Orbán Viktor sajtónyilatkozata Li Hszien Long szingapúri miniszterelnökkel történt tárgyalását követően
Orbán Viktor sajtónyilatkozatának leirata, amely 2017. szeptember 26-án hangzott el Szingapúrban, Li Hszien Long szingapúri miniszterelnökkel való tárgyalását követően.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Megtiszteltetés, hogy itt lehetünk. Nem akarom eltagadni, hogy azért vagyunk itt, mert egy fantasztikus megbeszélést folytathattam az Önök miniszterelnökével Milánóban. Az volt a tervünk, hogy néhány év késéssel ezt folytatjuk. Azon a találkozón rájöttem, hogy van néhány dolog, amit nekünk érdemes itt, Szingapúrban tanulmányoznunk. Van néhány hasonlóság a két ország között. Ez is arra sarkallt, hogy jöjjünk el. Magyarország egy útkereszteződésben található, ott fekvő ország, itt is van valami hasonlóság. Magyarországnak nincsen komoly nyersanyagkészlete, és nincsen természetes erőforrása sem. Szóval az lesz belőlünk, amire a munkánk meg a szellemi képességeink alapján jutunk, és végül is Szingapúr is ebből csinált csodát: emberi erőforrásból, emberi szellemből és innovációból. És mi úgy tartjuk számon Szingapúrt, mint amely nem másolt formulát, hanem más formulát gondolt ki. Mi is ilyen büszke ország vagyunk, és nekünk imponál, hogy a modern világban lehet sikeresnek lenni saját formulával is, ezért Szingapúrnak a sikertörténete biztatás számunkra.

Van néhány terület, ahol a két ország között a gazdaságunk nagyobb potenciállal rendelkezik, mint amit eddig kihasznált. Szingapúrnak nagyobb a beruházási kapacitása, mint amit eddig ebből megmutatott Magyarországon. Van néhány tiszteletre méltó befektetésük Önöknek Magyarországon, és van több ezer magyar család, akik szingapúri gyárakban, üzemekben keresik a kenyerüket. Ezért hálásak vagyunk Önöknek, és bátorítjuk a szingapúri cégeket, hogy jöjjenek nagyobb számban is Magyarországra. A mostani megállapodásokkal akadályokat hárítottunk el a beruházások elől.

Mi is szeretnénk nagyobb arányban részt venni a szingapúri gazdasági sikerben, ezért nemcsak miniszterek érkeztek ide most, Miniszterelnök úr, Önökhöz, hanem egy nagy üzleti delegáció is Magyarországról. Van néhány terület, ahol azt gondoljuk, hogy partnerek lehetnénk. Erősek vagyunk a víziparban, szeretnénk együttműködni a mezőgazdaságban, például itt most egy szerződést írtunk alá. IT szektorban is erősek vagyunk. Kevesen tudják, de az európai CERN – ami a legnagyobb kutatóközpont – adatbázisa Budapesten található, egy saját fejlesztés keretében. És a gyógyszeriparban is jegyeznek bennünket a világgazdaságban.

Mi nagyra értékeljük Szingapúrnak a stabilitását. Meggyőződésünk, hogy azoké az országoké a jövő, amelyek hosszabb távon is stabilak lesznek a politikában és a gazdaságban is. Nekünk Európában is ez a legnagyobb kihívás: hogyan tudunk az európai politikai versenyrendszerben egyszerre biztonságot, stabilitást nyújtani és fönntartani a versenyt? Ezek komoly kihívások egész Európa előtt. Nagyon örülök, hogy az itteni tapasztalatokat megismerhettem, és hálásak vagyunk a miniszterelnök úrnak, hogy fogadott bennünket. És előre mondom, hogy hálás vagyok a szingapúri nagy cégek vezetőinek is, akikkel pedig a holnapi nap során találkozom.

Sok sikert kívánok Szingapúrnak!