Orbán Viktor nyilatkozata a zöldenergia-fejlesztési és -szállítási együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását megelőzően
2022. december 17. Bukarest (Bucureşti)

Köszönöm szépen!

Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Elnök Urak! Miniszterelnök Úr!

Először is köszönetet mondok Románia elnökének a meghívásért. Nyolc év után vagyok újra Bukarestben. Látom azt a tartalmas fejlődést, ami történt. Ehhez gratulálok a román barátainknak. Muszáj elmondanom, hogy ez a fejlődés indokolttá tette Románia tagságát a schengeni övezetben. Az Európai Unióban mi egy hibás döntést hoztunk. Ezt a hibás döntést korrigálni kell, és Romániát minél hamarabb fel kell venni az övezetbe. Szeretném az elnök urat biztosítani arról, hogy román barátaink számíthatnak Magyarországra.

Hölgyeim és Uraim!

A mostani európai helyzet olyan zavaros, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Háború van a szomszédunkban, Románia és Magyarország szomszédos országában. Van egy súlyos energiaválság, amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is. Közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció. Közben az európai vezetők – ha tetszik ez nekünk, ha nem – úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot. És közben az Egyesült Államokban egy soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette a kezdetét. Ez a helyzet, amiben vagyunk. Véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amikor olcsón nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserébe nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Ez a korszak véget ért, új stratégia viszont nincs. Ebben a pillanatban mi egy stratégiai vákuumban vagyunk, és ebben a helyzetben kell nekünk, vezetőknek gondoskodnunk, hogy a nemzeteink számára megteremtsük a gazdasági és energiabiztonságot. Azért ülünk most itt együtt, mert egyetértünk abban, hogy a megoldás az új energiaforrások keresése és ezeknek a beszállítása Európába, de a diverzifikáció álom marad egész addig, amíg az összeköttetés fizikai feltételeit meg nem teremtettük. Európa körül ésszerű, elérhető közelségben a Kaszpi-tenger térségében van energiaforrás. Óriási szerencse vagy az Európai Bizottság bölcsessége, hogy az elmúlt időszakban sok figyelmet fordítottunk Azerbajdzsánra, fejlesztettük az együttműködést, és nagy szerencse, hogy Azerbajdzsán és Alijev elnök úr nyitott volt mindig az unióval való együttműködésre. És én is több mint egy évtizede tapasztalom azt, hogy mint megbízható partnerre, Azerbajdzsánra mindig számíthat az Európai Unió. Büszkék vagyunk arra, Magyarország büszke arra, hogy egy világon egyedülálló beruházás mellett kötelezhetjük el magunkat. Amikor stratégiai vákuum jön létre, akkor az innováció jelentősége megnő, csak az jelent megoldást, márpedig mi most a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk. Ez az igazi innováció. Ha harminc évvel fiatalabb lennénk, akkor azt mondanám, hogy ez az igazi rock and roll: megépíteni a világ leghosszabb víz alatti vezetékét.

Tisztelettel köszönjük az azeri, a georgiai és a romániai barátainknak és az Európai Bizottság elnök asszonyának is, hogy ma ezt az energetikai együttműködést Magyarország nevében is megköthetjük!