Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Kína és Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón
2017. november 27. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy izgalmas évet zár le a mostani budapesti csúcstalálkozó. A miniszterelnökök az előbb áttekintették az elmúlt év során elért eredményeket, és meghatározták a teendőket a jövőre nézvést. Nekem most csak az a tisztem, hogy röviden összefoglaljam a tanácskozásunkat.

Megerősítettük azt a fölismerést, hogy körülöttünk egy új világrend alakul ki mind a politikában, mind a gazdaságban. Ebben az új világrendben Ázsiának és Kínának a szerepe jelentős mértékben megnövekedett, és nőni fog a jövőben, pénzügyi és technológiai értelemben is meghatározó erővé vált. Közép-Európa ezt a fejleményt üdvözli. Úgy látjuk, hogy a kínai gazdaság erősödése komoly lehetőséget és lehetőségeket tartogat a közép-európaiak számára is. Egy sikertörténet képei bontakoznak ki előttünk: a közép-európai országok és Kína együttműködésének sikertörténete. A közép-európai térségben hatalmas fejlődési potenciál van. Ha Önök áttanulmányozzák a közép-európai térség gazdasági növekedési számait, akkor láthatják ezt a potenciált. Ebben az együttműködési rendszerben tizenegyen az Európai Unió tagállamai vagyunk, öten pedig még nem. Kulcskérdés a jövő szempontjából, hogy az Európai Unióhoz tartozó közép-európai országok és az oda törekvő másik öt ország között létre tudjuk-e hozni azokat a nagy ívű és távlatos gazdasági projekteket, beruházásokat és fejlesztéseket, melyek az egész térséget föl fogják majd emelni. Ahhoz, hogy ez a térség fejlődni tudjon, külső technológiai és külső pénzügyi forrásokra is szükségünk van. Az európai források már önmagukban nem elegendőek, ezért üdvözöljük azt a tényt, hogy az új gazdasági világrend részeként Kína úgy tekint erre a térségre, mint amelynek fejlődésében és fejlesztésében jelen kíván lenni. Számba vettük azokat a nagyobb projekteket, amelyekben ez az együttműködés kifejeződik. Ezek közül zászlóshajóként meg kell, hogy említsem a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítését és fejlesztését, amely az „Egy övezet, egy út” program részeként a Selyemúton keresztül történő szállítás szempontjából stratégiai jelentőségű lesz majd a jövőben. Olyan projektekről hallhattunk, és olyan fejlesztési tervekről hallhattunk a mai napon, amelyek win-win-win helyzeteket idéznek elő, vagyis győztes helyzeteket minden résztvevő számára. Amit ma elértünk, az jó Kínának, jó az Európai Uniónak, és jó a közép-európai országoknak is.

Bulgária miniszterelnöke azért áll itt mellettünk, mert ők veszik át a következő találkozó megszervezésének felelősségét. Ez egy kiváló döntés. Boriszov miniszterelnök úr a közép-európai térség egyik legnagyobb harcosa és az egyik legtapasztaltabb miniszterelnöke. Biztosak vagyunk abban, hogy még a budapestinél is jobb tanácskozást szerveznek majd meg a következő évben.

Sok sikert kívánok a bolgár barátainknak!