- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-sajtonyilatkozata-vlagyimir-vlagyimirovics-putyin-orosz-elnokkel-tortent-targyalasat-kovetoen/ -

Orbán Viktor sajtónyilatkozata Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnökkel történt tárgyalását követően

Köszönöm szépen, Elnök úr! Jó napot kívánok mindannyiuknak!

Először is köszönöm az elnök úrnak a mai tanácskozás lehetőségét. A vírus miatt furcsa koreográfiájú a mostani tárgyalás, életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de a távolságért kárpótolt a megbeszélésnek a hossza és a mélysége. Tizenhárom éve működünk együtt Putyin elnök úrral, ez a mostani volt a tizenkettedik alkalom, hogy találkoztunk, és a kialakult nemzetközi helyzet miatt nyilvánvalóan ez a találkozó volt a legfontosabb. Én a mostani látogatásomat békemissziónak is tekintettem, ugyanis elmondhattam az elnök úrnak, hogy az Európai Unió egységes, és nincs olyan európai uniós vezető, egyetlenegy sem, amelyik konfliktust akarna Oroszországgal. Különösen igaz ez ránk, közép-európaiakra. Elmondhattam az elnök úrnak is, hogy mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett, és a hidegháborúnak az évei a számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban vagyunk érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsük, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború. Ebben a mostani helyzetben, amiben vagyunk, hogy ez ne következzen be, tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlöm, hogy Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd. Arra kértem tisztelettel az elnök urat, és a szövetségeseinknek is mindig ezt mondjuk, hogy folytassák ezeket a tárgyalásokat, és arra kérjük őket, hogy használják föl a diplomácia minden eszközét a feszültség csökkentésére. Amit mi tudunk ajánlani, az a magyar modell. Van az orosz politikának egy magyar modellje; Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, és közben kiváló kapcsolatokat tudunk ápolni Oroszországgal. Ez lehetséges, van rá példa, éppen Magyarországé. Igaz, ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség. Magyarország Putyin elnök úrtól mindig megkapta a tiszteletet, és mi is mindig megadtuk Oroszországnak és a vezetőjének is.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, bár nehéz volt a tavalyi év a járvány miatt, ez volt a legsikeresebb év a két ország történetében, mert két óriási kihívást hárítottunk el az együttműködésünk segítségével. Az egyik a pandémia, amellyel szemben vakcinára volt szükségünk, és Putyin elnök úr döntésének következtében 900 ezer magyar embert tudtunk beoltatni orosz vakcinával. A másik nagy kérdés pedig az energiaválság kérdése, itt pedig szintén az elnök úrnak köszönhetően létrejött, meghosszabbodott Oroszország és Magyarország között a hosszú távú gázszállítási szerződés, hiszen kiderült, hogy az értéke a jövőre nézve a hosszú távú szerződéseknek különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell annak a mennyiségét, hanem inkább növelni. Én most azt kértem az elnök úrtól, és azt a választ kaptam, hogy erről érdemi tárgyalásokat folytathatunk, hogy egymilliárd köbméterrel az éves mennyiségét a hosszú távú orosz–magyar gázszállításnak emeljük meg. Tárgyalni fogunk erről. Magyarországon hamarosan működni kezd egy nagy oltóanyaggyár, amely mindenfajta vakcinagyártásra alkalmas, így a Szputnyikéra is. És reméljük, hogy erről is meg tudunk állapodni, és gyártani tudunk majd Szputnyik vakcinát. A paksi erőműépítkezésének az előkészítése végső fázisába lépett, és amint az utolsó engedély is megvan – ez hamarosan várható –, akkor a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállóak legyünk a villamosenergia-ellátás terén, és hogy a magyar villamosrendszer klímasemleges lehessen 2030-ra. Köszönöm az elnök úrnak a jóváhagyását, hogy létrehozhatunk egy orosz–magyar vegyesvállalatot, aminek az lesz a célja, hogy a határainkon, az ukrán–magyar határon napokban átadandó, új, nagy konténerterminál működtetésében játsszon szerepet. Magyarország földrajzi helyzete kedvező, ezért a keletről érkező áruk Európába való belépésének egyik kulcspontja, ez az orosz–magyar vegyesvállalat ebben segíteni fog bennünket. És végezetül kértem az elnök urat, hogy tegye lehetővé több orosz repülőgép, utasszállító repülőgép Magyarországra történő érkezését, mert száz százalékon vannak ezek a gépek, és sokkal több orosz turista is érkezne Magyarországra, ha lenne több járat. Erre ígéretet is kaptunk. És azt is kértem az elnök úrtól, hogy újabb két városból, Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is legyen közvetlenül elérhető Budapest, ebben is további tárgyalásokat ígért nekünk az elnök úr.

Összességében szeretném megerősíteni, amit az elnök úrtól is hallhattak: kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív az orosz–magyar kapcsolat, Magyarország elkötelezett, hogy ezt a jövőben is így folytassuk.

Még egyszer köszönöm az elnök úrnak a tárgyalás lehetőségét!