Orbán Viktor sajtónyilatkozata Edi Rama, albán miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően
2021. június 8., Budapest

Jó napot kívánok! Hölgyeim és Uraim!

Szeretném bemutatni Önöknek Albánia miniszterelnökét, aki hosszú ideje Magyarország kiváló barátja. Sok-sok évvel ezelőtt kezdtük el az együttműködést, és a magyarországi látogatása igazi ajándék, mivel ő olyan miniszterelnök, aki képes volt három egymást követő választást megnyerni. Három egymást követő választási győzelem egészen kivételes eredmény az európai politikában, különösen, ha a politikai harc kiélezett. És az olyan életerős demokráciákban, mint Albánia és Magyarország, a politikai harc mindig rendkívül erős és kiélezett. Ezért szeretnék gratulálni Miniszterelnök úrnak győzelméhez.

A mai napon megvitatott témák a következők voltak. Először is ami a két ország politikai együttműködését illeti. Nemsokára ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele századik évfordulóját, és szeretnénk ezt egy szép és kulturálisan körülövezett politikai jubileumként megünnepelni. Megállapítottuk, hogy nincsenek jelentős véleménykülönbségek a két ország között a külpolitikai kérdésekben. Ennél még fontosabb – és ez az első számú – téma az Európai Unió bővítése és Albánia uniós tagsága. Mi, magyarok nemcsak támogatjuk ezt, hanem teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk Albániának abban, hogy az Európai Unió részévé válhasson. Ezt nemcsak a szimpátiánk motiválja, hanem az érdekeink is. Meg vagyunk győződve, hogyha nem adjuk meg a tagság lehetőségét az európai kontinens ezen részének, akkor nem stabilizálhatjuk Európa ennek a részének a gazdasági és biztonsági helyzetét sem. Ezért Albánia nagyon fontos szerepet fog betölteni a jövőben, a mi közös európai jövőnkben. Ezt követően tárgyaltunk gazdasági kérdésekről is. Nagyon örülünk annak, hogy sikerült találnunk egy úgynevezett zászlóshajó projektet – ez az OTP Bank –, amelyet örömmel fogadott az albán kormány, és megkezdhette működését Albániában. Tehát megvan az első jelentős befektetésünk Albániában, és az elmúlt néhány év tanulsága, hogy a zászlóshajó projekt a legfontosabb dolog. Amikor már van zászlóshajónk, hamarosan a többi hajó is megjelenik a vizeken, és azokat pedig további befektetők követik. Tehát ez volt a találkozónk kerete.

Szeretném újra aláhúzni – és ez a mai nap legfőbb politikai üzenete –, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy Albánia minél előbb kapjon uniós tagságot felesleges feltételek előírása nélkül, és ennek érdekében Magyarország mindent meg is fog tenni.

Miniszterelnök úr, köszönöm szépen!