Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek elnökségének átadásakor
2018. június 21. Budapest

Tisztelettel köszöntök mindenkit.

Legelőször is az elnökséget ezennel Peter barátomnak átadom. Ez szimbolikusan úgy történik, hogy ezt a térképet mindjárt oda fogom adni az ő kezeibe. Két megjegyzést szeretnék fűzni ez alkalomból a sajtótájékoztatóhoz.

Az első az, hogy nagy szerencsénk van, hogy Szlovákia veszi át az elnökséget. Elég öreg csataló vagyok már az európai politikában, és megtanultam azt, hogy a legerősebb érv az Európai Unióban a siker. Úgyhogy lehet az ember szép meg okos, egykoron még fiatal is – ez nem sokat számít. Egyetlen dolog számít az európai politikában, az pedig a siker és a képesség a sikerre. És azt kell mondanom, hogy az európai kontinens egyik legnagyobb sikere az elmúlt tíz-egynéhány évben az az ország, amit úgy hívnak, hogy Szlovákia. Úgyhogy nekünk most arra van szükségünk, hogy egy sikeres ország vezessen bennünket. Ha Önök megnézik az egy főre jutó GDP-t, ha megnézik a munkanélküliségi adatokat, ha megnézik az ország fejlődését, akkor azt látják, hogy a V4-eket a következő évben az európai kontinens egyik legsikeresebb országa fogja vezetni. Ez nagyszerű dolog, ez nekünk is jó, a többieknek is kiváló. Úgyhogy azt kívánom a miniszterelnök úrnak, hogy vezessen bennünket legalább olyan sikeresen, mint ahogy ő és elődje vezette Szlovákiát az elmúlt években.

A második megjegyzés, amit szeretnék fűzni még ehhez a rövid sajtótájékoztatóhoz, az, hogy amikor az ember benne él a mindennapok forgatagában, akkor nem látja a helyzet változását. Nem tud egyszerre bent is lenni az ügyekben, meg egy távolabbi perspektívából is ránézni az életre. Ez nehéz, de hogyha hátrább lépünk néhányat, és egy tág perspektívát választunk, akkor jól láthatjuk, hogy az a Közép-Európa, amiben ma élünk, nem az a Közép-Európa, mint ami néhány évvel ezelőtt volt. Ez a Közép-Európa a legsikeresebb európai régió jelenleg. Itt van a legnagyobb gazdasági növekedés. Itt van a legnagyobb pénzügyi fegyelem. Itt csökkennek az államadósságok. Itt munkát adnak az embereknek. Folyamatosan csökken, és alacsony szinten van a munkanélküliség. És a versenyképessége ennek a régiónak rendkívül nagy, nagy az unión belül, és nagy az unión kívül is. Úgyhogy minden okunk, jogunk megvan arra, hogy abban reménykedjünk, hogy ez a régió egy fantasztikus jövő előtt áll. Úgyhogy azt is várjuk a szlovák elnökségtől, hogy megszülessenek végre olyan nagy közép-európai döntések, amelyek ezt a változást, a Közép-Európában beállt változást jól szimbolizálják, elsősorban a közlekedési infrastruktúrában, de más területeken is. Úgyhogy bízom abban, hogy egy nagy ívű, szép és sikeres elnökség előtt állunk.

Sok sikert kívánok a kollégámnak!