Orbán Viktor napirend előtti fölszólalása
2020. március 16., Budapest

Köszönöm a szót, tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Azért kértem szót, mert a múlt hét végén a kormány veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött, és erre 1990 óta nem volt példa a magyar demokrácia történetében. Ennek az oka az, hogy az egész világon, így Magyarországon is, egy rendkívüli helyzettel nézünk szembe. Egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben. A kínai koronavírus világszerte elterjedt, ezért a mai kialakult helyzetet világjárványnak kell tekintetnünk. Az egész emberiség számára kihívást jelent, hogy egy eddig ismeretlen vírussal állunk szemben. Fontos tudnunk azt is, hogy ez a járvány nemcsak egy ismeretlen vírustól származik, hanem, hogy az eddig ismert járványokkal szemben a kínai koronavírus-járvány sokkal gyorsabban terjed. Mivel nincs ellenszere, nincs ellene vakcina, ezért a terjedését sehol sem sikerült megállítani. 37 nagy, giga-, világ-gyógyszercég dolgozik azon, hogy kifejlessze a szükséges vakcinát – mindeddig sikertelenül. Ráadásul ha kifejlesztik is, amire azt forgalomba lehet hozni, hosszú-hosszú hónapok telnek majd el. Ezeket a kutatásokat, amelyek szerte a világon zajlanak, a magyar virológusokból álló munkacsoportunk figyelemmel kíséri, és ahol tud, be is kapcsolódik.

Tisztelt Ház!

A vírus, a mostani tudásunk szerint Iránból, Olaszországból, illetve Izraelből jutott be Magyarország területére. Mindez azt jelenti, hogy a Kínában kitört járvány, tehát a földkerekség másik felén kitört járvány néhány héten belül megjelent Európában és így hazánkban is. A koronavírus járvánnyal szemben nemcsak vakcinánk nincs, hanem globális megoldásunk sem. Ezért minden ország maga dolgozza ki a védekezés stratégiáját. Ez nem ismeretlen a számunkra, így volt ez a korábbi válságok idején is, legyen szó gazdasági válságról, árvízhelyzetről vagy éppen a bevándorlási válságról. Akkor is nekünk kellett kidolgoznunk a magunk számára használható, nemzeti válságkezelési akcióterveket. És amíg nem fedezik föl a vakcinát, addig ez így is marad. Természetesen a védekezés során konzultálunk mindenkivel, mindenekelőtt a szomszédainkkal, minden európai uniós országgal közvetlen kapcsolatban vagyunk, de a felelős döntéseket nekünk, magyaroknak kell meghoznunk, a döntések meghozatalát nem várhatjuk másoktól, és az érte viselendő felelősséget sem tudjuk másra áttestálni. Különösen fontos az Ausztriával való együttműködés, mert Ausztria szomszédos Olaszországgal is. Ezért az osztrák intézkedéseket igyekszünk a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba, amiről mindjárt mondok is néhány szót.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, a legutóbbi tíz évben is jó néhányszor. Azt megtanultuk, hogy bármekkora is veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk. Arra kérek mindenkit, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járjuk. A lehető legszélesebb nemzeti együttműködésre van szükségünk. Mi várható? Azt tudjuk, hogy a koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz folyamat lesz. Mindenkitől ki fogja követelni az alkalmazkodást. Az élet az elkövetkezendő hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktunk. A legfontosabb továbbra is a következő hónapokban az egészségügyben dolgozók és a rendfenntartásban dolgozó emberek munkája lesz. Ezért szeretném megköszönni az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak a megfeszített munkát, amit az elmúlt időszakban végeztek, nemcsak eddig cipeltek mindenkinél nagyobb terheket, ez így lesz a következő hetekben, sőt hosszú-hosszú hónapokban is. Ezért mindenkit arra kérek, nemcsak Önöket, hanem az embereket általában, hogy segítsük a munkájukat, enyhítsünk a terheiken, és támogassuk őket. Szeretnék köszönetet mondani a magyar embereknek általában is, mert úgy látom, hogy megfelelő fegyelmezettséggel fogadták a rendkívüli helyzetet. Köszönöm, hogy elfogadják a szokatlan korlátozásokat, ebből jön majd még jó néhány. Köszönöm, hogy betartják a szabályokat, és köszönöm, hogy elfogadják a hatóságok ajánlásait, melyeknek a száma szintén szaporodni fog. Ez a legfontosabb erőtartalékunk, mármint az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk, éljünk vele, és használjuk ki.

Tisztelt Ház!

A mai tudásunk szerint a koronavírus-járvány terjedése három szakaszra bontható: vannak az egyedi megbetegedések, ezután következnek a csoportos megbetegedések, majd a tömeges megbetegedés. Magyarország eddig az első szakaszban volt, a következő napokban azonban át fogunk lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Azt látjuk, hogy amíg nincs vakcina, a világ minden országában, így Magyarországon is egyetlen esélyünk van, ez pedig a vírus terjedésének mérséklése. Amire vállalkozhatunk ma, hogy a vírusterjedési sebességét mérsékeljük. Ezért a társas találkozások számát, ahogy a szakemberek mondják: a kontaktusok számát kell csökkentenünk. Most röviden beszámolok Önöknek arról, hogy ennek érdekében eddig milyen döntéseket hoztuk. Ezek mind múlt időben értendők. rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetettünk az ország teljes területére. Beutazási tilalmat rendeltünk el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Izraelből a nem magyar állampolgárok számára, az ezen országokból érkező magyar állampolgárok beléphetnek Magyarország területére, hiszen ez az ő hazájuk, de azonnali hatósági karanténba kell vonulniuk. Ez a hatósági határozat írja elő, hogy az illető két hétig a lakóhelyét nem hagyhatja el. Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha megszegi a karatén-határozatra vonatkozó kötelezettségét. Megtiltottuk a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani. A magyarországi egyetemeken intézménylátogatási tilalom lépett érvénybe, mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg. A külföldi osztálykirándulásokat megtiltottuk, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel – reméljük, csak egy évvel – elhalasztottuk. A közoktatás teljes egészében áttért a távoktatásra. Járványkórház, konténerből épült járványkórház felállításáról döntöttünk, melynek építése ma reggel, illetve hajnalban meg is kezdődött.

Ezek után, tisztelt Hölgyeim és Uraim, tájékoztatni szeretném Önöket arról, hogy az operatív törzs ma reggeli ülését követően újabb döntéseket hoztunk. Ezek a következők. Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárjuk. Az erről szóló nemzetközi egyeztetések már zajlanak, ez azt jelenti, hogy a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére. Ma éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltjuk, sporteseményekre is legfeljebb – ha vállalják a szervezők – zárt kapuk mögött kerülhet sor, de a legjobb, ha úgy sem. A szórakozóhelyeket, mozikat bezárjuk, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetünk be. Az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a patikák és a drogériák. Azt javasoljuk, hogy a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Idős polgártársainknak, a szüleinknek és nagyszüleinknek pedig azt üzenjük, hogy ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kérjük őket, hogy legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen is veszélyes. Úgy látom, hogy a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évnél idősebbek elhagyhassák a lakásukat, azt hiszem, de azt mindenképpen kérhetem tőlük, ha megtiltani nem is tudjuk, nem tudom, hogy ne hagyják el a lakásukat. Nem azért, mert másokat megfertőznek, hanem azért, mert nekik esik bajuk, ők vannak veszélyben. Az önkormányzatokat a mai napon kötelezzük arra, hogy az otthonaikban maradó idős emberek ellátását szervezzék meg, és gondoskodjanak róluk. Azt kérem az önkormányzatoktól, hogy erejüket elsősorban az idősek megsegítésére fordítsák.

Tisztelt Ház!

Eddig az intézkedésekről. Most a gazdasági következményekről is szeretnék mondani néhány szót. A koronavírus-járvány első helyen az emberi életet fenyegeti, de jól láthatóan a világjárványnak már most súlyos gazdasági következményei is vannak. Az egész gazdaság, most a magyar gazdaságról beszélek, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egyszerre, nem egy időben. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, például a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatások, ahol a baj már bekopogtatott az ajtón. Mager Andrea miniszter asszonynak most az a feladata, hogy a bajba jutott, már most bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket begyűjtse, és a következő napokban gyors intézkedéseket hozzunk a megsegítésükre. Mivel magyar emberek munkahelyét fenyegeti elsősorban a veszély, ezért a következő hetekben a munkahelyek megvédésére fogunk összpontosítani. Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot. Arra kérek minden munkaadót és minden munkavállalót, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket, hogy megtarthassák a munkahelyüket. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a költségvetési és gazdasági terveket is, mármint a központi kormányzati költségvetési és gazdasági terveket is felül fogják írni. A költségvetéseket minden szinten újra kell tervezni. Ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály miniszter úr feladata. Az intézményi és az önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül meg fogjuk adni, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban van. Szeretném Önöket tájékoztatni arról is, hogy felvettem a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével, mert más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is szükség lesz a költségvetési eszközök mellett a monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében. Itt tartunk most, március 16-án.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!