Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek kormányfőinek és Ausztria kancellárjának csúcstalálkozóján
2018. június 21. Budapest

Köszöntök mindenkit. Jó napot kívánok!

Különleges találkozó volt a V4-ek mai csúcstalálkozója. Először is azért, mert vendégül láthattuk Sebastian Kurz kancellár urat Ausztriából. Mindig megtiszteltetés Magyarország számára, hogyha az osztrák kormány vezetőjét fogadhatjuk, de az általában megtiszteltetésnél most többről volt szó, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a témákban, amelyek az asztalon vannak: migráció, költségvetés, közép-európai együttműködés, ezekben a témákban kulcsszerepet játszik Ausztria kormányának mostani feje. Azért is különleges volt a mostani V4, mert véget ért a magyar elnökség, és Pellegrini miniszterelnök úr fogja átvenni Szlovákia nevében az elnökséget, amiről én itt most csak annyit szeretnék mondani, hogy az elnökség átvételénél csak egy jobb érzés van, amikor átadhatja az ember. Sok sikert kívánunk Szlovákia miniszterelnökének!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A kancellár urat azért láttuk ma vendégül, hogy meghallgathassuk őt azokról a tervekről, amelyek jegyében vezetni fogja majd az Európai Unió Tanácsát az előttünk álló fél évben. Megtiszteltetés, hogy első kézből tájékoztatott bennünket. Magyarország számára azért is fontos az ő véleménye, mert Ausztria Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. Nemcsak a történelemben volt ez így, a mai napig is így van, úgyhogy nekünk érdekünk, hogy Ausztria egy sikeres elnökséget mutathasson be az előttünk álló fél évben. A magyar remények komolyak, amelyeket Ausztria elnökségéhez fűzünk. Azt reméljük, hogy az osztrák elnökség után Európa erősebb lesz, mint amilyen most. Azt reméljük, hogy ez egy fairebb közösség lesz az osztrák elnökség után, mint amilyen most, és azt reméljük, hogy biztonságosabb közösség lesz az Európai Unió, mint amilyen most. Tehát az elvárásaink és a reményeink, amelyet a kancellár úr munkájához kötünk, rendkívül erősek. A V4-ek és Magyarország is mindig erős Európát akart, ehhez pedig jó elnökökre van szükségünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A tanácskozásról csak annyit szeretnék mondani, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértés volt közöttünk. Úgy gondoljuk, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait. Képesnek kell lennie arra, hogy biztonságot adjon a saját polgárainak. Képesnek kell lennie arra, hogy az Európai Unióhoz tartozó tagállamoknak a kapcsolatát az együttműködés és ne pedig a konfrontáció jellemezze. Ebből az következik, hogy a migráció kérdésében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyeznünk, ahol egyetértést tudunk kialakítani. Ma két ilyen kérdés van, ez a határvédelem kérdése és az a régi javaslatunk, miszerint hot spotot, illetve külső menekülttáborokat nem az Európai Unió területén, hanem azon kívül kell létrehozni. Azokban a kérdésekben, ahol nincs egyetértés, mint például a kvótaügyben, ott nem érdemes erőltetni ezt a témát, hiszen ez sohasem eredményez együttműködést, csak a széthúzást és a konfrontációt fogja növelni. Ezért a mi javaslatunk az, hogy az előttünk álló hetekben és hónapokban a migráció kapcsán oldjuk meg azt, amit képesek vagyunk megoldani, azokra a pontokra helyezzük a hangsúlyt, amelyben egyetértés van közöttünk.

Szeretném azt is elmondani Önöknek, hogy nem rejtettük véka alá azokat a kérdéseket sem a kancellár úr mai látogatása alkalmával, amelyekben nincs egyetértés a V4-ek, Magyarország és Ausztria között. Beszéltünk nyíltan az atomenergia kérdéséről, és beszéltünk azokról az osztrák változásokról is, amelyek a családipótlék-rendszert illetik. Ezek a viták is méltó módon zajlottak le, úgy, ahogyan egyébként öt komoly országhoz ez illik. Megerősödtem abban a meggyőződésemben, hogy Közép-Európa nem egyszerűen csak része az Európai Uniónak, hanem kultúráját, vezetőinek fölkészültségét és bátorságát tekintve is joggal remélhetjük, hogy Közép-Európa nem elvesz, hanem hozzáad az Európai Unió erejéhez. Közép-Európa felemelkedésére készülünk, és ennek a része lesz a szlovák elnökség, és ennek a része lesz szerintem majd az osztrák elnökség is az Európai Unió Tanácsában. Úgyhogy jó reményekkel kezdtük, és jó reményekkel zártuk be a mai tanácskozást.

A miniszterelnök uraknak szeretném megköszönni, hogy megtisztelték Magyarországot azzal, hogy ellátogattak Budapestre.

***

Egy megjegyzést szeretnék tenni, csak hogy egyértelműsítsek egy dolgot, amiről már beszéltek a miniszterelnök urak. A helyzet a következő: holnap Magyarországra érkezik Donald Tusk. Ezt csak azért említem meg Önöknek, mert szeretném világossá tenni, hogy a visegrádi négyek – most Ausztria kancellárjáról nem beszélek –, tehát a visegrádi négyek továbbra is úgy gondolják, hogy a menekült kérdésről szóló miniszterelnöki, tehát legmagasabb szintű kormányzati megbeszéléseknek a megszervezése, lebonyolítása, az a Tanácsra tartozik, amit Donald Tusk vezet, és nem a Bizottságra. Mi megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást. Mert egy bonyolult intézményrendszer az Európai Unió, és a kapkodás káoszt szült. Ezért mi azt gondoljuk, hogy a Bizottságnak nem dolga, hogy bármilyen miniszterelnöki csúcsot szervezzen. Ez a Tanácsnak és a Tanács elnökének a dolga, aki ennek eleget is tett, hiszen jövő hét csütörtökön például menekültügyben is lesz csúcstalálkozó. Ezért mi értjük, hogy lesz egy vasárnapi mini csúcs is, de egyértelműen szeretnénk leszögezni, hogy a visegrádi négy állam miniszterelnökei abban értettek egyet, hogy erre nem mennek el, mert nem volna helyes, ha egy olyan megbeszélésen vennének részt, amely az Európai Unió belső szokásai és jogrendje szempontjából nem világos, hogy micsoda. Ezért mi majd a jövő heti csütörtökön esedékes brüsszeli csúcstalálkozón fogjuk kifejteni a migrációval és más kérdésekkel kapcsolatos álláspontunkat is. Tehát most vasárnap nem leszünk ott ezen a megbeszélésen. Köszönjük szépen a figyelmüket!