Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Visegrádi Négyek kormányfőinek találkozóját követően
2020. szeptember 11. Lublin

Tisztelettel köszöntöm Önöket. A lengyel miniszterelnök mindent elmondott, ami fontos, magyar szempontból két megjegyzést fűzök csak hozzá.

Az első, hogy Belorusszia tekintetében Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket. Ebben állapodtunk meg hetekkel ezelőtt már a miniszterelnök úrral, és azóta is mi folyamatosan a lengyel megközelítést támogatjuk. Örülünk Morawiecki miniszterelnök úr mai előterjesztésének, amely Belorusszia irányában egy stratégiai megközelítést alkalmaz. Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek a követelése nem lesz elég. Többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza, leginkább egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot. Szerintem majd néhány hét múlva eljutunk oda is, hogy a gazdaság után pedig majd egy nagy stratégiai javaslatnak a katonapolitikai, biztonsági lábát is megfogalmazzuk, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert a biztonsági-geostratégiai kérdések túlnyúlnak a V4-eknek a hatókörén is, úgyhogy támogatjuk még egyszer Lengyelországot a Belorussziával kapcsolatos politikájában.

Ami a járványt illeti, köszönöm szépen az együttműködést, amit a többi miniszterelnök mutatott. Szeretnénk egy olyan koordinációs rendszert fölállítani, amely lehetővé teszi akár egy órán belül történő egyeztetéseket a járvány elleni küzdelemben. Magyarország osztja a lengyel megközelítést itt is. Az első hullámnál egyetlen célra összpontosítottunk, hogy bármi áron, de a vírust megfékezzük. Most is fontos megmenteni az emberéleteket, de egy új szempont is fölmerült, ezért most, a második hullámnál egy új stratégiát kell alkalmazni. Az új szempont pedig az, hogy nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fönn kell tartani az országoknak és a gazdaságoknak a működőképességét. Tehát nekünk az az érdekünk, hogy – Magyarország, de a másik három ország is ebben a cipőben jár – az egész közép-európai gazdaság működőképessége fönnmaradjon. Nem elég csak jól védekeznünk, úgy kell jól védekeznünk, hogy közben a gazdaságaink működjenek. Ez a feladat, amit meg kell oldanunk. Ezt mindenkinek otthon kell megoldani elsősorban, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni, és ebben érdemes egymást segíteni. Most, a pandémia idején így a lelkesedésünk egy kicsit lekonyul, minden V4-es összejövetelkor el szoktuk mondani, hogy a mi gazdaságaink a lokomotívjai az európai fejlődésnek, hogy a mi növekedésünk jóval meghaladja a nyugatiak növekedését. Én szeretném, ha ez a fölismerés, lelkesedés nem tűnne el, mert most szenvedünk ugyan a járványtól, de nekünk azt a potenciált, azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell, hogy az a történelmi folyamat, amelyre mind a négyen fölesküdtünk, az országainkat és az egész régiót Európa legjobban élhető országává és térségévé tesszük, vagyishogy eltüntetjük a kommunizmus miatt fölhalmozódott hátrányunkat. Ezt a célt nem akarjuk föladni még járvány idején sem. Örülök, hogy e tekintetben is egyetértés volt közöttünk ma.

Köszönöm szépen a figyelmüket!