Orbán Viktor nyilatkozata a Hír Televíziónak a kihelyezett kormánypárti frakcióülés előtt
2019. október 16., Balatonalmádi

Heiter Dávid: Miniszterelnök úr, hogyan értékeli a választásokat és azon belül is a budapesti eredményeket?

Röviden és összefoglalóan azt mondhatom, hogy az önkormányzati választást megnyertük, de érzékeny veszteségeket szenvedtünk el, különösen Budapesten, de néhány nagyvárosban is, olyan városokban is, amelyek különösen közel állnak a szívünkhöz. A kormány számára a legfontosabb következmény az, hogy összességében 1.800 ezer szavazatot kaphattunk, az ellenzék ennél pedig jóval kevesebbet, ezért én a következő időszakban ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben, mert megvan az a támogatás a kormány programja mögött, ami szükséges a jó kormányzati munkához. Ami Budapestet illeti, ott pedig el kell fogadni az emberek döntését. Volt Budapesten egy Demszky-korszak, aztán volt egy Tarlós-korszak, és az emberek most úgy döntöttek, hogy következzen valami más. Nyilván abban a reményben szavaztak Karácsony Gergőre, illetve Gergelyre, hogy jobban fogja kormányozni a fővárost, mint ahogy Tarlós István tette, nekem meg csak az a dolgom van, hogy egy esély kaphasson erre, és megadjam az ehhez szükséges föltételeket. Tehát azokat a megállapodásokat, amiket Tarlós Istvánnal kötöttünk, és kötöttem meg az elmúlt időszakban, változatlanul érvényben és hatályban fogjuk tartani, tehát mindenre számolhat a főváros új vezetése, amit egyébként Tarlós István is megkapott a kormánytól. Tehát a munkaföltételek változatlanok lesznek, és kívánjuk, hogy sikerüljön neki jobban kormányoznia a fővárost, mint ahogy ez történt az elmúlt években.

Tehát akkor együtt tud működni Karácsony Gergellyel?

Az a dolgom. Magyarország egy demokrácia, az emberek azt várják a vezetőjüktől, hogy az emberek érdekében működjenek együtt. Magyarország kormánya egy korrekt viszonyt alakított ki az elmúlt időszakban minden önkormányzattal, és ez így lesz a jövőben is, nincs jelentősége, hogy az önkormányzatnak milyen pártszíne van.

Mit gondol, befolyásolta a választási eredményeket a Borkai-ügy?

Nehéz ezt megmondani, meg kéne kérdezni az összes szavazót, aki leadta a szavazatát, de azt gondolom, hogy mindenkit megérint az ilyesmi, hiszen mindenkit megdöbbent és megráz, és ezért valamilyen hatást biztosan kiváltott. Énnekem nem dolgom, hogy egyetlen magyar állampolgár vagy bármely politikus magánélete fölött pálcát törjek, de egy kötelességem volt és van, én vagyok ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok nálunk nem férnek bele, és ennek le kell vonni a konzekvenciáit, ezért aztán Borkai Zsolt el is hagyta a mi politikai közösségünket.

Elég ennyi, hogy Borkai Zsolt elhagyta a Fideszt? Nem kellett volna lemondatnia?

Lemondatni nem tudtunk volna senkit sem egy választás előtt, mert abban az esetben, hogyha Borkai Zsolt nem indul el a győri polgármester-választáson, akkor a győriek előtt nem lett volna választási lehetőség, mert akkor egyetlen jelölt maradt volna állva. Ezért meg kellett várnunk, hogy a győriek eldöntsék, hogy mit akarnak, a győri emberek elmondják a véleményüket, és utána nekünk és nekem mint pártelnöknek cselekednem kellett, és ezt meg is tettem, amit ilyenkor nem hogy meg kell, hanem evidensen cselekedni kell.

Miniszterelnök úr, itt, a frakcióülésen miről fog beszélni?

A frakcióülésen a kormány előtt álló és a frakció előtt álló feladatokról fogok beszélni. Három fontos csomópontja van az előttünk álló hónapok politikai munkáinak. Az első a családvédelmi akciótervnek a végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése. A második a gazdasági növekedés fönntartása; a gazdasági növekedésen függ, ezen múlik a munkahelyek száma és a béremelkedésnek a mértéke. Tehát ez a két dolog az, amit első helyre sorolunk, és miután az európai gazdaságban gyülekeznek felhők az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell alkotnunk és megindítanunk a következő hónapokban. A harmadik szép feladat pedig az, hogy a Magyar Falu Programot megerősítsük, mert óriási az érdeklődés a programok iránt, ezért a Magyar Falu Programnak a pénzügyi kereteit, a formáit szeretném az ősz hátralévő hónapjaiban megerősíteni, és ehhez majd felhatalmazást fogok kérni a parlamenttől.

Van egy izgalmas nemzetközi politikai helyzet. Szíriára és Törökországra gondolok. Miért különbözik a magyar álláspont a brüsszelitől?

Azt javaslom mindenkinek, hogy a magyar nemzeti érdekekből induljunk ki. Tehát itt nem egy Magyarországtól távoli és Magyarország számára érdektelen konfliktusról van szó, ahol tetszés szerint választhatunk a szimpátia alapján az érintett felek között. Ez nem egy ilyen konfliktus. Itt arról van szó, hogy Szíriából több mint hárommillió ember, migráns, menekült átment Törökországba, és a következő hetekben eldől, hogy Törökország mit kezd ezekkel az emberekkel. Két irányba indíthatja el őket: vagy visszaviszi őket Szíriába, vagy pedig megindítja őket Európa felé. Ha az utóbbit fogja választani Törökország, akkor ezek az emberek megérkeznek Magyarország déli határaihoz óriási tömegekben. Az a magyar nemzeti érdek, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák, hogy Európára nyitják meg a kapukat, hanem azt a döntést hozzák, hogy ezeket az embereket vigyék vissza Szíriába. Ezért én az Európai Uniónak is azt javaslom, hogy persze lehet bírálni a törököket, de végső soron nekünk inkább pénzt kellene adni Törökország számára, hogy megépíthesse Szíria területén azokat a városokat, ahova visszaviheti a Törökországba átmenekült szíreket, ellenkező esetben ezek az emberek Európában fognak kikötni. Magyarország helyzete más, mint az unió többi állama, ők nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával, ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket, de mi határország vagyunk. Az, ami most történik Szíriában, pillanatok alatt következményekkel járhat Magyarországra nézve. Kevesen tudják, de talán itt elmondhatom, hogy most körülbelül 90 ezer ember tartózkodik a balkáni migrációs útvonalon, a számuk nő, hamarosan eléri a százezret. Ha még a törökök erre ráengednek további százezreket, akkor nekünk erővel kell megtartani a magyar határ védelmét a szerb–magyar határon, és nem kívánom senkinek sem, hogy ezt kelljen tennünk.

Köszönjük szépen!