Orbán Viktor sajtótájékoztatója Boris Johnsonnal, az Egyesült Királyság miniszterelnökével történt tárgyalását követően
2021. május 28. London

Jó napot kívánok! Melyik nyelvet használjam, a magyart vagy az angolt? Mi érdekli Önöket? Először is nagy élmény volt az Önök miniszterelnökével találkozni. A barátságunk hosszú időre nyúlik vissza, még amikor külügyminiszter volt, és ellátogatott Magyarországra négy vagy három évvel ezelőtt. Volt egy idő, amikor mind az Egyesült Királyság, mind pedig Magyarország tagja volt az Európai Uniónak, de ennek az időszaknak már vége van, a Brexit megtörtént. A mai feladatunk, hogy megtaláljuk a Brexit utáni időszak együttműködésének formáit elsősorban Magyarország és az Egyesült Királyság között, de arról is beszéltünk, hogy miként tud együttműködni Közép-Európa és különösen a V4-ek az Egyesült Királysággal. Tehát ez volt a tárgyalásunk fő témája. A kétoldalú viszonylatban két terület bizonyul nagyon sikeresnek. Az első az energiaipar. Az Önök cége, a Shell az egyetlen olyan nem orosz energiaipari vállalat, mellyel hosszú távú megállapodásunk van gáz szállítására az elkövetkező hat évre. Ez nagyon fontos számunkra a szuverenitás szempontjából. A másik terület pedig a védelmi ipar, ahol szeretnénk kialakítani közös kutatási lehetőségeket is. Tehát ez a két ígéretes területe van az Egyesült Királyság és Magyarország közötti együttműködésnek a COVID és a Brexit utáni időszakban. Dióhéjban összefoglalva ez volt a találkozó lényege.

Miniszterelnök úr, az Egyesült Királyság és Magyarország a két legjobban átoltott ország Európában jelenleg. Van arra remény, hogy a két ország között már a közeljövőben karanténmentesen lehessen utazni?

Ez Önökön múlik, azaz az Egyesült Királyságon. Igen, az Önöké az aranyérem, a miénk pedig az ezüst, ami nem rossz eredmény ebben a versenyben. A magyar felnőtt lakosság 60 százalékát oltották már be legalább egyszer, és a második oltások száma is folyamatosan emelkedik. Tehát úgy gondolom, hogy viszonylag jó állapotban vagyunk. Életünk már szabad, talán kicsivel szabadabb is, mint itt, ha jól értelmezem a jelenlegi londoni helyzetet. Tehát lehet utazni, ha van kétoldalú megállapodás az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról. Itt van az én védettségi igazolványom, amin az adatok szerepelnek magyarul és angolul is, és ezt tudjuk is használni. Számos szomszédos ország viszonylatában tudjuk használni a védettségi igazolványunkat, és utazhatunk vele, de sajnos az Egyesült Királyságba nem. Óvatos, úgy is fogalmazhatnék, hogy rendkívül óvatos a brit kormány. Ezt mi megértjük, mert szigetországról van szó, és ez a helyzet nehezebben kezelhető itt, mint egy olyan országban, amelyet szárazföld vesz körül. Remélem, hogy előbb-utóbb a külügyminisztereink megállapodásra jutnak a védettségi igazolványok utazási célra való kölcsönös elfogadásáról.

A miniszterelnök jelezte aggályait bizonyos jogok és a demokrácia magyarországi helyzetét, illetve a jogállamiságot illetően?

Felvetette a demokrácia, a sajtószabadság, az LMBTQ-közösség és a jogállamiság kérdését is. Igen, valóban beszéltünk ezekről a kérdésekről.

És mit mondott Önnek? Illetve Ön mit mondott neki?

Érdeklődését fejezte ki arra vonatkozóan, hogy miként is állnak a dolgok, és én elmondtam, hogy ez egy nyugati demokrácia, tehát ugyanaz a rendszer nálunk, mint itt: a sajtó szabad…

…a sajtó nem annyira szabad, mint itt. Magyarországon kevésbé szabad.

Nem, nem, nem.

A jogállamiság és az igazságszolgáltatás itt másként működik, mint Önöknél Magyarországon.

A magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik az Európai Unióban, ha jól értem.

Sokan nem így látják az Európai Unióban, aggályaikat az európai intézményekben is felvetették.

De ezek politikai dolgok, tudja, tehát nem kell miattuk aggódni. Ez csak egy egyszerű politikai játszma. Az igazság az…

De sokan aggódnak emiatt. Aggódnak a demokrácia helyzete miatt.

Nem, ezek baloldali aktivisták. Ezek baloldali aktivisták. Persze, hogy kritizálnak bennünket, ez normális. Jöjjön el Magyarországra, és nézze meg a helyzetet a saját szemével, azt, hogy hogyan élünk, és milyen a sajtó helyzete. Ha elmegy egy újságárushoz Magyarországon, és olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, akkor rögtön legalább egy tucatnyit kaphat. Tehát a sajtó szabad.

Mit mondana az itteni ellenzéki pártoknak, a Munkáspárnak és a Liberális Demokratáknak? Azt mondják, hogy Ön a legregresszívebb vezető az Európai Unióban. Aggodalmukat fejezték ki a múltban tett kijelentései miatt. Azt mondják, hogy Ön antiszemita, azt mondják, hogy Ön iszlamofób, és azt mondják, hogy bevándorlásellenes. Mi a válasza ezekre a vádakra?

Ami a bevándorlást illeti, lehet, hogy igazuk van. Az antiszemitizmus vádja egész egyszerűen nevetséges. Ebben a tekintetben Magyarország a lehető legkorrektebb ország. Hatalmas zsidó közösségünk van, talán a harmadik legnagyobb.

De folyamatosan támad olyan személyeket, mint például Soros György.

Áh! Ó!

…antiszemita hirdetésekkel.

Nem, nem! Soros György egy tehetséges magyar üzletember, egy nagyon komoly rivális. Ő nagyon támogatja a bevándorlást, és az azt szervező civil szervezeteket finanszírozza és támogatja. Nekünk ez nem tetszik, de ennek semmi köze nincs az etnikai önazonosságához. Egész egyszerűen ő egy nagyon okos magyar ember. De visszatérve a bevándorláshoz, meg kell érteniük, uraim, hogy itt, a globális birodalom központjában, a migráció kulturális kontextusa teljesen más, mint Közép-Európában. A migráció a magyar kulturális felfogásban teljes mértékben negatív. Tehát ha valaki migrációellenes, az azt jelenti, hogy a jó oldalon áll. Az emberek pedig azt mondják, hogy nincs szükségünk a migrációra, nekünk egyáltalán nem tetszik ez a jelenség.

Miért nevezte korábban a muzulmánokat megszállóknak?

Ez történt, ez tény. Mindenfajta jogi engedély nélkül, a magyar hatóságok engedélye nélkül lerombolták a határt, és keresztülmasíroztak az országon. A magyar nyelvben ezt inváziónak nevezzük. És ezek az emberek muzulmánok voltak. Ezek egyszerű tények.

Ugye, megérti, hogy sok muzulmán ezt sértőnek tartja?

Megértem, hát persze, hogy megértem, de ezek tények. Tudja, a demokráciában a tényeket nevükön kell nevezni. És ezek tények. Nincsenek semmiféle ellenséges érzéseink. Mi egész egyszerűen meg szeretnénk védeni a saját jogainkat, a szuverenitásunkat és a döntéshozatali rendszerünket. Ha valakit meg szeretnénk hívni az országunkba, akkor azt meghívjuk. Ha valaki Magyarországra szeretne jönni, akkor be kell tartania a vonatkozó eljárást, és csak azt követően jöhet, de sosem illegálisan.

Ön Johnsonban szövetségest lát, akivel piszkálhatja Brüsszelt a rendszeren kívüli emberként?

Ő egy atomhatalom képviselője, egy olyan ország képviselője, mely a világkereskedelem hatodik legfontosabb szereplője, tehát ez egy másik dimenzió, nem hasonlíthatom magamat hozzá. Magyarország tízmilliós ország, ezt ne felejtse el. Van még kérdés? Nincs több kérdés. Köszönöm!