Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek és Izrael Állam miniszterelnökének találkozóját követően
Orbán Viktor sajtónyilatkozatának leirata, amely Budapesten hangzott el 2017. július 19-én, A Visegrádi Négyek és Izrael Állam miniszterelnökeinek tárgyalását követően.

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszterelnök Asszony! Miniszter Urak!

Ma olyasmi történt Budapesten, ami korábban sohasem: első alkalommal került sor egy találkozóra Izrael Állam miniszterelnöke és a visegrádi országok miniszterelnökei között. Az én tisztem most az, hogy röviden összegezzem a találkozó eredményeit.

Mielőtt Izrael Állam miniszterelnökével találkoztunk volna, volt egy külön megbeszélés, erről is kell mondanom három mondatot. Levelet intéztünk Olaszország miniszterelnökéhez, ezt nyilvánosságra hoztuk, tehát Önök olvashatják. Megegyeztünk abban, hogy a Londonból elköltöző uniós ügynökségek központja közül az egyiknek valamelyik V4-országban kellene lennie, és ebben támogatjuk egymást, és együttműködünk. És végezetül a V4 miniszterelnökei egy tárgyalási mandátumot rögzítettek a számomra, amely a franciákkal való tárgyalásnak az alapját képezi, a tárgyalás témája pedig a kiküldetési irányelv.

Ezek után hadd térjek rá Izrael Állam miniszterelnökének és a V4-eknek a találkozójára, röviden. A miniszterelnök úr, Netanjahu miniszterelnök úr javaslatot tett, hogy állítsunk föl közös munkacsoportot a terrorizmus elleni küzdelemben – ezt elfogadtuk. A miniszterelnök úr tett egy másik javaslatot is: állítsunk fel egy közös munkacsoportot a technológiai kooperáció elősegítése érdekében – ennek a részleteit ki fogjuk dolgozni. Harmadrészt a miniszterelnök úr meghívott bennünket Izraelbe – ezt mi megfontoltuk, megtiszteltetésnek tekintjük, és elfogadtuk. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy Izrael Állam álláspontja, miszerint a külső határvédelem minden nemzet élete szempontjából kulcsfontosságú, olyan gondolat, amelyet mi, V4-ek is osztunk. A külső határvédelem fontosságáról hosszan beszéltünk. Hosszan beszéltünk arról, hogy az emberek szabad áramlása kontroll és ellenőrzés nélkül fölveti a terrorkockázat tényét. Beszéltünk az Európai Unió és Izrael kapcsolatáról is. A magyar álláspont az volt, hogy az Európai Uniónak értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael Állam tesz a térség stabilitása érdekében, és amely nemcsak izraeli, hanem európai érdek is, mert véd bennünket az újabb és újabb migránsinváziótól. Mi nagyra értékeljük ezt az erőfeszítést, és azt javasoljuk, hogy az Európai Unió is értékelje ezt nagyra. Hasonlóképpen: áttekintve az Európai Unió és Izrael kapcsolatát megállapítottuk, hogy ez nem elég ésszerű, ez javításra szorul. Azt szeretnénk, hogyha az Európai Unió és Izrael kapcsolatát az ésszerűség jellemezné, és Izrael bírálata helyett az Izraellel való együttműködés előtt nyitnánk ki a kaput, és teremtenénk meg ennek a lehetőségét. Magyarország a maga részéről ebbe az irányba képviseli majd politikai álláspontját az Európai Unión belül. Dióhéjban ez volt a megbeszélés lényege. A magyar álláspontot interpretáltam. Most megadom a szót Netanjahu miniszterelnök úrnak.

Miniszterelnök úr, kérem, parancsoljon!