Orbán Viktor sajtónyilatkozata Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal, az Oroszországi Föderáció elnökével történt tárgyalását követően
2018. szeptember 18., Moszkva (Москва)

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Ez volt az első hivatalos találkozónk a legutóbbi oroszországi választások óta, úgyhogy átadtam mind a magam, mind Magyarország jókívánságait Oroszország elnökének, és kívánjuk neki, hogy sok sikerrel, az orosz nép felemelkedésének útján vezesse tovább az országát. Az elmúlt években mi kiszámítható partnerei lettünk egymásnak. Köszönöm az elnök úrnak, hogy ezt nyugtázta. Önöknek azt tudom mondani, hogy minden megállapodás, amit kötöttünk az elmúlt években, az teljesült. A kiszámíthatóság különösen értékes valuta a mai világpolitikában, ezért ezt a kapcsolatot, az Oroszországgal fönnálló kapcsolatunkat mi megbecsüljük, és bár eltérő katonai szövetségi rendszerhez tartozunk, de mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek. Magyarország érdeke egyértelmű. Nekünk van egy egyszerű történelmi leckénk, amit megtanultunk az elmúlt száz-egynéhány évben, hogy amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt és konfliktus, akkor mi, magyarok mindig rosszul jártunk; amikor pedig együttműködés volt, akkor mindig jól jártunk. Úgyhogy Magyarország nemzeti érdeke az, hogy az együttműködés Európa két fele között minél jobb legyen, és azon belül minél jobb legyen az orosz–magyar kapcsolatrendszer is. Az elnök úr a legfontosabb témákat ismertette.

Én szeretném még azt hozzátenni, hogy az együttműködésünknek van egy sajátos alapja is, mert mindkét ország a keresztény kultúrához tartozik, és mindketten úgy gondoljuk, hogy a keresztény kultúra megőrzése és megerősítése a modern világban fontos, és ennek érdekében közösen is tettünk lépéseket a világban üldözött keresztények megsegítése érdekében. Együttműködésünknek fontos alapja a kultúra. Én csak Magyarország nevében beszélhetek, de a magyar emberek a más népek kulturális teljesítményét mindig is nagyra tartották, a mienkre is büszkék vagyunk, de mindig is elismertük és nagyra tartottuk más népek kulturális teljesítményét, és Oroszország nagy presztízst élvez Magyarországon. Ezért köszönöm az elnök úrnak a két ország közötti kulturális kapcsolatok megerősítését. Az pedig, hogy a Bolsojban néhány nappal ezelőtt operettet is be lehetett mutatni, ami azt hiszem, hogy errefelé példátlan, és pont egy magyarnak, Kálmán Imrének a darabját lehetett bemutatni, egy megtiszteltetés Magyarország számára, amit szintén köszönünk.

Ami a gazdasági együttműködést illeti, tisztelt Hölgyeim és Uraim, mind a mezőgazdaságban, mind az energetikában, mind a gyógyszeriparban jól haladunk. Szeretnénk egy új területet is megnyitni, onkológiai együttműködést szeretnénk létrehozni, kutató- és oktatóintézetet közösen Oroszországgal, erre jó esély mutatkozik a jövőt illetően. Az energetika ügyében csak annyit szeretnék mondani, hogy sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is, és ahogy az elnök úr is mondja, nem csinálunk mi abból titkot, hogy Magyarország pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor megérkezik Törökországból, déli irányból Magyarország felé a gázvezeték, akkor az Magyarországon keresztül haladjon. Ez a magyar gazdaságnak komoly lehetőséget ad, ma itt az elnök urat kértem is, hogy a Magyarországra való beléptetését ennek a gázvezetéknek komolyan fontolják meg. A paksi beruházás jól halad, ott a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük.

Fontosnak tartom még a pénzügyi együttműködést. Az OTP-ről az elnök úr beszélt. Annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy itt, Oroszországban ötezer embernek ad munkát a magyar OTP Bank, és most egy új lépést is tenni fogunk, mert azt kértem az elnök úrtól, hogy a pénzügyi együttműködésünket bővítsük ki, és Magyarország készen áll arra, hogy a nemzetközi beruházási bank harmadik legnagyobb részvényeseként ennek a banknak Budapest adjon otthont, és ennek a banknak a központja Budapestre költözzön. Én kérem az elnök urat, hogy a bank vezetősége, igazgatótanácsa ezt a magyar javaslatot fontolja meg. Hasonlóképpen, hazafele beszélek a magyar embereknek: szeretném tájékoztatni őket arról, hogy azt is kértem az elnök úrtól, hogy a Budapestet Kazannyal összekötő közvetlen légi járatot is indítsuk meg, a diplomák kölcsönös elismerését bővítsük, a diákjainknak nyújtott ösztöndíjak számát pedig emeljük meg. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a jelen dimenziójában vetettük meg a két ország közötti együttműködés alapjait, hanem a fiatal generációk bevonásán keresztül hosszú időtávokra is biztosíthatjuk a két ország baráti, korrekt és megbízható együttműködését, amire Magyarországnak és egész Európának is szüksége van.

Elnök úr, köszönöm szépen a tárgyalás lehetőségét!