Orbán Viktor nyilatkozata az Európai Tanács elnökével folytatott tárgyalását követően
2020. február 3., Brüsszel (Brussels)

Baraczka Eszter (M1): Voltak olyan kérdések, amelyek még nyitottak, és amelyeket még majd tovább kell egyeztetni?

Minden kérdés nyitott. Arról beszéltünk, hogy ebben a félévben milyen témákkal akarunk foglalkozni, és meddig akarunk ezekben eljutni, úgyhogy sűrű félévünk lesz. Van a költségvetés, aztán a migráció, aztán a digitalizáció, aztán a bővítés kérdése, és ezekben nemcsak tárgyalni szeretnénk, hanem a többségét le is szeretnénk megegyezésekkel zárni. Ez egy rendkívül ambiciózus menetrend, nem lehetetlen, de csodát kell hozzá tenni.

Baraczka Eszter (M1): És kifejezetten ami a költségvetést illeti, az Európai Tanács elnöke minden vezetővel találkozik. Tudjuk, hogy nagyon messze vannak az álláspontok. Lát-e kompromisszumra esélyt magyar szempontból?

Most valóban a megbeszélés nagy részét a költségvetés kérdése tette ki. A többi sem volt lényegtelen, de a legfontosabb a költségvetés volt, mert február 20-ra az elnök úr összehívott egy miniszterelnöki csúcsot ennek a kérdésnek a megtárgyalására. Most itt még odáig se jutottunk el, hogy Magyarország a saját nemzeti érdekeinknek megfelelő számokat bemutassa, persze vannak ilyen számaink, csak a tárgyalások még nem tartanak ebben a szakaszban, mert az alapkoncepciója a költségvetésnek nem sportszerű. Ahogy itt mondják, vagy itt kell mondani: unfair. Tehát olyan módosítások vannak a költségvetésben, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagabb országok irányába akarnak pénzeket átcsoportosítani. Olyan igazságtalanságok vannak benne, hogy nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán, ahol a Brüsszelből elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országoknak a részesedése 5 százalék volt, miközben a népességünk 20 százalékát teszi ki Európának, és ebben semmifajta javulást nem látunk. Tehát azt mondtam az elnök úrnak, hogy a legfontosabb feladat, hogy fair alapokra helyezzük a költségvetést, mi egy fair költségvetést akarunk, és ha ez megvan, azon belül meg fogják találni a magyarok a számításokat, vagyis a nekünk kedvező számkombinációkat is.

Zöldhegyi Katalin (Hír Televízió): Van még három hét az uniós csúcsig. Lesznek további egyeztetések, lesz valami menetrend esetleg más országokkal, V4-országokkal?

Most jöttem meg Portugáliából, ahol 16 másik tagországgal egyeztettünk, akiknek hasonlóan bajuk van a költségvetés eszmei, szellemi, elvi alapjaival. Velük egyeztetni fogunk, sőt őket tájékoztattam már azokról a javaslatokról, amiket itt tettem, mert tettem a költségvetés elvi helyességének helyreállítása érdekében konkrét javaslatokat. Ezeket írásban is odaadtam az elnök úrnak, illetve megküldtem a velünk egy csónakban evező tagállamok vezetőinek is. Az, hogy február 20-án csúcstalálkozó van, nem jelenti azt, hogy akkor be is kell fejeznünk a tárgyalásokat. Jó lenne, de a mi álláspontunk az, hogy a költségvetés minősége fontosabb, mint az időpontja.

Baraczka Eszter (M1): Hol húzódik a magyar vörös vonal, tehát mi az, amiből nem engedünk végképp?

A becsületből.