Orbán Viktor sajtónyilatkozata Tarlós István főpolgármesterrel történt tárgyalását követően
2018. október 10., Budapest

Jó napot kívánok!

Tisztelettel köszöntöm Főpolgármester urat és Önöket is. István, köszönöm szépen, hogy voltál olyan kedves, és meghívtál ide, a városházára arra a megbeszélésre, amelynek az eredményéről szeretném most Önöket tájékoztatni. Ha jól értettem a meghívót, kettős minőségemben kaptam: kormányfőként is és pártelnökként is. A meghívás azt a célt szolgálta, hogy Budapest jövőjéről cseréljünk eszmét, és ha lehet, néhány fontosabb kérdésben állapodjunk is meg. A kormány álláspontját ismertettem a főpolgármester úrral, ami úgy foglalható össze, hogy a kormány nem vak, vagyis pontosan tudja, hogy vannak nagyobb városok a világban, mint Budapest, sőt ismertebb városok is vannak, de fontosabb város magyar szempontból, mint Budapest, nem létezik. A kormány álláspontja az, hogy Budapest a budapestiek otthona, de egyúttal a nemzet fővárosa is, és ez a meggyőződés vezette eddig és fogja ezután is vezetni a kormány Budapestre vonatkozó politikáját, erre garanciát adtam a főpolgármester úrnak.

Miután így gondolkodunk a fővárosról, az elmúlt időszakban részben már lezárva, részben még folytatva rengeteg fejlesztési programot indítottunk meg. Én főpolgármester úrral való mai tárgyaláson egy hatvan tételből álló listát tudtam bemutatni, mint bizonyítékát annak, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett. Szeretném Önöket is emlékeztetni arra, hogy 2011 és 2014 között a magyar kormány a fővárosi önkormányzat adósságát átvállalta. Ez 217,7 milliárd forint volt. Jól hallanak: 217 milliárd forintot meghaladó összeg. Megvalósult fejlesztések közül, miután most megkímélem Önöket attól, hogy egy hatvan pontból álló tételt fölsoroljak, csak néhányat szeretnék kiemelni a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójától, mondjuk, a Budai Vigadó felújításáig, amelynek átadása nemrégen történt meg. De az Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park is fontos, a Zeneakadémia is fontos, a Korányi Projekt is fontos, a Dagály is a szívünkhöz nőtt ügy. Tegnap adtuk át a Gül Baba türbéjét. A Nemzeti Lovarda rekonstrukciója, rengeteg oktatási fejlesztés: Ludovika Campus, MOME, és sorolhatnám tovább. A folyamatban lévő ügyek közül szeretném kiemelni a Budai Várnegyed felújítását, szeretném kiemelni a Fiumei úti sírkert és a Salgótarján utcai zsidó temető műemléki felújítását, az Állami Operaház felújítását, és a tervek szerint megépítendő új atlétikai stadiont is megemlítem abban a reményben, hogy el fogja nyerni a főváros az atlétikai világbajnokság rendezési jogát. Ha a megvalósult beruházásokat nézzük, akkor az egy 288 milliárdos beruházási összeget mutat. A folyamatban lévő ügyek több mint 600 milliárd forintnyi beruházást mutatnak, és ebben nincsenek benne a közlekedési ügyek, amelyek egyébként Főpolgármester úr ügyei közül tán a legfontosabbak, és amelyekkel több időt töltöttünk az elmúlt időszakban is; ott több mint 700 milliós tétel összegzi a számokat, 700 milliárdos tétel összegzi a tételeket. Csak az M4-es 452 milliárd, és ha jól értettem a mai megállapodásunkat, akkor a 3-as metró fölújításához szükséges többtíz milliárdos összegről is meg tudtunk állapodni, illetve kezet ráztunk ebben az ügyben is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Miért tartottam fontosnak, hogy ezekre a fejlesztésekre irányítsam az Önök figyelmét? Leginkább azért, mert meggyőződésünk, hogy mindannyiunknak az az érdeke, hogy Budapest visszanyerje a régi fényét. Ezzel tartozunk az elődeinknek, és tartozunk saját magunknak is. A kormánynak az is meggyőződése, hogy Magyarország csak akkor lehet komoly ország, ha a fővárosa is komoly dolgokra vállalkozik. Beszéltem arról, hogy Budapest a budapestiek otthona meg a nemzet fővárosa, de azt sem szeretném véka alá rejteni, hogy a fölfogásunk szerint Budapest a Kárpát-medence természetes központja is, egyfajta kulturális és gazdasági központja, vagyis azt szeretnénk, hogy ennek a városnak ne csak nemzeti, hanem közép-európai kisugárzása is legyen, vagyis egy büszkeségre okot adó közép-európai erőközpontot szeretnénk mi itt közösen megépíteni. Mindezek a megfontolások vezettek bennünket arra, hogy eljöjjünk ma ide a főpolgármester úrhoz, és azt a mondatot elmondjam Önöknek, hogy ezeknek a céloknak az eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, magabiztos és közkedvelt főpolgármester. Most a kormány így gondolja, ez is nyom valamit a latba, de nem perdöntő. Ami azonban igazán perdöntő, az, hogy a fideszes kerületi polgármesterek is így gondolják. Nemrégen tartottunk egy összejövetelt, amelyben kikértük a kerületi polgármestereink véleményét az előttünk álló budapesti választások fontosabb kérdéseiben, ideértve a főpolgármester kérdését is. Miután a kormány és a kerületi polgármesterek véleménye egybeesik, ezért a mai napon fölkértem Tarlós István főpolgármester urat, hogy induljon el ismét a következő, előttünk álló önkormányzati választáson a főpolgármesteri tisztségért folyó küzdelemben, és a teljes támogatásunkról biztosítottuk a főpolgármester urat.

Önök ismerik a főpolgármestert, gondolhatják, hogy ezt nem hagyta szó nélkül, és azt nem mondanám, hogy föltételei voltak, de szigorú megkötései, azok akadtak. Ezek közül a legfontosabb az, amiben a kormány mai, nemsokára kezdődő ülésén döntést is fogunk hozni, ahova tisztelettel meghívtam a főpolgármester urat, aki el is jön a kormányülésre. A mai napon hozunk egy döntést arról, hogy létrehozzuk a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amelyet majd társelnökségben a főpolgármester úrral közösen fogunk vezetni, és ennek keretében közösen fogjuk majd fejleszteni és építeni Budapestet. A fejlesztések időtartama is rendszeresen vet föl politikai kérdéseket a közéletben, mert a mi mandátumunk korlátos. Az enyém csak négy évre, a polgármester uraké az országban pedig öt évre szól, de Budapest egy akkora város, amelynek a fejlesztéseit meg a budapesti életet magát sem lehet négy-öt éves időtávokba beletörni. Ha előretekintünk, akkor egy hosszabb távot kell figyelembe vennünk, és az a távlat, amit a szemünk, a képzelőerőnk meg a bugyellárisunk is beláthat, nagyjából 2030 horizontja, vagyis azok a fejlesztések, amelyekről hamarosan meg fogunk majd állapodni ennek a fejlesztési tanácsnak a keretében, ezeket mi el fogjuk indítani, de közülük több 2030-ig fut majd. Ez nem szokatlan Budapest város történetében. Amennyire tájékozódni tudtam, úgy láttam, hogy a nagy elődök maradandó fejlesztései, a korabeli Steindl- és Hauszmann-tervek is hozzávetőlegesen is tizenöt év alatt valósultak meg. Azt tudom mondani a mai tárgyalás után, hogy jó okkal reméljük azt, hogy bennünk is megvan a türelem, a kitartás és a szorgalom, hogy a nagy terveket, amelyeket közösen határozunk el, az előttünk álló években meg is valósíthassuk. Ebben a reményben kértem föl és támogatom Tarlós István főpolgármester urat abban, hogy a következő időszakban is felelősséget vállalhasson Budapest jövőjéért.

Köszönöm szépen a figyelmüket!