- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-sajtonyilatkozata-nguyen-xuan-phuc-a-vietnami-szocialista-koztarsasag-miniszterelnokevel-tortent-targyalast-kovetoen/ -

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Nguyen Xuan Phuc, a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelnökével történt tárgyalást követően

Először is Miniszterelnök úrnak szeretném kifejezni a hálámat, hogy itt lehetek, köszönjük a meghívást.

Két céllal érkeztünk ide. Először is azért, hogy kifejezzük Magyarország tiszteletét Vietnam iránt, és elismerésünket fejezzük ki a fantasztikus gazdasági fejlődés eredményei miatt. A második célunk pedig az volt, hogy egy új fejezetet nyissunk a két ország kapcsolatában. Magyarország egy közepes méretű ország, jóval kisebb, mint Vietnam, és a két országot óriási távolság választja el földrajzilag, ezért mi úgy döntöttünk, hogy ebben a régióban kiépített kapcsolatainkat koncentrálni fogjuk, és arról tárgyaltam ma a miniszterelnök úrral, hogy egy különleges kapcsolatot szeretnénk kiépíteni Vietnam és Magyarország között.

Négy okból választottuk ki Vietnamot, mint a térségi kulcs stratégiai partnerünket. Először is van mögöttünk, mint a miniszterelnök úr is mondta, 67 év jó diplomáciai együttműködés, van háromezer olyan megbecsült vietnami állampolgár itt, Vietnamban, aki Magyarországon szerezte az iskolai képzettségét, van Magyarországon egy több ezres vietnami kolónia, akik szorgalmasok, és becsületes családokból állnak, és közmegbecsülésnek örvendenek Magyarországon. És végül a mi stratégiai elemzőink úgy látják, hogy a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa a következő harminc évben Vietnam lesz. Ezek azok az okok, amik miatt mi szeretnénk egy speciális, mély kapcsolatot kiépíteni Vietnammal. Szeretném megköszönni, hogy Vietnam készen áll arra, hogy kétszáz diákot küldjön újra Magyarországra, s ezzel a két ország kapcsolatának a jövője is biztosítva lesz, hiszen minden évben kétszáz diák: az néhány év alatt már jelentős tömeget képvisel.

Van négy olyan terület, ahol Magyarország jól tudna segíteni Vietnamnak. Ilyen az egészségügyi ipar, ilyen a vízgazdálkodás és vízipar, ilyen az informatika és ilyen a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra. Örülök annak, hogy megállapodás született egy kórház fölépítéséről. Azt tudom mondani, Miniszterelnök úr, hogy mi, magyarok egy fantasztikus kórházat fogunk építeni itt, Vietnamban, ami nagyon sok vietnami családnak a javát és érdekét fogja majd szolgálni. Készen állunk a további együttműködésre, és Magyarország meg lenne tisztelve, hogyha Miniszterelnök úr meglátogatna bennünket egy hivatalos látogatás keretében. Az a meggyőződésem, hogy két magabiztos és szép jövő előtt álló ország kötött ma tíz megállapodást. Hálásak vagyunk ezért a miniszterelnök úrnak.