- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-nyilatkozata-andrej-babissal-csehorszag-miniszterelnokevel-folytatott-targyalasat-kovetoen/ -

Orbán Viktor nyilatkozata Andrej Babišsal, Csehország miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően

Jó estét kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ma egy fantasztikus nap van mögöttünk, egy különösen is eredményes V4-es megbeszélés, és most pedig abban a privilégiumban volt részem, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytathattam Babiš miniszterelnök úrral. Azt tudom mondani, hogy jó lesz ez. Úgy érzem, hogy nagy szükség volt arra, hogy az európai politika meg a közép-európai politika is kapjon új motivációkat, kapjon új szemléletmódot, kicsit visszatérjünk a józan ész talajára, és azt gondolom, hogy a miniszterelnök úr egy új színt és egy új lehetőséget hoz a V4-es együttműködésbe. Erről ma személyesen is meggyőződhettem. Egy legendás pénzügyminisztert fogadunk most, aki időközben miniszterelnök lett. Ha egy magyar ember kinyitja a könyveket, és megnézi a csehek számait, azokat a számokat, amiket mi, magyarok is mindig megnézünk: államadósság, költségvetési hiány, adóbeszedés hatékonysága, akkor ott olyan számokat fogunk látni, hogyha nem emelnénk meg a kalapunkat, az magától is leugrana a fejünkről. Nagyon szeretném, ha egyszer azt mondhatnám a magyaroknak, hogy már nekünk is vannak olyan számaink és olyan hatékonysági mutatóink, mint a cseh barátainknak. És nem kétséges, hogy persze itt több száz éves kulturális hagyományról is szó van, de van itt azért szó egy nagyszerű pénzügyi teljesítményről is, ami kétségkívül a miniszterelnök úr pénzügyminiszteri korszakához kötődik, úgyhogy bízom benne, hogy a V4 együttműködésnek ez egy új energiát fog adni.

Ami a kétoldalú kapcsolatainkat illeti, ezeket áttekintettük. Először is azt kellett mondanom a miniszterelnök úrnak, hogy a magyar nép hálás Csehországnak, amiért a migránsválság kellős közepén, a nemzetközi támadások kellős közepén határvédelmi erőket küldtek Prágából le, a szerb–magyar határra, és ott a lengyelekkel, a szlovákokkal és a magyarokkal együtt a csehek is védték a magyar határt. Nem akarok belesüllyedni semmilyen történeti analógiába, de nem az első eset ez. Ugyancsak a magyar déli határnál az 1500-as évek elején, bár egy nagy vesztes csatában, de ott is óriási számban képviseltették magukat a csehek. Még akkor is így van ez, hogyha a magyar történelemkönyvek erről nem sokat írnak, ott is együtt harcoltunk, úgyhogy jó volt együtt átélni ennek a modern verzióját. Köszönjük szépen a határőrizetre küldött cseh katonákat és rendőröket. Másodsorban megállapítottuk, hogy Magyarország 7. kereskedelmi partnere Csehország, és miután Magyarország egy exportorientált ország, ez egy nagyon komoly számot jelent. Azt tudom mondani Önöknek, hogy a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a 8 milliárd eurót, és csak a legutóbbi évben is 12 százalékos növekedést mutatott. Megállapítottuk, hogy a beruházások jól állnak. Magyarországon számos sikeres cseh társaság működik, mondjuk, az ásványvízipartól kezdve az energiaszektorig, és Magyarországról érkezett befektetések is vannak Csehországban, elegendő, hogyha a MOL által megvásárolt benzinkúthálózatra gondolunk. Tehát a két ország nemcsak kereskedik egymással, hanem be is ruházunk egymás gazdaságába.

Itt egy új perspektíva is kinyílt. Most, hogy a magyar hadsereget újjáépítjük, ebben számítunk a cseh barátainkra, és történtek is már üzletek a két ország között hadiipari természetű együttműködés keretében, ezt szeretnénk folytatni majd a jövőben is. Kértem a miniszterelnök urat, hogy ezt támogassa, és erre kaptam is ígéretet. Hasonlóképpen megállapítottuk azt is, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fönn a két ország között. Ezt ma délután a V4-es keretekben is láthattuk, de most a kétoldalú kapcsolatok keretében is meggyőződhettem róla. Tehát a legjobb reményekkel nézünk Babiš miniszterelnök úr miniszterelnöksége elé, amely reméljük, hogy tovább fogja erősíteni majd a cseh–magyar kapcsolatokat.

Köszönöm szépen!