- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-sajtonyilatkozata-alekszandar-gruevszki-macedon-partelnokkel-tortent-megbeszeleset-kovetoen/ -

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Alekszandar Gruevszki macedón pártelnökkel történt megbeszélését követően

Gruevszki miniszterelnök úrnak köszönöm szépen a meghívást.

Három okból érkeztünk ide, és tartottunk munkaebédet, ahol beszámoltam arról, hogy ma este az európai uniós tagállamok miniszterelnökei egy nem nyilvános belső vitát folytatnak majd le Európa jövőjéről a francia elnök előterjesztése alapján. Azért fontos erről beszélni itt, Macedóniában, mert előbb-utóbb Macedónia is tagja lesz az Európai Uniónak. Európa jövője Macedónia jövője is, és örülök annak, hogy első kézből tájékoztathattam Gruevszki barátomat.

A második ok, amiért jöttünk, hogy fölvegyük Janez Janša úrral közösen Gruevszki urat a klubunkba, hiszen mind Janša miniszterelnök úr, mind jómagam olyan európai politikusok vagyunk, akik már nyertek is, meg vesztettek is választást, és ma nagyon ritka Európában az, hogy vezetők nemcsak a győzelem után, hanem a választás elvesztése után is folytatják a politikai munkájukat, és továbbra is szolgálják hazájukat. Számos nevet tudnék mondani Önöknek, akik valaha egy-egy európai ország vezetői voltak, most pedig már nagy nemzetközi konszernek igazgatótanácsaiban, alapítványok vezetésében, az üzleti élet körül találhatók meg. Janez Janša is egy olyan vezető, én is azok közé tartozom, akik úgy döntöttünk, hogy mi szolgájuk a saját hazánkat akkor is, ha süt a nap, meg akkor is, ha esik az eső. És örülünk annak, hogy Gruevszki miniszterelnök úr is úgy döntött, hogy a parlamenti választás után is marad a macedón politikai életben, és vállalja a hazájának azt a szolgálatát, amiről mindannyian tudjuk, ellenzékből egyáltalán nem könnyű. Úgyhogy gratulálok neki ehhez a döntéshez, és sok sikert kívánok.

A harmadik ok, amiért itt vagyunk, hogy mondjunk néhány szót itt, a választás előestéjén. Természetesen én, mint Magyarország miniszterelnöke nem akarok és nem is avatkozhatom bele a macedóniai választási kampányba, de van néhány dolog, amit azonban szeretnék elmondani Macedónia polgárainak, hogy segíthessem ezzel is a döntésüket. Először is azt szeretném elmondani, hogy Macedónia egy fontos ország, ezért minden macedón választás egyben európai választás is. Európa határai ma nem ott érnek véget, az Európai Unió határai nem ott vannak, ahol Európa kulturális határai vannak, és Macedónia Európának része akkor is, ha még nem tagja az Európai Uniónak. És szeretném megerősíteni, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója annak, hogy az Önök hazája minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Fontos ország Macedónia azért is, mert a következő évtizedeket meghatározó, nagy nemzetközi esemény a modernkori népvándorlás, amely hatalmas néptömegeket kerget, nyom fölfelé Európa irányába. Az egyik útvonal, amin keresztül a migránsok érkezni fognak majd Európába – most több tízmillió emberről beszélünk –, a balkáni útvonal lesz. A NATO legutóbbi tanulmánya azt mondta, hogy 2020-ig – nem tévesztettem el a számot: 2020-ig! – 60 millió ember fog megindulni Afrikából új lakhelyet keresve magának, és egy nagy részük Európa felé jön majd. A balkáni útvonal biztosítása, lezárása és ellenőrzés alatt tartása az európai biztonság kulcskérdése, és itt Macedóniának kulcsszerepe van. Macedónia védi Európát, addig védi, ameddig úgy dönt, hogy egyébként ezt az útvonalat zárva tartja. Én azt kértem most is Gruevszki úrtól, hogy mind az európaiak, mind pedig Magyarország érdekében legyenek kedvesek, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez a népvándorlás ne tudjon keresztülrohanni Macedónián, ne temesse maga alá Macedóniát, ne engedjük, hogy megváltozzon az életünk, mert hogyha itt több tízmillió ember a következő tíz-húsz évben keresztülmegy rajtunk, akkor az az élet, amit mi saját, európai, magyar vagy macedón életünknek tekintünk, radikálisan meg fog változni. És ezt nem akarjuk. És számítunk Macedóniára ebben a küzdelemben. Úgyhogy Macedónia ezért is fontos ország, és azért is álltam mindig is Gruevszki miniszterelnök úr mellett, és fogok mellette állni a jövőben is, mert egy olyan, nemzeti érdeket képviselő politikus, aki a hazája érdekét teszi az első helyre, és minden vezető számára, akinek a hazája a legfontosabb, világos, hogy a népvándorlás kárától, veszélyétől meg kell védeni a saját országát és a saját biztonságát.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Macedónia azért is fontos ország, mert – ahogy az unióban mondják – a belső konfliktusok miatt van egyfajta bővítési fáradtság. Nekünk sikerországokra van szükségünk. Mi, akik azt akarjuk – és Szlovénia és Magyarország is azt akarja –, hogy a Balkán irányába bővüljön az Európai Unió, nekünk sikerországok kellenek, sikertörténetek kellenek. És amíg Gruevszki volt ennek az országnak a miniszterelnöke, addig Macedónia egy sikertörténet volt. A gazdasági számok és a fejlődés önmagáért beszélt. És csak akkor van esélye Macedóniának az Európai Unió tagjává válni, hogyha továbbra is sikertörténet marad. Ha lesz határozott gazdaságpolitikája, lesz fejlődése, lesznek beruházások, lesz GDP-növekedése, hogy mi, akik támogatjuk Macedónia európai uniós tagságát, sikeresen érvelhessünk az Önök hazájának európai uniós tagsága mellett azzal, hogy egy jól fejlődő országot veszünk föl, ami nem problémát fog okozni Európának, az Európai Uniónak, hanem erőt ad, energiát jelent a számunkra. Ehhez folytatódnia kellene a sikertörténetnek, és mi hálásak vagyunk Gruevszki miniszterelnök úrnak, hogy az ő időszakában sikertörténetként hivatkozhattunk mindig Macedóniára.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Természetesen mint az Európai Néppárt egyik vezetője szeretném világossá tenni, hogy az Európai Néppárt elvárja, és természetesnek tekinti, hogy a soron következő helyhatósági választások fair és tisztességes választások legyenek. Az EPP-nek is jön majd megfigyelő bizottsága. Mi, magyarok is el fogunk jönni, a helyszínen fogjuk figyelni, hogy mi történik, és azt kívánjuk Macedóniának, hogy a macedón nép az önkormányzati választásokon szabadon, tisztességes és fair körülmények között fejezhesse ki a saját politikai véleményét, akármi is legyen az. Kívánom tehát, hogy legyen Macedóniának része fair és tisztességes választásokban.

Köszönöm szépen a figyelmüket!