Orbán Viktor választási győzelem utáni első nyilatkozata az ECHO Televíziónak
2018. április 8. Budapest

Szabó Anett: Tisztelettel köszöntjük Orbán Viktort, Magyarország negyedszer is megválasztott miniszterelnökét. Szeretettel gratulálunk a Fidesz–KDNP pártszövetség győzelméhez.

Köszönöm szépen!

Bayer Zsolt: Csatlakozni tudok az előttem szólóhoz.

Neked is köszönöm szépen, Zsolt!

Szabó Anett: Miniszterelnök úr, néhány perccel korábban: „Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza” hangzott az Ön vezényletével itt, a Bálna előtti téren, de ha egy picit visszapörgetjük az időt, reggel fél 8-kor, amikor a feleségével leadta a szavazatát, és egy sajtótájékoztatót tartott, úgy fogalmazott, hogy ma a magyarok nem csupán pártokat, nem csupán kormányt és miniszterelnököt választanak, hanem jövőt is választanak maguknak.

Nézze, ezt kértük tőlük, ezt próbáltuk világossá tenni a kampány során, hogy ne engedjék, hogy a választás egy egyszerű, egy alkalomra szóló alkalmi döntés legyen, hanem valahogy közösen érezzük át annak a jelentőségét, hogy most el fog dőlni Magyarország sorsa, talán hosszú évtizedekre. És mi egy nemzeti párt vagyunk, szeretjük a saját népünket, és bevallom, hogy jó véleménnyel is vagyunk róla, és én biztos voltam benne, hogyha jól csináljuk, tehát ha egyenesen beszélünk, ha világosan beszélünk, ha nem hátrálunk meg, ha nem engedjük, hogy eltérítsenek bennünket, és el tudunk jutni így az emberekhez, akkor ez a nép, amikor eljön az igazi pillanat, amikor baj van, veszély lehet, akkor összefogja magát szedni, és akkor nagy számban elmennek, és egy egybehangzó akaratot fognak majd mutatni a világnak. Ezt a nagy részvételt és egybehangzó akaratot a világ is, Magyarország és én személy szerint is megkaptam. Óriási felelősség. Ma persze mindenki örül, én se szeretnék ebből kimaradni, de az igazság az, hogy az eredmény olyan jól sikerült, hogy komoly súlyt is jelent a vállamon.

Bayer Zsolt: Ha már a komoly súlyt említetted, Miniszterelnök úr, Te is többször megfogalmaztad, de az Európai Unió számos vezetője és médiája kimondta azt a mondatot, hogy a magyarországi választásoknak a magyar határokon messze túlmutató jelentősége van, európai jelentősége van. Miben látod ezt?

Kellő szerénységgel kell fogalmaznunk, mert az ember – és ez szerintem minden szakmával így van, a kőművesével is, az újságíróéval is meg a kőfaragóéval is meg a politikuséval is, ugye – meg van győződve arról, hogy egy fontos dolgot csinál. És a politikában ez azzal a veszéllyel jár, hogy az ember túl nagy jelentőséget tulajdonít annak, amit ő tesz és cselekszik. Magyarországnak azért tudnia kell, hogy mekkora a nemzeti összterméke, tudni kell, hogy hány katonánk van, tudnunk kell, hogy mekkora a területünk, mekkora a népességünk, hogy néz ki a szavazati jogunk az Európai Unióban. Tehát én szeretném, hogyha továbbra is a földön járnánk, és tisztában lennénk a realitásokkal, ugyanakkor Európa egy olyan korszakban él, amihez hasonlót mi már, akik a Fideszt alapítottuk, már láttunk. Tehát egy olyan korszakban van, amikor az őszintétlenségtől szenved. És amikor egy földrész, egy világ, sok nép együtt szenved az őszintétlenségtől, nem tudja kifejezni, vagy mert nem tudja megfogalmazni, vagy mert nem hagyják hogy elmondja azt, ami gyötri, amitől tart, amit fontosnak tart a jövőre nézve, akkor nem annyira a katonák száma, a hadsereg, a nemzeti össztermék és a terület számít, hanem a gondolat és a hang tisztasága, egyenes mivolta. És itt nincs nagy nép meg kis nép, itt vannak bátor népek, vannak bátor emberek, Magyarország a bátor emberek országa, akik világossá tették a mai napon, nem csak magunk számára, egész Európa számára, hogy a dolgokat így nem lehet folytatni. Tehát őszinte, világos, egyenes beszédet akarunk, meg akarjuk nevezni azt, ami gyötri ezt a kontinenst. Ez a mi kontinensünk, ez a mi hazánk, a tágabb hazánk, szeretjük. Szeretnénk, hogyha a jövő ugyanolyan szép lenne a számára, mint a mögöttünk hagyott néhány sikeres évtized volt. Mi nem szemben vagyunk Európával és az Európai Unióval, hanem mi akarjuk Európát, akarjuk az Európai Uniót, és sikeres és erős Európai Uniót akarunk, de ehhez először mindent, ami gyötör bennünket, őszintén el kell mondani. A magyaroknak ebben van nagy ereje. A nyelvünk is nyilván segít, a politikai hagyományunk is arra épül, hogy az a rendes politikus, aki ki meri mondani azt, amit egyébként már mindenki gondol. Azt hiszem, hogy testhez álló volt az elmúlt években ez a szerep Magyarország számára. Mi udvariasan, tisztelettel mindenkinek megadva azt, ami őt megilleti, de világosan elmondtuk, hogy mi jó, mi nem. És nem akarja Magyarország elkövetni azokat a hibákat, amiket nálunk hatalmasabb, gazdagabb és nagyobb országok elkövettek, és nem akarjuk azt sem, hogy Európa rámenjen ezekre a hibákra. Ki akarjuk ezeket javítani, és Magyarország készen áll, a mai választás után teljes súlyával áll készen, hogy a közös európai munkában részt vegyen.

Szabó Anett: Magyarország készen áll, és úgy tűnik, hogy ehhez a munkához, amire most Miniszterelnök úr utalt, felhatalmazást is kapott a magyar néptől. Tény és való, hogy ez az őszintétlenség továbbra is kérdés, hogy őszinteséggé válhat-e majd Európa részéről, ha, és amennyiben Európáról most, mint az Európai Unióról beszélünk. Korábban a kampány során Öntől is elhangzott, hogy sorsdöntő választás volt a mai, hogy 1990 óta nem volt ekkora tétje magyarországi országgyűlési választásoknak, mint most.

Meg kellett védeni, fontos…

Szabó Anett: És valóban a tétje az, nem csupán Magyarországot, hanem Európát is meg kell védeni, hiszen ma nem csupán Magyarországról, Európáról döntöttünk. Európa meghallja-e azt, amit a magyar nép a mai nappal üzen?

Meglátjuk. Ma fontos dolgokról döntöttünk, és kimondtuk, hogy fontos dolgokat meg akarunk védeni. Először is azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon. Van egy kultúránk. Függetlenül attól, hogy ki hogyan van a Jóistennel, van egy kultúránk, amit keresztény kultúrának nevezünk, ami egy nagyon erős, ezeréves, keresztény állami hagyományból, keresztény államiságból nőtt ki. Ebben éljük az életünket, ez a mi világunk, ez a mi kultúránk, az életmódunk, ezek az életelveink. Ezeket meg akarjuk védeni, és nem akarjuk, hogy ezeket valaki megváltoztassa, vagy kívülről ránk parancsolják, hogy változtassuk meg őket. Aztán meg kellett védeni az eredményeket. Azért Magyarország – ahogy mondtam talán kint is, érthető volt, itt a téren, hogy – ugyan még nem tart ott, ahol tartania kellene vagy szeretne, vagy amire képes, de elindult egy úton. Egy magyar modell útján haladunk, ami sok tekintetben eltér más országok gazdaságpolitikájától, társadalompolitikájától, kultúrpolitikájától, de ez egy vállalható, európai, az emberi szabadságot szolgáló politika, egy magyar modell. Ebből jött az alacsony munkanélküliség, ezzel tudtunk segíteni a nyugdíjasoknak, ezért van Magyarországon a legnagyobb családtámogatási rendszer egész Európában. Van egy saját utunk, amiben mi hiszünk, és ezen végig akarunk menni, és meg kellett védeni ma azt a jogunkat, hogy mi ezen végig menjünk. Ugyanis az a helyzet, hogy sokan le akartak téríteni bennünket, de a mai napon a magyar emberek összeálltak, és megvédték a jövőhöz való jogukat.

Bayer Zsolt: 70 százalékos részvételi arány mellett egy kétharmad közeli győzelem. Akkor az erkölcsi és a politikai elégtétel a mai napon megszületett.

Igen, de most aludjunk erre egyet.

Viszont muszáj megkérdeznem, attól az embertől, aki éppen a negyedik ciklusának a küszöbén áll. Én emlékszem arra, amikor 2010-ben a győzelem éjszakáján azt mondtad a Vörösmarty téren, hogy: „Tudom, hogy életem legnehezebb feladata előtt állok”. Mi változott ahhoz képest?

Nézd, ez volt a legnehezebb kampányunk. Majd talán máskor kell erről hosszabban beszélni, de nagyon sok jó szándék és jó akarat gyűlt össze a mi oldalunkon, és nagyon sok rossz szándék jött szembe. Nem egyszerűen csak Magyarországról. Itt a világ nem különösebben dicsőséges erőiből számosan összekapaszkodtak, hogy megállítsanak bennünket. De most nem akarom sem heroizálni ezt a kampányt meg a magyar döntést sem, most inkább csak örüljünk neki, csak akarom jelezni, hogy szerintem még mi magunk sem, én magam sem tudom pontosan fölmérni ennek a döntésnek a jelentőségét. De annyit mindannyian érzünk, hogy ez egy fontos és nagy döntés volt.

Szabó Anett: Igazán nem akarom itt gazdasági elemzésekkel fárasztani, hiszen…

És milyen hálás is lennék ezért!

…kevésbé pihentető volt az Ön mögött álló időszak. Csak, hogy azért picit pozitív végkicsengése is legyen azért itt annak a bizonyos nemzetközi hátszélnek, ami inkább ellenszél volt, azt hiszem, hogyha itt az elmúlt hetek, hónapok során lezajlott kampányra gondolunk. Egyetlen idézet. A Bloomberg elemzését, ha, és amennyiben Miniszterelnök úrnak is volt erre ideje, nyilván nálam jobban ismeri. Külföldi befektetők nagyarányú Fidesz-győzelemre számítottak, mert azt ők is felmérték, hogy a gazdasági stabilitást így látnák biztosítva. Azért a józan ész ott volt.

Igen, ez is érdekes dolog, de a legfontosabb, hogy a vidéki magyarok is erre számítottak meg a városi magyarok meg a budapestiek nagy része is. Azt kell mondanom, hogy fontos a Bloomberg meg ezek a külföldi befektetők. Ez nagyon fontos, ők is részei a mi életünknek, de a legfontosabb, hogy végül is ma itt a magyarok döntöttek, és úgy, ahogyan ők azt helyesnek látták. Én fontosnak tartom, hogy Budapesten is a várakozásokon felül szerepeltünk, és nagyon fontosnak tartom falusi emberként egyébként, hogy úgy látom, hogy a vidéki Magyarország fölzárkózott a részvétel tekintetében a városokhoz és Budapesthez. Bölcs nép a mienk. Amikor úgy érzi, hogy baj van, az ország legtávolabbi szegletében is valahogy rájön arra, hogy neki itt most cselekednie kell. És akkor nekiindul, és akkor ez van.

Bayer Zsolt: Miniszterelnök úr, az a helyzet, hogy elengedünk…

Köszönöm.

…és az a helyzet, hogy szerintem majd megiszunk egy pohár bort is. Gratulálunk még egyszer!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Bayer Zsolt: Minden jót!

Szabó Anett: Köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre állt.