- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-sajtonyilatkozata-a-visegradi-negyek-es-szlovenia-miniszterelnokenek-talalkozojat-kovetoen/ -

Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek és Szlovénia miniszterelnökének találkozóját követően

Mindenekelőtt köszönöm Szlovénia miniszterelnökének, hogy meghívott bennünket.

A közép-európai országok együttműködése nem elmélet, hanem gyakorlati valóság. Ahogyan Miniszterelnök úr is mondta, a pandémia idején ezek az országok, akik ma itt állnak, példásan segítették egymást.

Nagyon fontos hat hónap áll előttünk, az uniónak súlyos kérdésekkel kell szembenéznie: migráció, hamarosan kijön a bizottság zöld csomagja, a gazdaság újraindítása és a bővítés. Szerencsénk van, hogy egy ilyen nehéz hat hónapban éppen Szlovénia adja az elnökséget, és szerencsénk van, hogy éppen Janez Janša a miniszterelnök, hiszen ő már másodszor ad elnökséget az Európai Uniónak, és miután az antikommunista ellenállásban létrejött klubhoz tartozik, ezért van horizontja, történelmi horizontja az európai uniós kérdések megítéléséhez. Úgyhogy szerencsénk van, és jó reményeink is vannak, hogy Szlovénia kiváló elnökséget fog majd adni az uniónak.

Meggyőződésünk szerint a legfontosabb ügy most a gazdaság újraindítása. Ehhez három dolog kell: beruházások, biztonság és a piacok bővítése. Beruházások akkor lesznek, hogyha nem emeljük az adókat, az adókat inkább csökkenteni kell, nem emelni. Biztonság akkor lesz, hogyha a bevándorlás kérdésében és a migráció kérdésében továbbra is egységesen képviseljük a mi határozott álláspontunkat, amely semmilyen szétosztási kvótát nem támogat. És végül szükségünk van a piacaink bővítésére, ez pedig akkor lehetséges, hogyha a nyugat-balkáni országokat minél hamarabb felvesszük az Európai Unióba, és ezzel az Európai Unió erejét megnöveljük. Magyarország a következő hónapokban mindent meg fog tenni, támogatni fogja a szlovén elnökséget, hogy az sikeres legyen.