- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-nyilatkozata-szavkat-mirzijojevvel-uzbegisztan-elnokevel-tortent-targyalasat-kovetoen/ -

Orbán Viktor nyilatkozata Szavkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével történt tárgyalását követően

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Kedves Üzbég Házigazdák!

Nagy reményekkel és optimizmussal érkeztünk ide, Önökhöz. Mindig megtiszteltetés egy olyan országba ellátogatni, amelynek nálunk is tisztelt és nagy, ősi kultúrája van. Azért is jöttünk nagy izgalommal, mert látjuk az elmúlt néhány év korszerűsítési, politikai és gazdasági kísérleteit. Látjuk, hogy Önök, üzbégek nagy fába vágták a fejszéjüket. Azt a fantasztikus gazdagságot és erőforrást, amely az Önök rendelkezésére áll, most egy modern gazdaság keretei között próbálják mozgósítani, és ez tiszteletre méltó program. És nem utolsósorban azért jöttünk nagy örömmel Önökhöz, mert gondoltuk, hogy személyesen is köszönetet mondhatok Mirzijojev elnök úrnak az egy évvel ezelőtti nemes gesztusáért. Egy évvel ezelőtt kezdődött a pandémia, és akkor semmiből nem volt semmink: védőfelszerelésből, maszkból. Vakcinákról nem is beszélhettünk még akkor. És abban a nehéz helyzetben, amikor mindenkinek szüksége volt a védekező eszközökre, akkor Üzbegisztán és az Önök elnöke gondolt a magyarokra, és sok százezer maszkot küldött Magyarországra, hogy a járvány terjedését meg tudjuk akadályozni. És, Elnök úr, kérem, ezért hálásak vagyunk, a magyarok ezt sohasem fogják elfelejteni. Örülök, hogy most személyesen is köszönetet mondhatok Önnek ezért.

Tisztelt Elnök Úr!

Mindannyian érezzük, hogy az egész világpolitika és világgazdaság átalakulásban van. És biztosan fogadhatunk nagy tétekben arra, hogyha tíz év múlva a Jóisten engedi, és élünk, és egymás mellett ülünk, akkor egy egész más világban leszünk, mint amilyenben most vagyunk. Látjuk, hogy egyes régiók felemelkednek, mások jelentősége csökken, a világgazdaság súlypontjai átalakulnak, új technológiák jönnek, forrásban, mozgásban van körülöttünk a világ. És mi, magyarok úgy érezzük, hogy ennek az új korszaknak az elején jó ütemben fogtuk meg egymás kezét, magyarok és üzbégek, és próbáljuk közösen kihasználni azt a lehetőséget, amit ez a nagy átalakulás mindenki számára tartogat, Közép-Ázsiának is és Közép-Európának is. Úgyhogy nemcsak izgalommal jöttünk, hanem nagy reményeink vannak a jövőre nézve is.

Én elég régóta járom a világot, és sok kapcsolatot építettem ki a hazám számára. És azt tanultam meg, hogyha az elején nem sikerül a gazdasági együttműködést szimbolizáló zászlóshajót vagy hajókat találni, akkor a jó szándék így szétaprózódik, és a végén elpárolog. Kell egy-két nagy program, egy-két nagy közös vállalkozás, egy-két nagy közös gazdasági tett, amely világosan jelzi mind az üzbég, mind a magyar vállalkozók számára, hogy itt egy komoly dolog van készülődőben, és ők biztonságban hajózhatnak, a nagy zászlóshajók mögötti nyugalmasabb vizeken, mert van, aki töri a jeget, töri az utat, és megy elöl. Én hálás vagyok Mirzijojev elnök úrnak azért, hogy hasonló módon gondolkodva kijelölhettük azt a néhány zászlóshajót, amely szerintem megrántja, előre fogja vinni a két ország gazdaságát. Hálásak vagyunk a pénzügyi szektorban történő együttműködés lehetőségéért, és büszkék vagyunk arra, hogy a mezőgazdaságuk korszerűsítésére is bennünket választottak partnerül. Mi tudjuk, hogy az üzbégek milyen büszkék a saját mezőgazdaságukra, milyen fontos ez nekik, hogy ez nemcsak gazdasági, hanem létkérdés is. És mi, magyarok is úgy gondoljuk magunkról, hogy mi értünk a mezőgazdasághoz. Úgy gondoljuk, hogy alapvető gazdaerényeink vannak, tudjuk, hogy hogyan kell a földből valamit kiszedni, előállítani, megtermelni, és ezt világszínvonalú technológiával tesszük. Ez a mi önképünk, ahogy magunkra gondolunk, ha a mezőgazdaság jön szóba. És örülünk, hogy egy mezőgazdaságot fontosnak tartó országgal kereskedhetünk, ruházhatunk be közösen, és hajthatunk végre technológiailag is magas színvonalú fejlesztéseket a mezőgazdaság területén, ezért különösen is hálásak vagyunk. Azt, hogy az üzbég–magyar kapcsolatok biztos lábakon állnak, onnan is lehet tudni, hogy bár a pandémia miatt a világkereskedelemnek a volumene csökkent, de az üzbég–magyar kereskedelmi volumen meg növekedett, méghozzá elég jelentős mértékben növekedett. Igaz, alacsonyabb szintről indult, de mégis jelentős mértékben növekedett. És ez azt mutatja, hogy ebben van, ahogy mi mondjuk, szufla, van benne energia, van benne lehetőség, amit okos politikával tovább növelhetünk. Hálás vagyok az elnök úrnak azért is, hogy lehetőséget ad a jövőben a nukleáris energia területén való működésben, és a gyógyszeripar területén is látunk lehetőséget.

Magyarország persze egy különös és különleges ország, egy rokontalan nép Európában, de azért egy térségben, a közép-európai térségben élünk. Ezeknek az országoknak az együttműködését visegrádi négyeknek nevezzük. Ennek a csoportnak a munkáját a következő egy évben mi fogjuk koordinálni, és én azt kértem az elnök úrtól, hogy legyen segítségemre abban, hogy a közép-európai országok és a közép-ázsiai országok együttműködésére ki tudjuk használni az előttünk álló egy évet. Úgy érzem, hogy jó lendületet vettünk a mai megállapodásokkal és tárgyalásokkal. Elindultunk. Nagy tisztelettel várjuk az elnök urat, látogasson el Magyarországra, viszonozza a mi látogatásunkat. És ha meglesznek az első eredmények egy olyan fél-egy év múlva, akkor indítványozom az elnök úrnál, hogy a két kormány tartson együttes ülést, hogy áttekinthessük közösen az elért eredményeket. Nagyon remélem, kellő szerénységgel mondom, de remélem, hogy ma mindannyian egy történelmi kezdetnek lehettünk a részesei.

Még egyszer köszönjük az elnök úrnak, hogy itt lehettünk!