Orbán Viktor négy javaslatot tett Varsóban az Európai Unió jövőjéről
2016. augusztus 26.
Az európai uniós gazdaságpolitika, az intézményrendszer, a közös biztonságpolitika és az uniós szakpolitikák terén négy javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió jövőjére vonatkozóan a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőinek pénteki varsói találkozóján, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár is.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a britek kilépése az Európai Unióból nem kiváltó oka, hanem következménye az Európán belüli helyzetnek, az EU pedig teljesen elvesztette adaptációs készségét. „Két bajjal kell egyszerre megküzdenünk. Az első az, hogy az Európai Unió elvesztette az adaptációs készségét szinte minden dimenzióban. Nem tudtuk levonni a pénzügyi válság következményeit, nincs jó adaptációs válaszunk a népvándorlásra, a terrorizmusra és az Európán belüli – az unió szempontjából külpolitikai – kérdésekben sem”, mint például Ukrajna – mondta a tárgyalások megkezdése előtti sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök.

Szerinte a második baj, amellyel az EU küszködik, az, hogy az unió a már létező szabályait sem tartja be, amelyek a határvédelemre és a schengeni övezetre, a költségvetési fegyelemre és a pénzügyi intézmények működésére vonatkozik.

Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő, valamint Angela Merkel német kancellár érkezik a visegrádi országok miniszterelnökeinek kibővített tanácskozására Varsóban Fotó: Szecsődi Balázs
Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő, valamint Angela Merkel német kancellár érkezik a visegrádi országok miniszterelnökeinek kibővített tanácskozására Varsóban
Fotó: Szecsődi Balázs

A miniszterelnök négy javaslatban foglalta össze a problémák megoldására vonatkozó magyar álláspontot.

Elsőként azt tanácsolta, hogy az unió tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra irányuló politikáját. „Tudom, hogy ezt sokan fel akarják lazítani, valami mást javasolnak, de Magyarország ezzel a szigorú költségvetési politikával lábalt ki a válságból, és lett gazdasági értelemben sikertörténet, tehát mi javasoljuk ennek fenntartását” – jegyezte meg Orbán Viktor.

Robert Fico szlovák miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) Fotó: Szecsődi Balázs
Robert Fico szlovák miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j)
Fotó: Szecsődi Balázs

Mint mondta, az unióban „első helyre” kellene sorolni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához.

A magyar miniszterelnök harmadik javaslatának értelmében az európai intézményeknek vissza kellene térniük rendeltetésükhöz. „Az Európai Tanács vezesse és csak ő vezesse az Európai Uniót. Az Európai Bizottság a politikai szerepjátszást fejezze be, és térjen vissza az alapszerződésben rögzített feladatához, ő nem politikai szereplő, hanem a szerződés őre, amelynek az a funkciója, hogy a kettős mérce alkalmazását az unión belül elkerülhessük” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Robert Fico, Angela Merkel, Beata Szydlo, Orbán Viktor és Bohuslav Sobotka Fotó: Szecsődi Balázs
Robert Fico, Angela Merkel, Beata Szydlo, Orbán Viktor és Bohuslav Sobotka
Fotó: Szecsődi Balázs

A közös szakpolitikákat illetően a magyar miniszterelnök javaslata az volt, hogy az EU őrizze meg a régi, bevált politikákat, mint amilyen a kohéziós és az agrárpolitika, és alkosson „szükséges új politikákat”, például a digitalizáció kérdésében, ugyanakkor a migrációnak és a szociális kérdéseknek az ügyét ne vonja be a közös politikákba.

Az Európai Unió alapszerződésének módosítását illetően Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy ennek szükségességéről csupán a viták és a tárgyalások egy későbbi szakaszában lehet döntést hozni.