Orbán Viktor sajtótájékoztatója Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnökkel való tárgyalást követően
2017. február 2. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm Oroszország elnökét. Szeretnék köszönetet mondani Magyarország és a magyar emberek nevében, amiért meglátogatott bennünket. Oroszország elnökének látogatása mindig megtiszteltetés a számunkra. Hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, ezeknek a megbeszéléseknek a középpontjában gazdasági kérdések állnak. Önök bizonyára tudják, hogy Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, ennek az a formája, hogy minden évben egyszer áttekintjük a legmagasabb szinten az orosz–magyar kapcsolatok állását. Tavaly az elnök úr meghívására Moszkvában járhattam, és köszönjük, hogy most viszonozta a látogatásunkat. Megállapítottuk, hogy a két, illetve egy évvel ezelőtt kötött megállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette. Aláírtuk a regionális együttműködési kérdésekről szóló dokumentumokat, Magyarország megnyitotta a főkonzulátusát Kazanyban, és a külügyi konzultációs tervet is aláírtuk. Megállapítottuk, hogy az energetikában kötött megállapodásaink teljesültek. Köszönjük az elnök úrnak, hogy a korábbi szerződések módosításával a magyar gázellátás 2021-ig biztosítva van, az erről szóló összes szerződést megkötöttük. Ma pedig úgy döntöttünk, hogy arra kérjük föl a munkatársainkat, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a 2021. utáni időszakra vonatkozó gázszállításokról. Külön tárgyaltunk a nukleáris együttműködés kérdéséről, ahol megállapítottuk, hogy az akadályok nagy részét már sikerült elhárítani. Egyetlen nyitott kérdés maradt már csak fent, és azt várjuk, hogy az unió ebben a kérdésben hamarosan döntést hozzon. Meggyőződésünk, hogy a megállapodásaink mindenben megfelelnek az európai uniós szabályoknak, ezért úgy számolunk, és az a megállapodásunk, hogy ebben az évben már a terepen előkészítő munkálatokat, 2018-ban pedig tényleges kivitelezési munkákat indíthatunk meg.

A gazdasági együttműködés eredményeit azért is kell különösen megbecsülnünk, mert egy nehéz nemzetközi környezetben értük el ezeket. Mindannyian láthattuk, hogy a kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki, oroszellenes politika vált divattá, és ebben a közegben kellett nekünk a gazdasági kapcsolatainkat megvédeni, és amit lehetett, abból fönntartani. Szomorúan kell megállapítanom, hogy minden erőfeszítésünk ellenére a két ország kereskedelmében komoly veszteségek következtek be, tőlünk független okokból. Ezeknek a mértéke 6,5 milliárd dollár – ez a kár, ami bennünket ért, és ezért Magyarország továbbra is fönntartja azt az álláspontját, hogy nem gazdasági problémákat nem lehet gazdasági eszközökkel kezelni, és nem helyes dolog egy adott terület konfliktusait, gazdaságon kívüli terület konfliktusait átvinni a gazdaság területére, mert annak mindenki megissza a levét, és mindenki a vesztese lesz. Úgyhogy nagyon reméljük, hogy hamarosan jó orosz–európai együttműködést köszönthetünk. Nehéz úgy sikeresnek elképzelni Magyarországot, hogy a világgazdaság fajsúlyos szereplőivel nem alakítunk ki nyílt, erőteljes és gyümölcsöző gazdasági kereskedelmi együttműködést.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Megállapítottuk, hogy a kulturális témában kötött együttműködéseink is teljesültek. Ösztöndíjakat ítéltünk meg egymás diákjai számára, Magyarország kormánya döntött a magyarországi orosz ortodox templomok felújításáról, az ehhez szükséges forrásokat elkülönítettük, és ezeket a munkákat meg fogjuk kezdeni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Meggyőződésem, hogy az egyik legfontosabb eredménye a mi együttműködésünknek, hogy az elnök úrral kötött megállapodásnak megfelelően az elmúlt két évben magyar élelmiszeripari beruházások történhettek meg Oroszországban. Ez a magyar nemzetgazdaság számára fontos. Szeretnénk folytatni mindezt, és megállapodtunk ma abban, hogy a mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipari komplexum is beruházási és fejlesztési lehetőséghez jut Oroszországban, amennyiben állja a versenyt, márpedig Magyarország e tekintetben a világ élvonalába tartozik. Ez egy komoly lehetőség, én ezt áttörésnek tekintem a magyar külkereskedelem szempontjából.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mindannyian tudjuk, hogy az Európai Unióban nyílt viták zajlanak számos külpolitikai kérdésben. Ezeket a kérdéseket is áttekintettük, de miután geopolitikai ügyekben más dimenziókban mozog Oroszország és Magyarország, ezért ezek a kérdések már az elnök úrhoz tartoznak. Én csak annyit szeretnék megállapítani, hogy az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz–magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és egy jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér végre az együttműködés logikájához és az együttműködés szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon. Ebből vonom le azt a következtetést, hogy mind gazdasági, mind politikai szempontból eredményes és gyümölcsöző volt a megbeszélés, amiért az elnök úrnak még egyszer köszönetet mondok.