Orbán Viktor sajtónyilatkozata az évvégi nemzetközi sajtótájékoztatón
2022. december 21. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az az alkotmányos szokás Magyarországon, hogy vagy az év elején vagy az év végén nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk, lehetőleg korlátlanul fölkínálva a lehetőséget mindenkinek, aki érdeklődik, hogy föltehesse a kérdéseit, vagy ha akarja, akkor elmondhassa nekünk a megjegyzéseit. Úgyhogy tisztelettel köszöntöm Önöket ezen az évzáró sajtótájékoztatón! Ma délután, mint hallhatták, kormányülés lesz. Erről majd valamilyen formában azért holnap tájékoztatni fogjuk Önöket. Mielőtt átadnánk Önöknek a szót, ha megengedik, röviden összefoglalnám így, az év végén, hogy a kormányzati látószögből hogyan fest a 2022-es éve a magyaroknak.

Azt tudom mondani Önöknek, hogy a rendszerváltás óta valószínűleg – emlékeim szerint bizonyosan – ez volt Magyarország legnehezebb éve. Az egész európai kontinens, és így benne Magyarország is egy új korszakba, a veszélyek korszakába lépett, és ez egy rendkívül nehéz évet rajzolt föl a magyarok számára. Viszont a rossz mellett az a jó azért ebben ott van, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember mindig legalább kétszeres súllyal értékeli, ezért nincs túlzás a szavaimban, ha azt mondom, hogy Magyarország az elmúlt harminc év legnehezebb évében rendkívüli teljesítményt nyújtott. Összeszedtem néhány pontban, hogy miben is áll ez.

Először is rendkívüli teljesítményt nyújtott Magyarország a parlamenti választáson, hiszen ebben az évben parlamenti választás is volt, és ez most nemcsak egy kormány megalakulásáról szólt, hanem egy valódi szabadságharc is volt. Ezen a választáson meg kellett védeni Magyarország függetlenségét és szuverenitását, ugyanis a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a magyar parlamenti választásban, mint korábban még sohasem. Csak az eddig felszínre került tények alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval. És az utóbbiak győztek – ez egy nagyszerű teljesítmény –, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a legfontosabbat hozták létre a magyar választók a döntésükkel: egy stabil, cselekvőképes és kiszámítható kormányzatot. Márpedig nehéz időkben mindenki tudja – egész Európa tudna erről mesélni – a legnagyobb érték a kormányzati cselekvőképesség. Ezzel, úgy tűnik, hogy folytatni fogjuk azt a hagyományt, amely 1990 óta megkülönbözteti Magyarországot az összes többi európai államtól. Nincs még egy olyan ország, az unióban biztosan, ahol 1990 óta ne tartottak volna előrehozott választásokat. Úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy stabilitás és kiszámíthatóság szempontjából egész Európában Magyarország az első helyen áll. Még a stabilitásról híres németeknél is volt legalább egyszer egy előrehozott választás, Gergő szerint kétszer is, de az is több, mint a mienk, ami nulla. Tehát egyelőre úgy látszik, hogy ezt a hungarikumot sikerült fönntartanunk. Az is értékeli, fölértékeli a választási teljesítményt, hogy nyilvánvaló, hogy a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart. Később biztos beszélünk erről, hogy az unióval megkötendő szerződések miért nem jöttek létre időben, hiszen már 2021 nyarán is megköthettük volna, például az újraindítási alapról szóló szerződéseket. Minden körülmény készen állt, adott volt; azért nem kötötték meg velünk, mert kormányváltást akartak Magyarországon, és nem akartak nekünk a választás előtt pénzt adni, ez ilyen egyszerű. És nem hiszem, hogy túlzok, ha azt mondom, hogy ugyanez a cél most Lengyelország esetében is, ahol szintén baloldali kormányt szeretne látni Brüsszel. Ezzel magyarázhatók a huzakodások a lengyel kormány és Brüsszel között az európai pénzek tekintetében. Summa summarum, a lényeg az, hogy a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, nem kértek a dollár baloldalból sem, és nem hiszem, hogy ez egyhamar megváltozna Magyarországon.

A második rendkívüli teljesítmény, amit Magyarország nyújtott 2022-ben, hogy sikerült kimaradnia a háborúból. A háborúból nekünk mindenképpen ki kell maradnunk, részben azért, mert a szomszédunkban sok magyar él, részben azért, mert a háború mindig rossz. Minden nap emberek halnak meg, több száz magyar is meghalt már ebben a háborúban, akiket az ukrán hadseregbe soroztak be, és egy olyan háborúval van dolgunk, amely nemcsak a szomszédunkban zajlik, hanem az a különlegessége, hogy eddig csak vesztesei vannak. A vesztese a két egymással szemben álló fél, és vesztese az európai gazdaság is. Nagyon súlyos gazdasági veszteségeket szenvedünk el, szankciós háborús felárakat fizetünk, és a 2023-as év szinte minden európai ország számára azt a kihívást hozza, hogy el tudja-e kerülni a gazdasági visszaesést, illetve a recessziót, ami egyenesen a háborúból, illetve a háborúban való európai részvételből fakad, amit szankcióknak neveznek. A magyar fölfogás szerint, ha el akarod kerülni, hogy részt vegyél egy háborúban, akkor ne engedd, hogy belesodorjanak téged. Szerintem Európa nagy része már benne van ebben a háborúban, belesodródott. Aki fegyvert szállít, az benne van a háborúban, legalább bokáig. Aki az egyik hadviselő fél katonáit kiképzi, az benne van térdig. Aki nemcsak a katonákat képzi egyénileg, hanem még műveleti, tehát irányítási képzést is ad, az benne van kötésig a háborúban. Ha pedig az egyik hadviselő felet teljes egészében finanszírozza, most már nemcsak a hadikiadásokat, hanem az állam működését is, mint ahogy az Európai Unió teszi most 18 milliárd euró erejéig, az szügyig van benne a háborúban. Nagyon remélem, hogy nem keveredik bele Európa nyakig ebbe a háborúba. Magyarország mindenesetre kívül tudott maradni mindezen, és fönn tudta tartani, a nagy nemzetközi nyomás ellenére is azt az álláspontját, hogy azonnali tűzszünetre, azonnali béketárgyalásokra és békére van szükség. Mindamellett teljesítettük azt az emberiességi és keresztényi kötelességünket, hogy a bajbajutottakon segíteni kell, és bár ez nem a mi háborúnk, ennek ellenére Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indítottuk meg a háború kitörésekor, hogy segítsünk az ukránoknak. Rengeteg embert fogadtunk be, illetve engedtünk át Magyarország területén, és mindenkinek ellátást biztosítottunk. Aki pedig itt akart maradni, az itt is maradhatott, és megkapott mindent, amit ma egy magyar ember megkap Magyarországon.

A harmadik kiemelkedő teljesítménye Magyarországnak 2022-ben az volt, hogy a migrációval szemben továbbra is álltuk a sarat. Minden évben nehéz feladat ez. Az idei év azért volt különleges, mert mi vagyunk az egyetlen olyan európai ország, amelyet egyszerre két irányból helyez nyomás alá a menekültügy. A déli migrációs útvonal mellé megjelent az Ukrajnából érkező menekültek milliós áradata. Nincs még egy olyan ország, talán Románia valamelyest, amely egyidejűleg mind a két nyomásnak ki lenne téve. Nagyon nehéz volt ilyen körülmények között a déli határ védelmét fönntartani, több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg a magyar rendőrök és a határvadászok és a katonák, ami egy fantasztikus teljesítmény. Köszönettel is tartozunk érte!

A negyedik rendkívüli teljesítménye Magyarországnak az volt, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat. Azt úgy kell elképzelniük, hogy 2021-ben a teljes magyar energiaimportért, a nemzetgazdaság teljes egészét tekintve fizettünk körülbelül 7 milliárd eurót, és ez 2022-ben 17 milliárdra nőtt. Tehát ugyanazért a mennyiségű energiáért 10 milliárd euróval többet kellett fizetni az idei évben, és ezt elő kellett teremteni. És erre Magyarország képes volt. Nemcsak előteremtett 10 milliárd eurót, ez 4.000 milliárd forint, hanem úgy teremtette elő ezt az összeget, hogy közben a lakosságnak nyújtott, a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszer lényegét meg tudta őrizni. A külföldieknek mondom, a hazaiaknak nyilván már a könyökén jön ki, a külföldi újságírók talán nem tudják azt, hogy Magyarországon minden család havonta az energiaár-támogatáson keresztül körülbelül 180 ezer forint támogatást kap. Ez körülbelül 450 euró egy hónapban. Nem ismerek még egy olyan országot, amely minden családnak, egy ország minden családjának minden hónapban az energiaáron keresztül 450 eurónyi támogatást tudna nyújtani. A jó hír, de erről majd később, hogy ezt a 10 milliárdnyi hiányzó finanszírozást nemcsak 2022-re oldottuk meg, hanem ha figyelték tegnap a pénzügyminiszter úr szavait, akkor 2023-ra is megoldottuk már.

Az ötödik rendkívüli teljesítménye Magyarországnak ebben az évben az volt, hogy a munkaalapú gazdaságot meg tudta őrizni, és rekordokat állítottunk föl. Soha nem dolgoztak még Magyarországon annyian, mint éppen ebben az évben, ami egy nehéz év volt. Harminc éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6 százaléka dolgozik az embereknek. Arra is szeretném fölhívni a figyelmüket, hogy választási év volt, és mégis tudtuk csökkenteni a költségvetés hiányát. Ez nagyon ritka az európai politikában. Magyarországon nem példátlan, mert 2018-ban is így volt, választási évben csökkentettük a költségvetési hiányt, és most 2022-ben is megcsináltuk ezt úgy, hogy közben ebben az évben visszaadtuk a tizenharmadik havi nyugdíjat, bevezettük a 25 évnél fiatalabbak adómentességét és visszaadtuk a családosoknak az adójuk tekintélyes részét.

És a hatodik rendkívüli teljesítménye Magyarországnak az volt, hogy sikerült az Európai Unióval megállapodni, ami azért rendkívüli teljesítmény a számomra, mert le kellett küzdeni azt a hungarofóbiát, ami ma a liberális világban uralkodik, és a hungarofóbia ellenére kellett elérnünk a megállapodásokat, amelyeket az előttünk álló egy-két napban talán a maga fizikai valójában is befejezünk, illetve aláírunk.

Hölgyeim és Uraim!

Ezek után még két mondatot mondok arról, hogy 2023-at hogyan látom itt a téli ködből kibukkanni. 2023-ban is a legfontosabb dolog az lesz Magyarország számára, hogy kimaradjunk a háborúból. A másik fontos dolog az lesz, hogy kimaradjunk az európai recesszióból, tehát Magyarországon a gazdasági növekedés ne mínusz legyen, hanem plusz. Szeretnénk elérni, hogy a következő évnek a végére, december per december alapon számolva, egyszámjegyűre tudjuk zsugorítani az inflációt, és ma a kormányülésen dönteni fogunk – reményeim szerint – arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet azoknak a nőknek az esetében, akik vállalnak gyermeket, 30 évre fölemeljük. Így fest a 2023-as évünk. Védekezni fogunk, de a nagy céljainkat nem adjuk fel. Szuverenitás, szabadság, teljes foglalkoztatás és családok támogatása. Ezeket a nagy célokat 2023-ban a várható nehéz körülmények közepette sem akarjuk föladni.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket! Ha van kérdésük, szívesen válaszolok.