Orbán Viktor sajtótájékoztatója a magyar–ukrán határ szemléjét követően
2022. március 3. Beregsurány

Miniszterelnök úr, mit tapasztalt?

Mit láttam? Bajt. Bajt láttam mindenhol. Mindenhol csak baj. Ezek bajba jutott emberek, akik többségük hátrahagyva azt, amijük van, próbál valahogy elmenekülni a katonai és háborús fenyegetés elől. A magyarok egyszerűbb helyzetben vannak, mert beszélik a magyar nyelvet, mert itt vannak ismerőseik meg kapcsolataik, tehát aránylag gyorsan találnak szállást is maguknak, sőt a legtöbbjük már munkát is. Beszéltem olyan családdal, akinek már Nyíregyházán megvan a bérelt lakás, ahova az öt gyerekkel be tud menni, és már holnap munkába is áll, és vannak, akik meg elesettebbek, mert részben nem magyarok, ezért nem beszélik a nyelvet, és nem pontosan tudják, hogy mit is akarnak: maradni vagy menni. És akkor itt vannak még a magyarokon meg az ukránokon kívül azok a harmadik országbeli, vegyes menekültek, akik leginkább ösztöndíjasok voltak, meg diákok voltak Ukrajnában, és a tanulmányaikat megszakították. Nagyon sok harkovival vagy harkivival találkoztam, aki arról az egyetemről jött: indiaiak, nigériaiak, kínaiak is, őket, ugye, beengedjük, és a nagykövetségeikkel kötött megállapodás alapján Budapestről hazamehetnek, és azok, akik meg úgy döntenek, hogy nem akarják elveszteni az eddigi tanulmányi éveiket, azokkal megállapodunk, és ha akarnak, akkor vissza tudnak jönni magyarországi egyetemre, hogy be tudják fejezni a tanulmányaikat. Szóval próbálkozunk, segítünk mindennel. Szállás van egyelőre, ellátás van, munkalehetőség is lesz, a diákoknak van iskola, vannak tolmácsaink, szóval a körülményekhez képest a dolgok gördülékenyen mennek. De hát a helyzet megoldása és a baj felszámolásának kulcsa nem Magyarországon van, hanem odaát. Tehát mi csak segíteni tudunk a bajbajutottakon, de a helyzetüket megoldani nem tudjuk.

Karácsony Endre (ATV): A háború kitörése óta beszélt-e már vagy az ukrán vagy az orosz elnökkel, illetve tervez-e ilyet?

Az oroszokkal a külügyminiszter tartja a kapcsolatot, és az ukránokkal is a külügyminiszter tartja a kapcsolatot. Beszéltünk magas rangú ukrán és orosz tisztségviselőkkel miniszteri szinten is, de én személyesen nem beszéltem a háború kitörése óta senkivel sem.

Tervezi?

Ahogy a szükség hozza. Amikor szükség van rá, akkor beszélek, nem presztízskérdés ez. Amikor beszélni kell, beszélni kell, amikor cselekedni, cselekedni, amikor tárgyalni, tárgyalni, mikor meg hallgatni, akkor meg hallgatni.

Köszönöm!

Gál Petra (RTL): Miniszterelnök úr moszkvai látogatásán mit mondott Ön Vlagyimir Putyinnak, és mit mondott az orosz elnök Önnek a háborús feszültségről? Meglepetésként érte, hogy lerohanták Ukrajnát?

Azért mentünk, jómagam is, a német kancellár is meg a francia elnök is azért ment Moszkvába, hogy megpróbáljuk megelőzni azt, ami most történt. Tehát békemissziót teljesítettünk mindannyian. Megpróbáltuk elérni, hogy az ukránok meg az oroszok közötti tárgyalással a háború megelőzhető legyen, de hát az a két félen múlik, nem rajtunk, úgyhogy mi a lehetőséget, azt hiszem, megteremtettük. Sajnáljuk, hogy végül is ebből a lehetőségből nem valóság lett, hanem háború.

Mennyire reális, hogy Paks 2 megépül?

Teljesen. Paks 2 megépül.

A katonai jelenlétet erősíteni tervezik-e még a térségben?

Szükség szerint. Jönnek még.

Nick Thorpe (BBC): Prime Minister, Nick Thorpe, from the BBC.

Oh, Nick! Good to see you again!

We’re live on air on the BBC. Can I just ask you what is your message this morning to President Zelenskyy of Ukraine, and what is your message to President Putin this morning?

I don’t have a message to anybody, I have a message only to those refugees who are here. So the Hungarians are here. Hungary is a good friend of Ukraine and the Ukrainian people. If they need any help we are here, they can count on us. I don’t think that the leaders need any message and advice on my side; they’re big guys, and they know better than me what should be done. What the Hungarian wish is, it’s not an advice, not a message, just a wish from my heart: Peace please! Peace!

But you’ve condemned the Russian invasion already in words. But what more can Hungary do to help Ukraine – a neighbouring country?

So we try to provide all the chance for negotiations, because what is going on now is war. The war can be stopped only by negotiations and peace talks and ceasefire. But it does not depend on the European leaders or the Hungarian prime minister: it depends on the Russians and the Ukrainians; basically the Russians. So we try to facilitate all the negotiations on behalf of Hungary, we will provide them a chance to come to Budapest to negotiate for peace talks, whatever. So if they need us in order to make peace, Hungary is always available.

Prime Minister, you’re here today, you’re meeting people, this is a very different response than 2015, when your government took a very different approach to people crossing through Hungary. On the border with Serbia there’s still a razor fence, people are still trying to cross Hungary to safety. What do you make of that, why is that so?

Where are you from?

Ireland.

Oh! From an Irish, it’s difficult to understand.

Okay. Well try and tell me then, go on!

So you need some help, probably. You see Hungarians all around here. We are not living in the comfortable West, you know – in a safe, sea-defended area. We’re living in the midst of difficulties – not just now, but in the recent several hundreds of years as well. So we are able to make a difference: who is a migrant, they are coming from the South, stopped, fence; and who is a refugee. It’s two different words in the Hungarian language. Migrants: stop. Refugees can get all the help.

Are you concerned after the sanctions, the European sanctions against Russia? Are you concerned for Hungary’s relationship with Putin and Russia?

The only concern now is the war and peace. So we don’t think about how is the future and so on – it’s not time for that. The time now is for making peace. No war: peace.

Pintye Zsolt (M1): Ha már az ír kolléganő említette az összefogást, soha nem látott összefogást látható itt, hihetetlen mennyiségű élelmiszert és egyéb adományt ajánlanak fel a magyar állampolgárok. Hova tudjuk ezt tenni? Van-e erről szó, hogy hova tudjuk ezeket raktározni, mert ez egy nagyon fontos kérdés.

Létezik egy koordinációs rendszer. Van egy Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, annak a keretében hangoljuk össze az állami lépéseket. Sajnos vagy szerencsére nekünk válságviselt minisztereink vannak, nagy a válság, de hát volt egy már a Krím idején is, meg itt voltak árvizek. Én most találkoztam itt néhány emberrel, akivel 2001-ben dolgoztam együtt a gátakon, amikor itt az árvíz beköszöntött, meg Magyarország kipróbálta már a déli határ mentén, amikor illegális migránsok százezrei árasztották el Magyarországot, tehát nekünk van egy válságkezelési képességünk, amit az elmúlt tíz-egynéhány évben fölhalmoztunk. A tapasztalat ilyenkor jól jön, mert baj idején a legfontosabb a nyugalom. Akinek nincs tapasztalata, kapkod, ideges lesz, össze-vissza beszél, még nagyobb bajt csinál, mint ami magától is itt van. Tehát ilyenkor nyugalom, higgadtság, tapasztalat, rutin. Szerencsére a minisztereim zöme mind látott már valamilyen válságot, ezért ez a koordináció jól működik. Az önkénteseknek a munkáját összehangoltuk, annak is van egy rendszere, tehát semmilyen adomány nem megy kárba, mindent csoportosítunk, szétosztunk, és eljuttatjuk a megfelelő helyre. Ember ellátatlanul nem marad, a legtöbb embert innen elviszik az ismerősök vagy magyarok Magyarország más részeire, vagy érkeznek ide máshonnan, Csehországból is meg Lengyelországból is, sőt Ausztriából is, elviszik az ismerőseiket. Akiknek nincs ismerősük, és itt marad, azokat itt átmeneti szálláson elhelyezzük, vagy ha kiderül, hogy hosszabb ideig is itt kénytelenek maradni, akkor az ország különböző pontjain kijelöltünk már a számukra megfelelő helyeket, ahol ételt és szállást kapnak. De nagyon sok olyannal beszéltem, aki már mindjárt munkába is áll. Tehát már megvan a munkahelye, már leszerződött, már a munkaadója bérel neki szállást, oda fog menni a gyerekekkel, és dolgozni fog. Azt az ellátást fogják kapni egyébként a menekültek, mint amit a magyar emberek is kaptak, akik munka nélkül vannak. Tehát mindent megkapnak, amit egy magyar ember megkap.

Papp Ágota (Hír TV): A Híd Kárpátaljáért segélyakciót elindította a kormány, már most nagyon sok adomány gyűlt össze. Hosszú távon hogyan tudják azokat segíteni, akár ezen a segélyakción keresztül, akiknek hosszú távú segítségre van szükségük, akár szállás, akár munka? Ez hogy’ néz ki majd a valóságban?

Ez úgy néz ki, hogy már megkezdődött annak a koordinálása, hogy akik itt maradnak Magyarországon, mert nem akarnak, vagy nem tudnak visszamenni, vagy nem akarnak, és nem tudnak tovább menni, azoknak legyen munkájuk. Ennek a megszervezése megkezdődött, fölvettük a kapcsolatot a legnagyobb munkaadókkal, legnagyobb munkaerő-közvetítő cégekkel, és mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni, és itt kell berendezkednie Magyarországon. Ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítünk, úgyhogy akik itt maradnak, azoknak lesz munkájuk. A magyar gazdaság szerencsére egy fölszálló ágban van, munkaerőhiány van Magyarországon, elkel a dolgos kéz.

Azt mondta, hogy biztosan megépült Paks 2. Miért és mikor?

A menetrend szerint. Reményeink szerint a mi kormányunk irányításával úgy, ahogy elterveztük. Paks 2-re szüksége van Magyarországnak, és szüksége van a magyar embereknek. Paks 2 nélkül az iparunk is versenyképtelenebb lenne, a családoknak a rezsiköltsége is magasabb lenne, semmi okunk nincs arra, hogy megváltoztassuk a korábbi tervünket. Nincs is ilyen szándékunk.

Tarpáról érkezett Miniszterelnök úr, hogy látja, hogy a második vonalban lévő településeken mi a helyzet?

Tarpát is jól ismerem, mert ott az árvíz idején is meg kellett fordulnom, meg még szerencsére ismerek néhány embert, mert van ott egy futball akadémia alközpont, amit most arra tudunk használni, hogy beszállásoltuk a gyerekeket meg a szülőket, úgyhogy az elmúlt években épült mindenfajta infrastruktúra most jól jön. A második védekezési vonalban lévő települések is rendben vannak, néhány polgármesterrel beszéltem is, meg hát Tilki képviselőt azért választották meg a helyiek, hogy a másod- és az első vonal polgármesterei között fönntartsa és működtesse a koordinációt. Eddig nem panaszkodhatunk. Ahhoz képest, hogy milyen nagy a baj, a dolgok rendezett mederben zajlanak.