Orbán Viktor válaszai az újságírói kérdésekre
2022. február 1. Moszkva (Москва)

Joó Csaba (M1 Híradó): Mindkét elnök úrtól kérdezném, hogy mennyire sikerült a mostani tárgyalásoknak köszönhetően javítani Magyarország ellátásbiztonságát? Gondolok itt a gázra vagy éppen az atomenergiára.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök úr válasza.

Az orosz újságíróknak mondom, hogy ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára két-háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartásokban. Ez komoly kihívást jelent a családoknak. Egyetlen kivétel van, ahol ez nem történt meg, ez Magyarország. Magyarországon hosszú évek óta rezsicsökkentés van érvényben a háztartásoknak. Ennek pedig a legfontosabb feltétele az orosz gáz. Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés. Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy ma sikerült megállapodnunk, vagy nagyon közel kerültünk ahhoz a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több legyen az éves garantált orosz gáz Magyarországon. Ezzel a mai megállapodással véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását, és a Paksról szóló megállapodásunk megerősítésével pedig elérhetővé tettük, hogy 2030-ra Magyarországon az energia 90 százaléka nem fosszilis forrásból származik majd. Ehhez a nukleáris együttműködés kell Oroszország és Magyarország között. Paks nélkül nincs jó magyar klímapolitika, de a mai megállapodás ennek is megteremtette az alapjait.

Interfax orosz hírügynökség újságírójának kérdése. Volt szó együttműködésről a koronavírus kapcsán. Mikor várható a Szputnyik V gyártása Magyarországon, lehet-e számítani arra, hogy a Szputnyik Lightot is megvásárolja Magyarország, illetve esetleg a Szputnyik Light vakcina gyártása is elképzelhető.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök úr válasza.

A Szputnyik Light magyarországi forgalmazásához hét vizsgálatot kell elvégezni, ebből hat sikeresen befejeződött, és hamarosan a hetedik is véget ér majd, így Magyarország vásárol majd Szputnyik Lightot is. Mi egy olyan ország vagyunk, ahol mindenfajta vakcina elérhető, és miután az orosz vakcináról jók a tapasztalataink, ez egy erőteljes, megbízható és sikeres vakcina, ezért az a helyes, ha ebből is áll a magyar polgárok rendelkezésére megfelelő mennyiségű. A magyar új vakcinagyárat az év végén helyezzük működésbe, moduláris rendszerű gyár lesz. Mindenfajta vakcinát tudunk gyártani, és ha meg tudunk állapodni – és miért ne tudnánk? –, akkor fogunk majd gyártani Szputnyik vakcinát is.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök úr válasza.

Veres Béla (MTVA): A megbeszélésen felmerültek-e a gazdasági együttműködésben olyan új lehetőségek, amelyekről eddig keveset, vagy egyáltalán nem hallottunk?

Először is azt tudnunk kell, hogy az orosz gazdaság az elmúlt évek szankcióit, amellyel sújtották az orosz gazdaságot, rendkívül jól viselte. Tehát ha valaki megnézi a számokat, akkor azt látja, hogy az orosz gazdaság sokkal erősebb, mint azt egyébként általában Nyugaton gondolni szokták. És Oroszország ezért nemcsak a régi, hanem az új lehetőségeknek is hazája, ma is tárgyaltunk új lehetőségekről. El kell mondanom, hogy a szankciós politika, amelyet Oroszországgal szemben bevezettek, Magyarország számára nagyobb kárt okozott, mint Oroszország számára. Oroszország olyan területeken épített ki importkiváltó kapacitásokat, amely területekre korábban mi szállítottunk Magyarországról termékeket, tehát mi piacot vesztettünk. Arra kényszerítették Oroszországot, hogy úgy fejlessze magát, hogy közben Nyugat-Európából néhány ország, például Magyarország is egyes termékekben elveszítse a piacát. Ebből is látják, hogy a szankciós politika a kívánttal éppen ellenkező hatást ért el, ezért ez a nemzetközi politikában szerintem egy sikertelen, kudarcra ítélt eszköz, sem Oroszország, sem semmilyen más ország esetében nem tartom célravezetőnek. Ami az új lehetőséget illeti, ugye, Magyarországon egy hatalmas beruházás történt az ukrán–magyar határon, ahol megépült Európa legmodernebb konténeralapú átrakodó terminálja. Ez sokkal gyorsabban képes nagy mennyiségben átrakodni konténereket, mint bármelyik európai átrakodópont, amely Oroszországgal vagy Ukrajnával érintkezik. Ez egy óriási lehetőség, és most arról tárgyaltunk, hogy egy orosz–magyar közös szállítmányozási céggel használjuk ki az ebben rejlő üzleti lehetőségeket, és úgy látom, hogy ez a megállapodás a vasúttársaságaink között a jövőben létre is jöhet majd. Ez egy teljesen új lehetőség, nagyságrendekkel növeli meg a magyar gazdaság teljesítményét, és azt a földrajzi adottságot, amely Magyarországé, hogy nagyon jó helyen fekszik, ütőérszerűen, mind a csöveknek, vezetékeknek, utaknak és vasutaknak át kell rajta haladni kelet–nyugati, észak–déli irányba egyaránt, most ezzel az együttműködéssel ezt a földrajzi adottságot jól ki tudjuk majd használni.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök úr válasza.

Orosz nyelvű újságírói kérdés. Mind a két vezetőnek szeretném a kérdést feltenni. Egy olyan ország vezetőjének, aki európai uniós tag is és a NATO-nak is tagja, hogyan értékeli a tárgyalásokat a NATO-val, az EBESZ-szel? És az elnök úrnak pedig, a mi kezdeményezésünkre kapott válaszok az aggodalmak terén nem nagyon kaptak megfelelő reakciót. De mégis, Ön hogyan fog válaszolni ezekre a dolgokra? És a legfontosabb talán, hogy hogyan fog válaszolni, esetleg elmondja, hogy mit fog válaszolni, és hogyan tudja a biztonsági helyzetet jellemezni, mert Kijevben már most hangzanak olyan hangok, hogyha nem sikerül a minszki egyezményben foglaltakat megvalósítani, akkor az ország kettészakad.

A helyzet komoly. A különbségek is jelentősek. Oroszország igényeit az egész világ megismerhette, és az is nyilvánvaló, hogy az arra adott válasz nem találkozik vele. Tehát az orosz biztonsági igények, valamint a NATO-tagállamok készsége, hogy ezt megadják, egyelőre messze vannak egymástól. Ez a távolság, bár jelentős, de nem áthidalhatatlan. Én arról győződtem meg ma, hogy a meglévő pozícióbeli különbségek áthidalhatóak, és lehetséges olyan megállapodást kötni, amely garantálja a békét, garantálja Oroszország biztonságát, és elfogadható a NATO-tagállamok számára is. Ilyen megállapodás lehetséges, és abban bízom, hogy a következő napokban és hetekben a tárgyalások ezt a megállapodást el is fogják érni.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnök úr válasza.