Orbán Viktor sajtónyilatkozata Duško Marković, Montenegró miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően
2018. július 24. Podgorica (Подгорица)

Mélyen tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönjük szépen a megtisztelő meghívást. A miniszterelnök úrnak köszönöm a kétszeri kiváló tárgyalási lehetőséget. Magyarország számára ezek értékes megbeszélések voltak, őszinte és mély megbeszélések voltak. Nagyon ritka az európai politikában az, hogy két ország között se taktikai, se stratégiai érdekellentét ne legyen, és az igazság az, hogy Montenegró és Magyarország között sem taktikai, sem stratégiai érdekellentét nincs. Ezért teljes őszinteséggel és teljes nyíltsággal tudunk egymással beszélni. Én megértettem, hogy Önök gyakran délkelet-európai országként definiálják magukat, és ha ránézünk a térképre, akkor ez kétségkívül igaz, de ha nem domborzati térképet, hanem politikai térképet veszünk elő, akkor mindenkinek föltűnhet az, hogy Montenegrónak az az esélye van, hogy csatlakozzon Európa gazdaságilag legsikeresebb politikai és földrajzi sávjához, Közép-Európához. Ha Önök ránéznek a gazdasági térképre, Európa gazdasági térképére, akkor azt látják, hogy a Balti-tengertől lefelé, jelen pillanatban Magyarország déli határáig húzódik Európa legsikeresebb gazdasági térsége, és a lehetőség az, hogy Montenegró ehhez a térséghez – nemcsak az unióhoz, hanem annak a legsikeresebb térségéhez – tudjon csatlakozni. Ezért mi politikai értelemben Montenegrót közép-európai országnak látjuk, amely velünk egy térséghez tartozik, és egy közös gazdasági övezethez tartozhat a jövőben. Gratulálok Montenegrónak a NATO-tagsághoz. Ez egy történelmi döntés. Önök nem egyszerűen egy szervezetet választottak a maguk számára, hanem egy jövőt. És ráadásul Montenegró egy olyan jövőt választott, amelyben mi, magyarok is benne vagyunk, hiszen mi is NATO-tagok vagyunk. Reális lehetőségét látom annak, hogy Montenegró gyorsan csatlakozzon az Európai Unióhoz. Azt kell mondanom, hogy mi már átmentünk ezen a procedúrán. Tudjuk, hogy miről beszélünk, és felelősségem teljes tudatában mondom, hogy Montenegró lényegében készen áll az európai uniós tagságra. Én nem fogadok el olyan véleményt, ami szerint Montenegró tagsága előtt politikai vagy gazdasági vagy jogállami akadályok lennének. Montenegrót holnap reggel, de legkésőbb holnapután reggel fel lehetne venni az unióba, ha lenne rá akarat. Én azt vállaltam a miniszterelnök úr irányában, hogy ennek az európai akaratnak a létrehozásában aktívan részt fogunk venni, hogy minél hamarabb legyen Európának egy újabb sikertörténete, ugyanis nemcsak Montenegrónak van szüksége az európai uniós tagságra, hanem az Európai Uniónak is szüksége van Montenegróra. A bővítés mindig egy sikertörténet, és ma Európában sokkal több a kudarc, mint a siker, úgyhogy politikai és gazdasági és geostratégiai okok egyszerre szólnak amellett, hogy Montenegró minél hamarabb legyen az Európai Unió tagja. Ennek a célnak az elérésére, az ehhez nyújtott segítségre ígéretet tettem a miniszterelnök úrnak.

A látogatásom második célja az volt, hogy a meglévő kapcsolatainkat bővítsük. Magyarország átment egy nehéz gazdasági átalakuláson 1990 után. A magyarok kalandozó természetű nép, ezért minden hibát elkövetünk, amit el lehetett, minden zsákutcába befordultunk, ahova be lehetett menni, úgyhogy remek tanácsokat tudunk adni Önöknek, hogy hogyan ne csinálják. De összességében azért Magyarország ma egy sikeres ország, ami azt mutatja, hogy minden zsákutcából a végén csak sikerült kifarolnunk, és ha vargabetűkkel is, de rátaláltunk a fejlődés útjára. Magyarországon ma a munkanélküliség gyakorlatilag a nulla felé tart, a pénzügyeink rendben vannak, a gazdaságunk több mint 4 százalékkal nő, és a magyar vállalkozók azt keresik, hogy hova fektessenek be. És mi legszívesebben a térségben, a szomszédos világban fektetünk be, ha van erre igény és fogadókészség, Montenegróban is. Úgyhogy nagy lehetőségek előtt állunk. Szívesen veszünk részt a montenegrói gazdaság modernizálásában. Mi sokat szenvedtünk az elmúlt harminc évben, és pontosan tudjuk, hogy a gazdaság célja nem a pénz, a gazdaság célja nem a profit, a gazdaság célja az, hogy az emberek jól tudjanak élni. De ezt csak úgy lehet elérni, hogyha közben az ember profitot is csinál, tehát piaci alapon lehet modern gazdaságot építeni, és ebben mi szívesen veszünk részt. És sosem felejtjük el, hogy a gazdaságnak nem a profit az öncélja, hanem az, hogy egy országot korszerűvé és minél inkább élhetővé tegyen.

Végezetül, tisztelt Hölgyeim és Uraim, a migrációról is ejtettünk szót, mert hiába a biztató gazdasági és politikai perspektívák, ha közben nem tudjuk megvédeni a saját országaink területét és a saját kulturális identitásunkat. Ezért fontos, hogy a migráció tekintetében jó politikát alakítson ki minden ország. Magyarország álláspontját Önök jól ismerik, mi egy identitásvédő álláspontot foglalunk el, és megvédjük Magyarországnak a területi integritását is. Miniszterelnök úrnak felajánlottam, hogyha a migrációval kapcsolatban nehézségek vannak, akkor Magyarország szívesen nyújt segítséget, mert amikor Montenegró a saját határait védi, akkor nemcsak Montenegrót, hanem Magyarországot és az egész Európai Uniót is védi, és ezért igényt tarthat a segítségre, amit mi szívesen meg is adunk.

Összességében, tisztelt Hölgyeim és Uraim, egy baráti, mély és szép távlatokat kinyitó tárgyaláson vagyunk túl, amiért hálás vagyok a miniszterelnök úrnak.