Orbán Viktor sajtónyilatkozata Kaszim-Zsomart Tokajev elnökkel folytatott megbeszélését követően
2019. április 24., Nur-Szultán (Нұр-Сұлтан)

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Örülök, hogy ismét itt lehetek Önök között. Számos konkrét kérdést is áttekintettünk az elnök úrral, és szeretném ma a látogatásunkat egy szélesebb összefüggésbe helyezni. Minden, ami ma történik a nemzetközi politikában, arra az új helyzetre reflektál, hogy megváltozott a Kelet és a Nyugat közötti egyensúly helyzete. Korábban evidencia volt, hogy technológia kérdésében, gazdasági fejlődés kérdésében, a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon. Ez a helyzet most megváltozott. Ennek az évtizedét éltük az elmúlt tíz-egynéhány évben, és a következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban fogjuk leélni. Az egész világ megváltozott körülöttünk, Ázsia és a Kelet folyamatosan erősödik, és mi, nyugatiak pedig azon törjük a fejünket, hogy hogyan tudunk lépést tartani ezzel a fejlődéssel. Ez egy új helyzet, és ebben az új helyzetben kell mindenkinek, minden nemzetnek megtalálnia a saját helyét. Magyarország úgy alkalmazkodik ehhez az új helyzethez, hogy erősíti azokat a kapcsolatait, amelyek a keleti országokhoz, így a közép-ázsiai térséghez kötnek bennünket. Ez nekünk könnyen megy tekintettel arra, hogy a történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek bennünket, rokonoknak tekintjük egymást, és ezért a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Általában azt kell mondanom, hogy Magyarország, amely Európa származását tekintve legkeletibb nyugati országa, ebben az új világrendszerben, ami most fejlődik ki, mi nem veszélyt, hanem lehetőséget látunk, és ezeket a lehetőségeket próbáljuk egyre erősebb kapcsolatok építésével kihasználni. Én gratuláltam az elnök úrnak ahhoz a változáshoz és reformhoz, amely most történik itt, Kazahsztánban. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába. A demokrácia a régi görög fölfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie és kifejeződnie, és ezért van, hogy ma a világ legsikeresebb országai egyben a világ legstabilabb politikai rendszerű országai. És Kazahsztán élen járt az elmúlt években a stabilitás tekintetében. És úgy látom, hogy a mostani változások is nem gyengítik, hanem erősítik a stabilitást, és ez mindenképpen elismerést érdemel, amit én ki is fejeztem az elnök úrnak, és egyben Kazahsztán népének sok sikert kívánok a soron következő elnökválasztáshoz is.

Hölgyeim és Uraim!

Én négy évvel ezelőtt jártam itt. Négy év alatt is rengeteget fejlődött ez az ország, és figyelve a technológiai változásokat biztos vagyok benne, hogy a következő években még gyorsabb fejlődésnek lehetünk majd tanúi. A földrajzi távolság a két nép között hatalmas, négy-öt órás repülőúttal lehet csak legyőzni ezt a távolságot. Ilyen körülmények között nagyon nehéz erős és sűrű szövésű gazdasági kapcsolatokat létrehozni, de nem lehetetlen. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azért, hogy jöjjenek létre kazah–magyar közös gazdasági vállalkozások. Mi az elsők között vettünk részt a nur-szultáni pénzügyi központ kiépítésére irányuló törekvésekben. Magyar részvételt is nyújtottunk ehhez. Létrehoztunk egy beruházási alapot, egy kazah–magyar beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, hiszen átadhattuk az első mezőgazdasági komoly beruházást, és örülök, hogy már a második beruházás is elfogadásra került, csak a megvalósítása van hátra. Egy nagy tejüzem fölépítéséről van szó. Nem véletlen, hogy ennek a hétnek a végén mintegy száztagú magyar üzleti delegáció érkezik, hogy megtaláljuk az együttműködés további lehetőségeit.

Végezetül szeretném elmondani, hogy örülünk annak, hogy Kazahsztánból 250 kazah diák érkezett Magyarországra, magyar állami ösztöndíjon tanulnak nálunk, mert a távolság legyőzésének legjobb eszköze a barátság, és a barátság pedig csak a kölcsönös ismeret alapján fejlődhet ki. És azzal, hogy 250 kazah diák tanul Budapesten, biztos vagyok abban, hogy amikor visszatérnek, akkor ők jó nagykövetei lesznek a kazah–magyar barátságnak és gazdasági együttműködésnek. Összességében tehát egy rendkívül sikeres, szívélyes és baráti tanácskozást tudhatunk magunk mögött. Hálás vagyok az elnök úrnak, hogy fogadott bennünket, és lehetőséget adott a tárgyalásokra.

Köszönöm a figyelmüket!