Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek kormányfőinek és Korea elnökének találkozóját követően
2021. november 4. Budapest

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Urak! Hölgyeim és Uraim!

Röviden be fogok számolni a találkozókról, előtte azonban szeretném megemlíteni, hogy kitüntetés a számunkra, hogy fogadhattuk Korea elnökét. Mind a négyünknek az, de a magyaroknak különösképpen így van, hiszen rokon népként tartjuk egymást számon. És fölidéztük az elnök úrral, hogy valamikor 1892-ben vette föl a diplomáciai kapcsolatot Magyarország az akkori királysággal. De egy sajátos hangulatot adott a mai megbeszéléseknek az is, hogy egy olyan elnököt köszönthettünk, aki maga is harcolt a szabadságért és a demokráciáért, és ugyan itt a nyilvánosság inkább az európai szabadságharcokra összpontosít, jobban ismerjük a cseh, a lengyel meg a magyar történeteket, de van dél-koreai történet is, ahogyan ott kiharcolták maguknak a szabadságot. Bátor emberek, és nagy megtiszteltetés, hogy az egyik ebben a szabadságharcban, demokráciaharcban részt vett köztársasági elnököt köszönthettük itt ma, Magyarországon. Ennyit a múltról. Köszönjük az elnök úrnak, hogy itt van!

Globális kérdésekről is beszéltünk: klímapolitika, afganisztáni helyzet és annak következményei. Én most nem ezekről fogok beszélni, hanem a gazdasági kérdésekről. Kellő szerénységgel, de azt mondhatjuk, hogy öt sikertörténet találkozott most itt, Budapesten. A közép-európai gazdaságok is szép éveket tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásuk van, Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében. Koreának van 1.600 milliárd dolláros GDP-je. Ha a V4-es országok GDP-jét összeadjuk, az 1.100 milliárd dollárt tesz ki. Ha egy ország lennénk, akkor a V4-ek is éppúgy, mint Korea, tagjai lehetnének a G20-aknak. Ez jól mutatja, hogy ennek a két csoportnak, Dél-Koreának, illetve a V4-eknek hasonló dimenzióból van rátekintése a világgazdaságra. Az időzítést az magyarázza, hogy mindannyian úgy érezzük, hogy egy új világgazdasági korszak alakul ki a szemünk láttára. Dél-Korea ismert arról, hogy az innováció egyik vezető állama, és mi, a V4-ek is szeretnénk ezt a világgazdasági korszakváltást a magunk javára kihasználni. Óriási verseny van a világban a termelési kapacitások újraosztásáért. Nem az történik, hogy minden úgy folytatódik, mint ahogy a pandémia előtt volt. A pandémia miatt bezárt kapacitásokat nem ugyanott nyitják újra, ahol azok korábban létrejöttek, egy nagy részük mozog, új helyet keres, és mi, a V4 országai beneveztünk ebbe a versenybe: a világ beruházásainak minél nagyobb részét szeretnénk a V4-es országok területére vonzani.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt öt évben a V4-ek és Korea közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt – öt év alatt 40 százalékkal! –, és a világgazdaság fekete évében, a tavalyi fekete évben, nagyon nehéz időszakban is tovább növekedett, és először érte el a történelem során a 20 milliárd dollárt. Megkértük ma a Koreai Köztársaság elnökét, hogy kövessék figyelemmel a V4-ek legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, ez pedig a V4-gyorsvasút megépítése. Dél-Koreának fejlett technológiája van ezen a területen, és az észak–déli összeköttetés Európában nem valósulhat meg, hogyha a négy főváros gyorsvasúttal nem lesz összekötve. Egy 12 órás menetidőt akarunk 5 órára csökkenteni, egy 800 kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó. Nagyon reméljük, hogy ez kiváltja a koreai ipar érdeklődését is.

Végezetül szeretném megemlíteni, hogy a V4-ek és Dél-Korea sikeresen működött együtt tudományos és technológiai területen. Nekünk van egy V4-alapunk, és Korea részt vesz ennek a V4-alapnak, hozzá is járul, és részt is vesz a működtetésében. Azt reméljük a mostani találkozótól, hogy Dél-Korea és a V4-ek között az együttműködés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni.

Még egyszer Magyarország nevében is hálás szívvel köszönjük az elnök úrnak, hogy meglátogatott bennünket.