Orbán Viktor sajtónyilatkozata Angela Merkel, Németország kancellárjával történt tárgyalását követően
2018. július 5. Berlin

Én is tisztelettel köszöntöm Önöket. Jó napot kívánok!

Intenzív megbeszélésen vagyunk túl, amelynek a hangvétele baráti volt. Köszönjük szépen Németországnak azt az együttműködést és barátságot, amit az elmúlt évtizedek során tapasztalhattunk, és amely most is töretlen. Harminc év nagy idő. Mi is örülünk, hogy volt egy pillanat, amikor a magyarok és a németek egész Európa érdekében egy fontos és jó dolog érdekében szövetséget kötöttek, és megszüntettük Európa megosztottságát, és megindítottuk a kontinens újraegyesítését. Örülünk, ha ezt fölidéző közös rendezvényeink lesznek.

Ami a gazdaságot illeti, itt, Németországban is nyilván tudják, hogy mi egy munkaalapú gazdaságot építünk, aminek a célja a teljes foglalkoztatás elérése, és ehhez a német–magyar gazdasági együttműködés sokat tesz hozzá. Fantasztikusak a két ország közötti beruházási és kereskedelmi számok. Azt a kérdést tettük föl ma, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ez folytatódjon, és úgy látjuk, hogy az innováció és a technológia területén kell szorosabb együttműködést kialakítanunk. Meg is állapodtunk arról, hogy mind a két országban létrejön egy kis munkacsoport, amely együttműködik, az innováció és technológia területén javaslatokat tesz majd le. Érintettük a védelmi dimenziót. Magyarország elsők között javasolta a közös európai hadsereget és az európai védelmi politika kialakítását. Most is elkötelezettek vagyunk ennek irányában. És mi európai védelmi ipart szeretnénk látni, és a magyar hadsereg korszerűsítését ezen az európai alapon képzeljük el, és itt is szeretnénk együttműködni Németországgal, amit a kancellár asszonytól kifejezetten kértem is. Van egy fejlesztési együttműködés Közel-Keleten és Észak-Afrikában, bajban lévő közösségeket segítünk meg közösen. Ennek az együttműködésnek a folytatását is elhatároztuk.

Tájékoztattam a kancellár asszonyt, hogy egyetlen olyan ország van a nem német nyelvű világban, ahol ha egy gyerek megszületik, akkor az óvodától az egyetemig német nyelven tanulhat, s ez az ország Magyarország. Van négyszáz általános- és középiskolánk, amely nemzetiségi oktatást nyújt, és van kétszáztizenöt óvodánk, és német nyelvterületen kívül az egyetlen német nyelvű egyetem Budapesten működik. Úgyhogy mi nagyra értékeljük a Magyarországon élő német kisebbség hozzájárulását Magyarország sikereihez, és meg is adunk mindent nekik, amire szükségük van. Kértem, hogy használjuk ki azt a lehetőséget, hogy van egy német nyelvű egyetem Budapesten, és ennek nagyságrendileg léptéket váltva növeljük meg a súlyát és a tevékenységét. Erről is fogunk majd beszélni a jövőben.

És persze szó volt a migrációról. Arról tudok Önöknek beszámolni, hogy világossá vált az, amit eddig is tudtunk, hogy a kancellár asszony és én, Németország és Magyarország máshonnan nézzük a világot. Miután máshonnan nézzük a világot, másképpen is látjuk, de ennek ellenére szoros együttműködésre törekszünk. A véleménykülönbségek nem akadályozhatnak meg bennünket abban, hogy keressük az együttműködés lehetőségét, és én készen is állok, hogy együttműködjek ezen a területen is a kancellár asszonnyal. Biztosítottam a kancellár asszonyt arról, hogy a magyar déli határ védve van, onnan migránsok sem Magyarországra, sem Ausztriába, sem Németországba nem érkezhetnek, s azt a határt mi védve fogjuk tartani a jövőben is. Megköszöntem az együttműködést a kancellár asszonynak, amit az elmúlt európai uniós csúcson tapasztaltam és köszönjük szépen, hogy a Magyarország számára oly fontos két ügyben a migráció területén, a határvédelem első helyre helyezésében és a hot spotok Európán kívüli létrehozásában létre is jött egy összeurópai egyetértés, amely a kancellár asszony nélkül nem jöhetett volna létre. Ez régi törekvése volt Magyarországnak. Örülünk, hogy végre megvalósult.

Köszönöm szépen Kancellár asszonynak a mai tárgyalást.