Orbán Viktor sajtónyilatkozata az Áder János köztársasági elnök úrral történt egyeztetését követően
2022. április 29. Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm Önöket! Valóban, a beszélgetés vége, a tárgyalás vége arra az egyszerű kérdésre zsugorodott, egyszerűsödött, hogy képes lennék-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával, és erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszoltam. Nem is akarom eltitkolni, az elnök úr elől sem titkoltam, hogy rendkívüli módon örülök, hogy itt lehetek, és hogy harmadik alkalommal vehetek át kormányalakítási megbízást a Sándor-palotában, összességében pedig ötödször.

Ha jól értem, akkor a közvélemény és az Önök érdeklődése ma elsősorban már az új kormány összetételére irányul, a legtöbb kérdést ezzel kapcsolatban szoktam kapni, de nem akarok erre a kérdésre most még válaszolni, és nemcsak az akaratom hiányzik ehhez, hanem még nem tartok ott a kormányalakítás előkészületében, hogy konkrétumokról tájékoztathassam Önöket. Több miniszterjelölttel is kapcsolatban állok, ezek a tárgyalások jól haladnak, van, akivel már megállapodtam, van, akivel még nem tudtam megállapodni, ezért idő előtti lenne most még bármilyen konkrétumról beszélni. Azt a megközelítést, ami mind a négy korábbi kormányalakításkor a munkámat irányította, most is alkalmazni fogom. Kormányt úgy alakítottunk eddig, a polgári és a nemzeti oldal úgy alakított kormányt, hogy annak az összetételét és a szerkezetét az előttünk álló négy év feladatainak a megértéséből vezette le. A korábbi kormányalakításoknál is úgy volt, most is úgy lesz, hogy minden miniszterrel és államtitkárral négyéves munkáról szeretnék és fogok megállapodni. Négy év után a mandátum lejár, és a négy év után pedig új kormány alakul. Azért van erre szükség, mert az élet gyorsan változik egész Európában, és Magyarországnak mindig olyan kormányra van szüksége, ami a leginkább alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Ennek a logikának megfelelően kell kialakítani a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ennek megfelelően kell kiválasztani.

Önök is látják, hogy milyen állapotok és milyen helyzet van Európában. Bizonyára Önök is látják, nem kell vezető politikusnak lenni ahhoz, hogy az ember megértse, hogy más természetű évtized áll előttünk, mint a mögöttünk hagyott évtized volt. Leegyszerűsítve azt is mondhatom Önöknek, hogy a veszélyek évtizede az, ami előttünk áll. Háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, mutatkoznak egy komoly energiaválság jelei, ennek következtében gyötrelmek előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki. Április 3-án az emberek egy világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot, vagyis ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy az elért eredményeit Magyarország megőrizhesse.

Azt is látják, hogy új kormány még nincs, de a régi kormány hozott döntéseket az elmúlt napokban. Ezek már mind ebből a logikából érthetők meg, mármint hogy meg kell védeni Magyarországot egy veszélyekkel teli évtizedben a komoly megpróbáltatást jelentő külső hatásoktól. Ezért láthatták, hogy meghosszabbítottuk a benzin- és az élelmiszerárstopot, és a magas áremelkedési szint miatt megemeltük a nyugdíjakat is. Én az elnök úrnak, a köztársasági elnök úrnak arra tettem ígéretet, hogy olyan kormányt fogok alakítani, amely összességében és tagjaiban külön-külön is képes arra, hogy megvédje Magyarországot az előttünk álló veszélyes évtizedben is.

Köszönöm, hogy ezt elmondhattam Önöknek.