Orbán Viktor sajtónyilatkozata Mateusz Morawieckivel, Lengyelország miniszterelnökével és Matteo Salvinivel, az olasz kormánypárt elnökével történt tárgyalását követően
2021. április 1. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Hiába szeretne az ember más ügyekkel foglalkozni, minden nemzetközi megbeszélésen első helyen a COVID és a vírus áll. Úgyhogy megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, és sürgetjük az Európai Unió bizottságát, hogy gyorsítsa föl a vakcinabeszerzést, amely előföltétele a járvány megfékezésének. Egy átláthatóbb és gyorsabb oltást szeretnénk mindannyian egész Európában, és ennek a részleteiről cseréltünk első helyen eszmét, habár nem ez volt a mai találkozó apropója. Először is szeretnék köszönetet mondani a barátainknak, hogy elfogadták a meghívásomat, és eljöttek Budapestre. Önök is tudják, hogy Morawiecki miniszterelnök urat Magyarországon mint az egyik legjobb hűséges barátunkat ismerjük. Lengyel miniszterelnök, mi más is lehetne, ha nem hűséges barátja a magyaroknak? Amely érzés egyébként Budapest irányából ugyanez Varsó irányába. Régi, kipróbált harcostársunkat és kollégánkat fogadhattuk. És azt sem szoktuk eltitkolni itt, Budapesten, hogy Matteo Salvinit mi egész egyszerűen csak a hősünknek szoktuk hívni, aminek az az oka, hogy amikor a legnagyobb viták zajlottak a migrációban, és néhány ország azzal védekezett, hogy a migrációt fizikailag lehetetlen megállítani, akkor ő, mint az olasz kormány tagja és belügyminiszter képes volt arra, hogy az ellenkezőjét bizonyítsa be, és ahogy mi, magyarok meg tudtuk állítani a migrációt a szárazföldön, ő képes volt arra, hogy megállítsa a migrációt a tengeren, és ezért Magyarországon mi mindig is hősként tekintünk rá, és köszönjük, hogy ma itt van velünk.

Szeretném, ha tudnák, hogy a két legerősebb európai jobboldali frakció meghatározó személyiségei vannak ma itt, hiszen Salvini úr és Morawiecki miniszterelnök úr más-más európai parlamenti frakcióhoz tartozó pártot és kormányt vezet. Az első kérdés, hogy miért éppen most került sor erre a találkozóra? Azért most, mert a Fidesz úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Néppártot. Van két nagyon erős jobboldali frakció az Európai Parlamentben: az Identitás és Demokrácia frakció és az Európai Konzervatívok és Reformisták frakció. És most van az EPP-t elhagyott, európai méretekben is jelentősnek mondható politikai erő, ez a mi pártunk, a Fidesz, és azért jöttünk össze, hogy közösen tervezzük meg a jövőt, és beszéljünk Európa jövőjéről.

Arra az egyszerű kérdésre, hogy mit akarunk, Salvini elnök úrnak volt a megfogalmazása, amelyet mindannyian elfogadtunk, hogy egy reneszánszt, egy európai reneszánszt akarunk, és ennek érdekében fogunk együtt dolgozni a jövőben. Tisztáztuk az összes olyan kérdést, amelyek a nemzeteink szempontjából a legfontosabbak. És arra jutottunk, hogy nincs egyetlen olyan téma sem, amelyben ne tudnánk egyetértést kialakítani, és hogy a mi nemzeteinknek az érdekei egyetlen ponton sem állnak szemben egymással. Ez igaz a legfontosabb belpolitikai kérdésekre, és igaz a külpolitikára is, hiszen mind Olaszországban, mind Lengyelországban egy erős, atlantista elkötelezettségű kormány működik, és Magyarország is megbízható tagja nemcsak az Európai Uniónak, hanem a NATO-nak is, és ezt az arcélünket szeretnénk nagyon világosan megfogalmazni most itt, Önök előtt.

A megállapításunk Európa mostani helyzetéről abban a mondatban összegezhető, hogy sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony politikai képviselet nélkül maradt Európában. Azzal, hogy az eddigi legerősebb jobboldali párt, az Európai Néppárt láthatóan hosszú távra elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett, sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül. A kereszténydemokratáknak Európában ma nincs megfelelő képviselete, és mi azért fogunk dolgozni, hogy ezeknek az embereknek legyen hangja, legyen képviselete, és legyen súlya az európai politikában.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szimbolikus, hogy egy európai reneszánszról szóló együttműködést éppen nagycsütörtök napján indítunk meg itt. Egy hosszú út első állomása a mai. Néhány dologban megegyeztünk. Sokat beszéltünk a közös értékeinkről. Világos, hogy mi az atlantista elkötelezettségen túl a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értékeit képviseljük, és nemet mondunk a cenzúrára, valami brüsszeli, európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra is. Nyilvánvaló, hogy ezekben az értékekben és álláspontokban osztozunk. Abban maradtunk, hogy a most megkezdett munkát folytatni fogjuk. A szervező munka elindult. Májusban fogunk legközelebb találkozni, ez nagyban függ a pandémia helyzetétől. A találkozó helyszíne Róma vagy Varsó lesz, nagyobb valószínűsége van annak, hogy Varsó, hiszen Morawiecki miniszterelnök úr meghívott bennünket, és mi ezt örömmel fogadtuk el. A pontos időpontot majd a pandémiás helyzet függvényében határozzuk meg. Elhatároztuk azt is, hogy a hamarosan megkezdődő nagy európai vitában, ami a jövőről szól, részt fogunk venni. Az szép dolog, hogy az európai elitek egymással jól megbeszélik majd Európa jövőjét – itt is hallatni akarjuk a hangunkat –, de fontos, hogy az embereket, Európa polgárait ne hagyjuk ki ebből a vitából, és ezért a következő hetekben egy konkrét programot állítunk föl, hogy hogyan fogunk saját jogon, szuverén módon és határozottan, tiszta hangon részt venni majd ebben a vitában, amely hosszú ideig, sok hónapig tart majd, és jó lehetőséget ad nekünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket egész Európában, annak minden országában és az emberekkel találkozva ismertethessük, rögzítsük és megerősíthessük.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretném világossá tenni, hogy nem fogunk fölülni semmilyen provokációnak. Az értékeink és az álláspontjaink világosak. Véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, annak a nevetséges politikai geometriának, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg mindig csak közepe. Ez elfogadhatatlan! Mi összegyűjtjük azokat az erőket, amelyek a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és egy mainál sikeresebb európai politika mellett állnak ki, és hajlandóak ezért dolgozni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Még egyszer megköszönöm Miniszterelnök úrnak és Elnök úrnak, hogy megtisztelték Magyarországot ezzel a mai látogatásukkal. Kérem, hogy kövessék a munkánkat a következő hetekben és hónapokban, és legközelebb majd Varsóból és Rómából ismét jelentkezni fogunk.

Köszönöm szépen a figyelmüket!