Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek elnökségének átvételekor
2021. június 30. Katowice

Tisztelettel köszöntöm Önöket! Mélyen tisztelt Mateusz! Kedves Kollégák!

Gratulálok Lengyelországnak az elmúlt egy évben nyújtott teljesítményhez. Az elmúlt évtizedeknek a legnehezebb évét fogta ki a lengyel elnökség, de megoldották, hogy a négy ország között működjön az együttműködés, és négyünk közül a bajban egyikünk sem maradt egyedül. Együttműködtünk a külföldön rekedt polgáraink hazahozatalában, az eszközök koordinált szétosztásában, orvosokat küldtünk egymáshoz, amikor kellett, és vakcinasegítséget is tudtunk nyújtani. Még egyszer, kedves Mateusz, tisztelt Miniszterelnök úr, gratulálok Lengyelországnak!

A magyar elnökség, amely tudatában van annak, hogy minden csapat ereje annyit ér, amennyit a játékosok minősége ad, a kapitány ehhez semmit sem tud hozzátenni, legfeljebb valami szervező munkát tud végezni, tehát tudatában vagyunk mi, magyarok annak, hogy a járvány után a világ megváltozott, átrajzolták a világpolitikai és világgazdasági status quót. Szeretném az Önök figyelmét fölhívni arra, hogy soha nem volt még olyan a gazdaságtörténetben, hogy a Kína–USA kereskedelem volumene nagyobb legyen, mint az EU–USA kereskedelmi volumen. És olyan sem volt, hogy az EU–Kína kereskedelmi volumen nagyobb legyen, mint az EU–USA kereskedelmi volumen. Közben létrejött Ázsiában a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete. Közben megvalósult a Brexit, ami nekem, nekünk a következő egy évben, a munkát szervezőknek külön feladatot ad, mert nem akarjuk Nagy-Britanniát elveszíteni. A V4 fontosnak tartja a Brexit után is a Nagy-Britanniával való együttműködést. Nagy-Britannia a közép-európai biztonsági architektúrának egy meghatározó szereplője, ezért most már az unión kívüli államként kell velük jó kapcsolatot építenünk. És megváltozott a világ azért is, mert a V4-ben is történtek fontos dolgok. Ha egy entitásnak nézzük a négy országot, akkor mi vagyunk a világ 17. legnagyobb gazdasága, benne lennénk a G20-ban. A növekedésünk kétszerese az Európai Unió növekedésének, és a négy országnak az államadóssága az egész Európai Unió államadósságának csak a 4 százalékát teszi ki. És Németország után ebben a négy országban – ha egy entitásnak tekintjük – dolgozik a legtöbb ember az egész Európai Unió területén, tehát rendkívül szorgalmas, törekvő és munkát vállalni akaró országaink vannak.

A magyar elnökség a következő évben azért dolgozik, hogy ebben a megváltozott helyzetben mi, V4-ek a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzunk. Ezért három fő célt jelöltünk meg. Az egyik a négy ország gazdaságának gyors újraindítása, amihez beruházások kellenek, és egyetértettünk ma abban, hogy beruházások akkor vannak, ha alacsonyak az adók. Ezért nem támogatunk olyan nemzetközi kezdeményezéseket, amelyek adóemeléshez vezetnének. Kell infrastruktúra; versenyhátrányban vagyunk, különösen az észak–déli infrastruktúra kiépítésében van Nyugat-Európához képest komoly lemaradásunk, és ehhez az észak–dél irányú útvonalakat meg kell erősítenünk. A második fontos téma ebben az évben a biztonság lesz, amely szorosan kapcsolódik össze a migrációval. Semmilyen formában nem támogatjuk a migráció keretén belül a kötelező szétosztást, és óvatosságra intjük az összes uniós tagállamot, mert ebben az egészségügyi helyzetben, amiben vagyunk, a migráció különösen nagy kockázatot jelent. És ma abban is egyetértettünk, hogy a Nyugat-Balkán integrációja nélkül az unió előtt álló kihívások nem válaszolhatók meg, ezért sürgetjük a Balkánon található országok európai uniós tagságát. És amikor az európai újraindításról beszélünk – ezt angolul „recharging Europe”-nak mondja majd a magyar elnökség –, akkor mi egy intellektuális rechargingra is gondolunk, egy intellektuális újraindításra is, vagyis ma abban maradtunk, hogy külön-külön is és együtt is aktívan veszünk majd részt az Európai Unió jövőjéről szóló vitában. Úgyhogy remélem, hogy nemcsak izgalmas, hanem egy sikeres magyar elnökség előtt is állunk. Az izgalom biztos, a sikert meg majd meglátjuk.