Orbán Viktor rendkívüli bejelentése
2020. április 6. Budapest

Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm Önöket.

A helyzetet mindenki ismeri, felesleges részleteznem. Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába, és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet, amiben hirtelen találtuk magunkat, igazságtalan. Igaz, hogy nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egy komoly kihívással kell szembenéznünk. A helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk. Ráadásul egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is. Menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyek átsegítenek bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon. Ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet. A cél az, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre.

Ezt az akciótervet három ütemben hajtjuk végre. Az első ütemen már túl vagyunk, ide tartoztak a tb-járulékcsökkentések, a KATA-soknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is.
A mai napon megindítjuk a második szakaszt. Az akcióterv három szakasza mindösszesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által indított programokat is. A 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térnünk. Az erről szóló rendelet a mai napon megjelenik. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeljük. Mint Önök is tudják, tíz éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le, és ezt a horgonyt most sem szedjük föl.

A mai napon öt programot indítunk el. Mindegyik program számos alprogramot tartalmaz. A sok alprogram közül egyet-egyet fogok kiemelni. Első programunk a munkahelymegőrzés. Itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz. Második programunk a munkahelyteremtés. Itt beruházásokat fogunk támogatni mindösszesen mintegy 450 milliárd forint értékben. A harmadik programunkban a kiemelt ágazatok szerepelnek, olyan nemzetgazdasági ágazatok, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film- és a kreatívipar. A negyedik programunk a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítunk magyar vállalkozásoknak mindösszesen több mint 2.000 milliárd forint értékben. És végül az ötödik, ma meginduló programunk a család- és nyugdíjasvédelem program nevet viseli. Ebből most, ha kiemelhetek egyet, az talán a legfontosabb: visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, nem feledkezhetünk el a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

Minisztertársaim azért állnak itt, mert ők fogják ezt a programot végrehajtani. Palkovics miniszter urat arra kértem fel, hogy ennek az egész programnak a koordinálását, irányítását végezze el. Mager Andrea miniszter asszonynak az a dolga, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza, és bekapcsolja ebbe a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihálytól pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat, és egyúttal garantálja a költségvetési fegyelmet.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Így állunk a veszélyhelyzet huszonhatodik napján. Nehéz időket élünk, de láthatják: egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!