Orbán Viktor sajtónyilatkozata az Európai Tanács informális ülését megelőzően
2017. szeptember 29. Tallinn

Mészáros László (MTVA): Jó napot kívánok, Miniszterelnök úr!

Magyar világsajtó. Jó napot! Hogy vannak?

Mi köszönjük, jól. Miniszterelnök úr, túl van már egy informális csúcson és egy V4-egyeztetésen. Mi Magyarország és a visegrádi országok álláspontja az új uniós reformelképzelésekről?

Messze vagyunk még attól, hogy reformelképzelésekről lehessen beszélni, inkább azt mondanám, hogy van egy szándék, hogy Európát újra versenyképessé tegyük, és ez különböző javaslatokban ölt testet. Tegnap többet is megismerhettünk, hiszen nemcsak a francia elnöknek volt javaslata, a portugál miniszterelnök is tett javaslatot, maga Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke is tett javaslatokat. Tehát egyelőre sok javaslat van az asztalon, ezeknek az összerendezését vállalta a tanácsnak az elnöke, Donald Tusk, és két hét múlva lesz valami kerete a jövőről való gondolkodásnak. Úgyhogy nem eszik olyan forrón a kását.

Miniszterelnök úr, a csúcstalálkozón volt-e lehetősége kétoldalú egyeztetésekre? Például a holland miniszterelnökkel tudott-e tárgyalni?

Igen, beszéltem vele. Le is zártuk a két ország közötti konfliktust. Kedveljük egymást tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben.

Akkor a nagykövet visszatérhet Hágába?

Igen.

Végül az uniós csúcsnak a középpontjában most a digitalizáció áll. Magyarország milyen javaslatokkal érkezett erre a találkozóra?

Az igazság az, hogy eddig mi azt gondoljuk, hogy nem közös javaslatokat kell tenni, hanem el kell végezni a házi feladatot. Most, ahol vagyunk, itt, Észtországban azért ők a legjobbak, ezt be kell vallani. Jobbak, mint mi vagyunk, de mi nekünk se kell szégyenkezni, mert ott vagyunk valahol a nyomukban. Tehát Európában valószínűleg nálunk lesz legelőször minden lakásban, minden háztartásban elérhető szélessávú internetszolgáltatás, a teljesítménye ennek folyamatosan nőni fog, az 5G-s rendszer kiépítése zajlik. Tehát azt gondolom, Magyarország az élbolyban van, mert mi eddig nemzeti erőforrásokból fejlesztettük ezt az iparágat. Itt lehetnek javaslatok arra nézve – ezt egyébként Deutsch Tamás is szorgalmazza, mint a Digitális Jóléti Program magyarországi gazdája –, hogy legyen közös uniós politika esetleg közös pénzügyi alapokkal. Ez szolgálná Magyarország érdekét.

Horváth Nándor (RTL Klub): Miniszterelnök úr, ha már kétoldalú találkozó, volt-e alkalma tegnap beszélni, vagy Jean-Claude Juncker kezdeményezett-e Önnel beszélgetést a menekültpolitika ügyében?

Majd lesz valamikor a V4-eknek Juncker elnök úrral egy találkozója valamikor október vége felén, novemberben.

Még egy kérdés…

…de mindig beszélünk egymással, mert ez egy olyan hely, ahol az emberek beszélgetnek egymással.

Még egy kérdés. Az őcsényi eseménnyel kapcsán Ön hogy gondolja, mekkora felelősséget lát a kormány részéről abban, hogy az idegengyűlöletnek…

Semmi kivetni valót nem találtam én ebben. Hát nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba, és nem akarnak a falujukba, és annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni… A magyar ember szereti a gyerekeket, meg egyébként is: az elesetteket mindig szívesen segíti, de annyit hazudoztak migránsügyben, amikor azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban… Úgyhogy én teljesen megértem őket, és nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.