Orbán Viktor sajtónyilatkozata a magyar–ukrán határ szemléjét követően
2022. február 26. Beregsurány

Jó napot kívánok, Miniszterelnök úr!

Igen, figyelek.

Milyen segítséget tud nyújtani Magyarország azoknak, akik ide érkeznek a határátkelőkön?

A legfontosabb először is, kiváló polgármestereink vannak. Az elmúlt napokban többször találkoztak a polgármesterek, és úgy látom, hogy a segítőkészség és a szervezettség átlendíti az ideérkezőket a nehezén. Beszéltem a határőrökkel is és a rendőreinkkel is, és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest, hogy mennyire komoly, nehéz és háborús a helyzet, ahhoz képest minden szervezetten, rendezetten és nyugalomban, nyugodt tempóban zajlik. Beengedünk mindenkit. Láttam olyanokat is, akiknek nincsen úti okmányuk, őket is ellátjuk úti okmánnyal, és harmadik országból érkezett embereket is beengedünk a megfelelő szűrések után. Tehát a munka flottul megy ebben a pillanatban, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, mert a neheze még előttünk van. Ugye, itt, a határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, még nem érkezett be Kárpátaljára, itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik ez a háború, akkor lesznek itt is katonai cselekmények, és föl kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit. Ugye, a mi számunkra a legfontosabb, hogy segítsük azokat, akik átjönnek, mert az emberség mégis az első, de másfelől nem akarunk belekeveredni és belevonódni ebbe a háborúba és ebbe a katonai konfliktusba. Tehát ahogy közeledik Magyarország határaihoz a fegyveres összecsapásoknak a vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek és határozottabbnak lenni a katonáknak is, a rendőröknek is, a polgármestereknek is, Képviselő úrnak is, mert a következő héten lesz szükség a leginkább erősebb lélekjelenlétre. Úgyhogy minden segítséget megadunk.

Miniszterelnök úr, Z. Pintye Zsolt vagyok, M1. Az önkormányzatok saját erőből próbáltak meg menedékhelyet, szállást kialakítani. Hogyan tudja őket a kormányzat támogatni?

Tegnap vagy tegnapelőtt itt járt már a Miniszterelnökséget irányító miniszter, több tucatnyi polgármesterrel találkozott, megbeszéltünk mindent, amire szükségük van a polgármesterek, illetve az önkormányzatok azt meg fogják kapni. A legjobbakat mondhatom a magyarokról, tehát a szebbik arcunkat vagy a jobbik arcunkat mutatjuk a polgármesterek beszámolói alapján. A lakosság, az itt élő emberek befogadóak, segítőkészek, és az ideérkező, innen gyorsan továbbmenni nem képes családoknak a civil segítséget megadják. Tehát úgy látom, hogy van egy magyar–ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzelfogható előnyeit élvezik az ukránok. Baráti helyre jönnek, tehát ha ide átjönnek, akkor itt barátok várják őket. Polgármester úr szerint is a családok áldozatot vállalnak, odaadóak és segítőkészek.

Prime Minister, Nick Thorpe from the BBC. Might I ask a question in English?

Yes, please.

When you met President Putin in Russia, did he give you any indication that he was about to invade Ukraine? And secondly, do you plan to make any economic adjustments to your policies towards Russia as a result of this invasion?

First of all, prior to my meeting and after my meeting I had a consultation with the Secretary General of NATO. So I delivered and reported all the information what I have got, and was useable for preparing of this situation. Second, of course, we have to adjust everything. Yesterday – or two days ago – we had a summit in Brussels and Hungary made clear that we support all the sanctions. So we will block nothing. So what the prime ministers of the European Union are able to agree with, we accept it and support it. We don’t block it. This is not the time to be clever; this is the time to be united. It’s a war. And what we have to do is to get back to the situation which was prior to the war: so restore peace. Otherwise hundreds of people will die in the forthcoming days. So peace efforts are the most important one, and that’s how I’ve tried to contribute in the last week – in Moscow, in Brussels, and in the NATO headquarters as well.

Did you delay in your condemnation of Russia? You’ve spoken of the need to for Ukraine to survive this – that it’s in Hungary’s interests. You were rather slow, were you not, to condemn this Russian aggression.

No. We condemned together with all the European leaders. So there’s a unity on that. Russia is condemned by all of the European leaders – among them Hungary as well.

Van még magyar kérdés?

Igen. Miniszterelnök úr, hogyan értékeli a múltkori, Putyinnal való találkozóját az elmúlt események fényében? Ugye, békemissziónak nevezte. Most mit gondol erről? Az RTL Klubtól kérdezem.

Azt gondolom, hogy az elmúlt tíz napban több európai vezető is tett komoly erőfeszítéseket. A legjelentősebbek nem mi voltunk ezek között. Hiszen ott járt a német kancellár meg a francia elnök is meg jómagam is. Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges volt, annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami bekövetkezett. Sikertelennek bizonyultak a békemissziók. Az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult, és most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békéhez.

Valóban úgy van az, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelyik ellenzi az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárását?

Fordítva. Ez egy rémhír. Ez egy dezinformáció. Azt kérem is Öntől, készüljenek föl, hogy háborúban a dezinformáció meglehetősen általános. Tehát annak adjanak hitelt, amit mondunk. Magyarország a csütörtöki csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, mi támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit. Minden ezzel ellentétes hír egész egyszerűen fake news, illetve dezinformáció. Háború van, még egyszer mondom. Föl kell készülni a dezinformációs hadviselésre is.

Akkor adott esetben ezt úgy is lehet érteni, hogy a magyarországi orosz érdekeltségű bankokkal szemben is fellépnek?

Van egy szankciós lista. Tegnap jóváhagyták. Ami azon szerepel, azt Magyarország végrehajtja.

Jó, még egy utolsó kérdésem hadd legyen. Ugye, a 18 és 60 év között ukrán hadköteles férfiak most már nem léphetik át a határt. Hogyha megteszik, akár ukrán, akár magyar állampolgárokról van szó, mikor járnak el helyesen a magyar állampolgárok, hogyha segítik őket a továbbjutásban, illetve hogyha jelentik őket a magyar hatóságoknak? Tehát Magyarország minek tekinti az onnan kvázi dezertőrként, katonaszökevényként átjövő katonákat?

Aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, a magyar jogszabályok szerint járunk el. Ezért mindenkit segíteni fogunk. A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell. Van-e más kérdés?

Köszönöm!

Uraim, köszönöm! Jó munkát!