Orbán Viktor nyilatkozata Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ügyvezető elnökével folytatott tárgyalását követően
2019. szeptember 10. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm Hofer elnök urat is, aki megtisztelt bennünket azzal, hogy meglátogatott bennünket. Ez egy nagyon fontos találkozó volt itt, a politikai évad kezdetén, és ezért őszintén megtiszteltetésnek tekintem ezt a látogatást. Volt előzménye ennek a látogatásnak, elég régóta ismerjük egymást, és nagyra értékeljük azt a munkát, amit a Szabadságpárt kormányzó pártként végzett az elmúlt években. Nagyon jó kapcsolatokat építettünk ki ennek kapcsán, kormányzati szinten. Kiderült, hogy számos kérdésben hasonlóan gondolkodunk.

Ezen a mostani tárgyaláson szerettük volna megerősíteni, hogy néhány fontos kérdésben továbbra is egyetértünk. Én tudom, hogy érzékeny időszakban vagyunk, mert mégiscsak választások lesznek Ausztriában, és az az út, amely elvezetett ehhez a választáshoz is rendkívül érzékeny. Mi semmiképpen nem akarunk beleavatkozni az osztrák választásba, hiszen Ausztriáról az osztrák polgároknak kell dönteniük, de van néhány dolog, amit azért ma meg akarnánk közösen erősíteni.

Először is, hogy lekötelezettek vagyunk az együttműködés iránt. Egyetértünk abban, hogy mindkét ország fontos a másik ország számára. Ausztria továbbra is rendkívül fontos ország Magyarország számára, mondhatnám, hogy egy stratégiai, történelmi partner, ezért érdekeltek vagyunk Ausztria sikerében. Mi azt kívánjuk, hogy stabil és erős kormány jöjjön létre a választásokat követően. Érdekeltek vagyunk abban, hogy Ausztria továbbra is legyen nagyon határozott, folytatva az előző kormány munkáját a terrorizmus kérdésében, utasítsa el annak minden formáját. Továbbra is mondjon nemet a politikai iszlámra, és hogy segítsen bennünket abban, hogy megvédhessük Európát a migránsoktól. És úgy látom, hogy ezekben a kérdésekben megvan közöttünk az egyetértés. És hát azt kívánom az elnök úrnak, hogy sikeres választások és sikeres kormányalakítás következzen, és Ausztria továbbra is legyen nagy és stabil partnere Magyarországnak.