Orbán Viktor nyilatkozata a Magyar Televíziónak
Orbán Viktor sajtónyilatkozatának szó szerinti leirata, amely 2016. november 9-én hangzott el Londonban, Theresa Mayjel, az Egyesült Királyság miniszterelnökével történt találkozását követően.

Mészáros László: Miniszterelnök úr, ma délután találkozott Theresa May brit miniszterelnökkel. Miről esett szó a tárgyaláson?

Áttekintettük a brit–magyar kétoldalú kapcsolatokat. 50 ezer magyar munkavállaló dolgozik olyan üzemben Magyarországon, amely a britek tulajdonában van, és a 2015-ös évre vonatkozó statisztikák szerint pedig mintegy 95 ezer regisztrált munkavállaló van itt, Angliában, tehát 150 ezernyi magyar közösségről beszélünk, amely valamilyen módon a kenyerét a britekhez kapcsolódó munkával keresi. Ez egy nagy szám, ez ennyi családot is jelent, nekik érdekeik vannak, amiket meg kell védenünk. Tehát nekünk az az érdekünk, hogy a jövőben a brit–magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala továbbra is nyitott és szabad maradjon. Ez érdeke a magyar nemzetgazdaságnak. Másfelől pedig, hogy azoknak, akik már itt vannak Nagy-Britanniában, a megszerzett jogai a jövőben sem sérüljenek. Abban egyetértés alakult ki közöttünk, hogy viszonosságon kell mindennek nyugodnia, tehát hogyha a britek Európában tartózkodó állampolgárai nem sérülnek szerzett jogaikban, akkor természetes módon úgy gondolja a brit kormány, hogy az itt dolgozó európai uniós polgárok jogai sem sérülhetnek. Ez egy fontos eredménye volt a mai találkozónak. A Brexit folyamatot is áttekintettük, hiszen a britek éppen kilépő félben vannak az Európai Unióból. Itt túl korai még érdemi kérdésekről nyilatkozni, de itt is a magyar szempont alapvetően a kereskedelem szabadságának fenntartása és az itt dolgozó magyar embereknek a védelme lesz majd, de erről majd még a jövőben fogunk érdemi tárgyalásokat folytatni. Beszéltünk persze biztonsági kérdésekről, érintettük Ukrajnát és Oroszországot is.

Miniszterelnök úr, Magyarországnak fontos gazdasági partnere az Egyesült Államok. Most elnököt választottak. Miként értékeli az elnökválasztásnak az eredményét?

Talán úgy tudnék legrövidebben fogalmazni, hogy a világnak mindig jót tett az, hogyha sikerült magát kiszabadítani az ideológia, az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára. Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára, úgy tekintsünk a világra, ahogy az van, úgy tekintsünk az emberekre, ahogy ők vannak, elfogadjuk az ő megközelítésüket, gondolkodásmódjukat, és a politikánkkal őket szolgáljuk.

Köszönöm szépen, Miniszterelnök úr!