- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-nyilatkozata-a-visegradi-negyek-kormanyfoinek-es-nemetorszag-kancellarjanak-talalkozojat-megelozoen/ -

Orbán Viktor nyilatkozata a Visegrádi Négyek kormányfőinek és Németország kancellárjának találkozóját megelőzően

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönjük a meghívást Lengyelország miniszterelnökének. Furcsa helyzet van, mert a tárgyalások előtt tartunk sajtótájékoztatót, értelemszerűen így nem a tárgyalások eredményéről tudunk beszámolni. Én azt tudom elmondani Önöknek, hogy mi a magyar pozíció, amivel megkezdjük ma a tárgyalást. A magyar pozíció a helyzetértékelést tekintve száz százalékig egybeesik azzal, amit Beata Szydłótól hallhattunk az előbb. Mi is úgy gondoljuk, hogy a britek kilépése nem oka, hanem okozata, nem kiváltó oka, hanem következménye az Európán belüli helyzetnek. Szerintünk két bajjal kell egyszerre megküzdenünk. Az első, hogy az Európai Unió elvesztette az adaptációs készségét szinte minden dimenzióban: nem tudtuk jól levonni a pénzügyi válság következményeit, nincs jó adaptációs válaszunk a népvándorlásra, a terrorizmusra és az Európán belüli, de az unió szempontjából külpolitikai kérdésekre sem – Ukrajnát hallhattuk. A második baj, amivel küszködünk, hogy a már létező szabályainkat sem tartjuk be: nem tartjuk be a szabályainkat a határvédelemre és Schengenre nézve, nem tartjuk be a létező szabályainkat a költségvetési fegyelemre nézve, és nem tartjuk be a pénzügyi intézményeink működésére nézve sem.

Mit javasol Magyarország? Az első javaslatunk az, hogy tartsuk fönn továbbra is az európai gazdaságpolitikának a szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra épülő politikáját. Tudom, hogy ezt sokan föl akarják lazítani, valami mást javasolnak, de Magyarország ezzel a szigorú költségvetési politikával lábalt ki a válságból, és lett gazdasági értelemben sikertörténet, tehát mi javasoljuk ennek fönntartását. A második javaslatunk, hogy soroljuk előre, sőt az első helyre a biztonság kérdését, és kezdjünk hozzá egy közös európai hadsereg fölállításához. A harmadik javaslatunk, hogy az európai intézmények térjenek vissza a rendeltetésükhöz: az Európai Tanács vezesse, és csak ő vezesse az Európai Uniót, az Európai Bizottság a politikai szerepjátszást fejezze be, és térjen vissza az Alapszerződésben rögzített feladatához: ő nem politikai szereplő, hanem a szerződés őre, amelynek az a funkciója, hogy a kettős mérce alkalmazását az unión belül elkerülhessük. A negyedik javaslatunk a közös politikákat illetően pedig az, hogy a régi, bevált politikákat – a kohéziós politikát és agrárpolitikát – őrizzük meg, alkossuk meg a szükséges új politikákat, különösképpen is a digitalizáció tekintetében, ezt emeljük magas szintre. És vannak területek, amelyeket ne akarjunk bevonni a közös politikákba: ilyen a migráció és a szociális kérdéseknek az ügye. Végezetül még egy kérdés maradt. Mi a magyarok álláspontja, kell-e módosítani az Európai Unió alapszerződését? Erre a mi válaszunk az, hogy ezt majd a viták és a tárgyalások későbbi szakaszában dönthetjük csak el.

Köszönöm szépen a figyelmüket!