- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-sajtonyilatkozata-az-europai-tanacs-uleset-kovetoen-2/ -

Orbán Viktor sajtónyilatkozata az Európai Tanács ülését követően

Először is szeretném elmondani, hogy több mint harminc éve vagyok a politikában, de ilyet én még nem láttam. Soha korábban nem tapasztaltam ilyen feszült és nehéz hónapokat, mint a mögöttünk levő néhány hónap, és nem emlékszem olyan tárgyalásra, ami olyan nehéz, feszült és erőteljes lett volna, mint a mai. Nem irigyeljük szegény Mateuszt, mert, ugye, jelenleg ő a mi parancsnokunk, mármint a V4 parancsnoka. Júliusban vette át a vezetést, meg is kapta első nagy-nagy tárgyalását júliusban, most pedig a másodikat. És, Mateusz, azt is szeretném elmondani, hogy egy harmadik vezetést is el kell szenvedned, mert habár senki nem említette, Angela Merkel egyértelművé tette, hogy ez csak egy lépés volt, az első lépés. Még mindig van egy további, még nehezebb akadály, és az pedig ennek a megállapodásnak a nemzeti parlamentek által való jóváhagyása. Tehát mi elvégeztük a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint, de most még a nemzeti parlamenteknek lehetősége van megvitatni és jóváhagyni azt, amit mi elértünk.

Én mindig szeretek a lengyelek oldalán harcolni általában is, és ma is nagyon jó érzés volt elérni azt, amit célul kitűztünk. Mindig lesz ennek a kérdésnek egy tágabb nézőpontja is, mert elértük azon csapatoknak a céljait, melyeket hetekkel vagy inkább hónapokkal ezelőtt létrehoztunk, és szerényen kijelenthetjük, hogy megmentettük az unió egységét. Ne felejtsék el, hogy ez a vita nemcsak a jogállamisági rendeletről és a pénzügyi kérdésekről szólt, hanem egyben az Európai Unió jövőjéről is. És az volt a kérdés, hogy mi az Európai Unió hatalmi központja? Az európai intézmények, mint az Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy a tagállamok? És ma bebizonyítottuk, hogy az Európai Unió nem más, mint nemzetek és államok közössége és szövetsége. És senki nem kerülheti meg egyetlen ország megválasztott kormányának sem a szándékait és akaratát: sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság, senki. Mert az Európai Unió a nemzetek egysége. Tehát erre ma bizonyítékot szolgáltattunk. Megküzdöttünk a jogainkért, és elutasítottuk a zsarolást, és azt, hogy olyan dolgokat erőltessenek ránk, amelyek elfogadhatatlanok nemzeteink számára. Ez egy jó eredmény Európa jövője szempontjából, mert immár egyértelmű, hogy Európa csak a nemzetek közösségeként működhet tovább.

Van némi vita arra vonatkozóan, ha jól értem, hogy mennyire erős az a megállapodás, amire ma jutottunk, tehát a tanácsi következtetések. Újra felhívnám a figyelmüket arra, hogy a bizottság, illetve a tanács és a bizottság által közösen vagy az Európai Parlament által megalkotott bármely rendelet bármikor módosítható kétharmados többséggel. De az általunk meghozott döntés, a mi mai döntésünk, az Európai Tanács következtetései csak egyhangú döntéssel módosíthatóak. Tehát ez az eszköz, amit ma alkalmaztunk, a lehető legerősebb eszköz az Európai Unióban. Ezért gratulálok Mateusznak és egy kicsit magamnak is. De ez egy másik történet.

És végezetül hadd említsek meg néhány más szempontot is. Először is megvédtük az európai alkotmányt, azaz az Alapszerződést. Azt nem lehet megkerülni, ahogy azt Mateusz az előbb el is magyarázta nekünk. Másodszor pedig amennyiben bárki kritizálni akar, vagy vádakkal akar illetni bennünket, vagy működésbe akarja hozni az ilyen és ehhez hasonló mechanizmusokat, akkor bizonyítania kell a konkrét összefüggést a vonatkozó pénzügyi szabályokkal. Ezt a mechanizmust, amit ma hoztunk létre, nem lehet politikai célokra felhasználni. Ez világosan és egyértelműen le van fektetve az állam- és kormányfők határozatában. Ha bárkit, ha bármely államot azzal vádolják meg, hogy megsértette a jogállamisági szabályokat, akkor a 7. cikkelyben meghatározott mechanizmus továbbra is előnyt élvez. Bármely más mechanizmus csak ez után következhet. És azt se felejtsék el, hogy ez fontos volt a V4-nek is, fontos volt Közép-Európának is, mert a V4 tagjai szilárdan kiálltak egymás mellett. És ezért köszönettel tartozunk Csehország elnökének, Zeman elnök úrnak is. Csehország is felsorakozott mellettünk, és ez így részben a csehek érdeme is. Ugyanakkor Igor Matovič úr pedig sosem fordult a V4-ek szövetsége ellen, sosem kritizált bennünket kemény álláspontunk miatt. Tehát továbbra is együtt vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy Mateusz vezetésével újra egyesíteni fogjuk a V4-eket az elkövetkező hetekben és hónapokban.

Köszönöm szépen!