Orbán Viktor sajtónyilatkozata Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel történt tárgyalását követően
2017. július 18. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm Netanjahu miniszterelnök urat és delegációját, Izrael Állam hivatalos delegációját itt, Budapesten. Röviden összegzem mindazt, amiről a miniszterelnök úrral tárgyaltunk.

Először is szeretném tájékoztatni Magyarország közvéleményét arról, hogy Izrael Állam miniszterelnöke a látogatása során kifejezte Izrael tiszteletét Magyarország iránt, én pedig biztosítottam a miniszterelnök urat Magyarország Izrael Állam iránti tiszteletéről. Megállapítottuk, hogy minden államközi kapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet, és ezt az elvet fogja Magyarország követni a jövőben is. Harminc év után, a demokratikus Magyarország történetének elmúlt húsz-egynéhány éve során először fordul elő, hogy megtisztel bennünket Izrael Állam miniszterelnöke egy hivatalos látogatással. A cél konszolidálni és megszilárdítani a két ország kapcsolatát hosszú időre.

Mindannyian tudjuk, a miniszterelnök úr is tudja, hogy Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él. Nyilvánvalóvá tettem a miniszterelnök úr számára, hogy az ő biztonságukat, akik magyar állampolgárok a magyar állam teljes mértékben garantálja. Világossá tettem a miniszterelnök úr számára, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett mindenfajta antiszemitizmussal szemben. Elmondtam a miniszterelnök úrnak, hogy a zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon, és erre mi büszkék vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy a zsidó élet reneszánsza egy komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez. Természetesen beszéltünk a történelemről is, ez egy ilyen találkozón nemcsak hogy elkerülhetetlen, hanem kívánatos is. Elmondtam a miniszterelnök úrnak, hogy tudatában vagyunk annak, hogy egy nehéz történelem van a hátunk mögött. Szerettem volna számára is nyilvánvalóvá tenni, hogy Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg Magyarország zsidó származású polgárait. Szeretném világossá tenni, hogy a fölfogásunk szerint minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minden állampolgárát származásra való tekintet nélkül megvédje. A II. világháború idején ennek a követelménynek, ennek az erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget. Ez bűn. Ugyanis akkor úgy döntöttünk, hogy a zsidó közösség védelmezése helyett a nácikkal való kollaborálást választjuk. Világossá tettem a miniszterelnök úr számára, hogy ez soha többé nem fordulhat elő, a magyar kormány a jövőben minden állampolgárát meg fogja védeni.

Ami a jövőt illeti, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ez a látogatás egy új fejezetet nyit. A miniszterelnök úrral alaposan végigbeszéltük a lehetőségeit a most megnyíló jövőnek. Egyetértettünk abban, hogy a két ország együttműködésének potenciáljától elmarad a teljesítményünk, de mind a ketten egyetértettünk abban, hogy a zsidó–magyar együttműködésnek a jövőről kell szólnia. Egyetértettünk abban, hogy a biztonság lesz a legfontosabb. Én köszönetemet fejeztem ki a miniszterelnök úrnak azért az erőfeszítésért, amellyel Izrael hozzájárul Európa biztonságához. Egyetértettünk abban, hogy az antiszemitizmus erősödését Európában meg kell fékezni, és ennek érdekében határozott politikát kell folytatni. A magyar kormány részéről világossá tettem, hogy mi elismerjük Izrael jogát az önvédelemre, és mi is úgy vagyunk ezzel, hogy elvárjuk, hogy elismerjék jogunkat a saját magunk önvédelmére. Világossá tettem, hogy Magyarország komoly vitákban áll az Európai Unióban, Magyarország ugyanis nem akar kevert népességet, nem akarja megváltoztatni a mostani etnikai összetételét, semmifajta mesterséges, külső befolyásnak nem kíván engedni. Szeretnénk olyanok maradni, amilyenek vagyunk – akkor is, hogyha be kell ismernem, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Beszéltünk a gazdasági együttműködésről. A miniszterelnök úr azt javasolta, hogy a szokásos bürokratikus megközelítés helyett inkább üzleti szempontú, projekt alapú megközelítést válasszunk. Kijelöltünk néhány területet, ahol kifejezetten biztatni fogjuk az üzletembereinket az együttműködésre, ilyen a hi-tech és különösen az autóipar most megnyíló, új korszaka. Beszéltünk kulturális, oktatási és tudományos együttműködésről, és azt gondolom, hogy fontos lépéseket tettünk a két ország kapcsolatának sűrítése, a szálak megerősítése irányába.

Összegzésképpen azt kell mondjam Önöknek, hogy örülök, hogy Magyarország ma egy elkötelezett hazafit fogadhatott Budapesten. Meggyőződésem, hogy ma a világban a hazafias kormányok a sikeres kormányok, és a sikeres országok a jövőben is azok lesznek, amelyek a nemzeti identitást és a nemzeti érdeket nem iktatják ki, sőt talán első helyre teszik a működésük során.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tanulni is van mit Izraeltől. Izrael azt tanítja a világnak és így a magyaroknak is, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük. Merthogy a modern világban mindenért meg kell küzdeni. Nagyon remélem, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több magyar honfitársunk fogja megérteni.

Köszönöm szépen a figyelmet!