérdéséről, és ebből nem fogunk engedni, addig akarunk tárgyalni, amíg számunkra elfogadható megoldás nem születik.

Végül is a múlt hétvégén győzött a józan ész. Megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét. Talán ez az a pont, ahol Lengyelországnak köszönetet kell mondani a barátságért, a kitartásért és a bajtársiasságért, amellyel végig együtt küzdöttünk. Összességében nincs semmi túlzás abban, ha azt mondjuk, hogy győztünk, mert keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatásokat politikai feltételekhez kötni. Egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben. Győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel Európa egységét sikerült megőrizni. Megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék vagy kicselezzék. Elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat. Megakadályoztuk, hogy azt az országot, aki nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg meg lehessen büntetni. És végül megvédtük a magyarok pénzét: ami Magyarországnak jár, azt meg is fogja kapni.

Az elért eredményeknek, tisztelt Elnök úr, tisztelt Ház, van egy magasabb horizontja is, mégpedig az Európai Unió egységének megvédése. A megállapodás biztató eredményt jelent Európa jövője szempontjából, mert nyilvánvalóvá vált a hosszú viták eredményeképpen, hosszú és nehéz viták eredményeképpen, hogy az Európai Unió csak nemzetek közösségeként tud sikeresen működni. A vita valódi tétje az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben? A tagállamok polgárai által megválasztott kormányok és a miniszterelnökökből, államelnökökből álló tanács, vagy sikerül Soros Györgynek Európára erőltetnie saját a hatalmi rendszerét, amit mi nagyon jól ismerünk innen, Magyarországról. Egy hálózatot, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő nemzetközi, fősodratú médiából, az európai parlamenti képviselők jelentős csoportjából, a bizottságba bejuttatott Soros-megbízottakból áll. Ők akartak egy új fegyvert maguknak, amit bármikor a Soros Györgynek nem tetsző országok ellen lehet fordítani.

Azonban az utolsó pillanatban Európa kormányai felébredtek, és egyhangú döntést hoztunk. Kimondtuk, hogy politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel, szubjektív kritériumok nem lehetnek pénzügyi döntések alapjai, és az unió Alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki. Megismétlem: az Európai Unió megőrizte egységét, és győzött. A megállapodás egyértelművé teszi, hogy az Európai Unió a nemzetek és az államok szövetsége.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Egy fontos szakasz lezárult, de maradtak még nyitva küzdelmes kérdések. A bizottság épp a napokban hozott nyilvánosságra egy migrációs akciótervet. Ebben leírják, hogy folytatni kell a migránsok behozatalát, sőt lakást, szociális segélyt és szavazati jogot is kell nekik adni. Az ügyért felelős brüsszeli biztos egyenesen 34 millió migránsról beszél. 34 millió migránsnak lakást, segélyt és szavazati jogot adni – ez a kihívás áll előttünk. És ha mindez nem lenne elég, az asztalra került még egy gender akcióterv is, a bizottság hivatalos akcióterve. Úgy vélem, tisztelt Ház, az a helyes, ha Magyarország a migrációs és a gender akciótervet is minden erejével ellenzi, szerintem bevándorlók helyett a gyermekvállalást kell támogatni, és a gender helyett a hagyományos családmodellt kell megerősíteni.

Tisztelt Ház!

Európának szembe kell néznie még egy világméretű járvánnyal is. Európában a helyzet mindenhol kritikus. A koronavírus nem enged a szorításból. A második hullám egész Európában csúcsokat dönt. És bár közeleg a karácsony, az európai kormányok szinte kivétel nélkül mindenhol szigorításokat vezetnek be az ünnepekre. Németországban például szerdától teljes a leállás.

Tisztelt Elnök Úr!

Mi is harcban állunk a vírussal. Jelenleg két frontvonalon zajlik a küzdelem. A kórházakban a betegeinkért küzdenek az orvosaink és az ápolóink; az iskolákban, az óvodákban pedig a szülők munkahelyeinek megmentése a cél. Újra és újra köszönetet kell mondanunk az orvosainknak, ápolóinknak, a tanároknak és mindenkinek, aki részt vesz ebben a küzdelemben. Tájékoztatom a Tisztelt Házat, hogy nehéz hetek várnak még ránk, de már elérhető távolságba került a vakcina, amellyel végképp legyőzhetjük a vírust. Addig kell kitartanunk, amíg az oltóanyag meg nem érkezik. Azt jelenthetem a Tisztelt Háznak, hogy az első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban számíthatunk. Az operatív törzs elkészítette az ország oltási tervét. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utánuk pedig a krónikus betegeket oltjuk majd be. Elindítottuk a vakcinainfo.gov.hu oldalt, ahol előzetesen lehet kérni előjegyzést az oltásra. Nyugdíjas honfitársainknak levelet is küldünk egy regisztrációs lappal. Kérem őket, aki oltást szeretne kapni, az regisztráljon.

Tisztelt Ház!

Ami a vakcinát illeti, számunkra a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés. Ezért tárgyalunk Nyugaton is és Keleten is. Látom a gyógyszergyártó nagy konszernek küzdelmét a piacért és a pénzért. Nekünk azonban nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít. Számunkra az a legfontosabb, hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához. Emberéletekről van szó, és nekünk minden élet számít. Minden komolyan vehető vakcinagyártó céggel már leszerződtünk, és mindent megteszünk azért, hogy legyen vakcina Magyarországon gyorsan és megbízható módon.

Tisztelt Ház!

Amíg az oltást nem tudjuk elkezdeni, addig a járványügyi szabályokat fenn kell tartani. Ezek a szabályok szigorúak, de mindenkit arra kérek, hogy tartsuk be őket. Vigyázzunk egymásra, és együtt ismét sikerülni fog!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!