- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-videouzenete-a-130-kinai-import-export-vasar-megnyitojan/ -

Orbán Viktor videóüzenete a 130. Kínai Import-Export Vásár megnyitóján

Tisztelt Li Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszterelnökök, Elnökök! Kedves Vendégek! Jó reggelt, illetve jó napot kívánok Önöknek!

Nagyra értékelem a lehetőséget, hogy e videóüzeneten keresztül megoszthatom gondolataimat Önökkel az idei Kínai Import–Export Vásár megnyitó ünnepségén. A COVID-19 immár közel két éve jelentős mértékben korlátozza az országok közötti kapcsolatteremtés lehetőségét. Ez a válság megmutatta, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva, és mennyire érdekeltek vagyunk egymás sikerében a vírus leküzdése terén mind annak egészségügyi aspektusait, mind pedig gazdaságaink talpra állítását illetően. Az elmúlt évek eseményei arra is rávilágítottak, hogy rendkívüli változásoknak lehetünk tanúi a világgazdaságban. Az ázsiai országok és cégek egyre fontosabb szerepet töltenek be a globális gazdaság alakításában, és a tőkeerős ázsiai vállalatok a világpiac egyre nagyobb hányadát szerzik meg. A gazdasági hatalom megoszlása a szemünk előtt változik meg. Itt, az Európai Unióban, Hölgyeim és Uraim, komoly vita zajlik arról, hogy miként alakítsuk a COVID-világjárványt követő új világgazdasági rendet. Itt, Nyugaton óriási a kísértés a nagy világhatalmak rivalizálásán alapuló világgazdasági rend visszaállítására. A magam részéről én ezt korábban már megtapasztalhattam: életem felét egy ilyen világban éltem le. Akkoriban a Nyugat és a Szovjetunió állt egymással szemben. Sokan vagyunk az Európai Unióban, akik nem akarunk olyan világban élni, amelyet a globális nagyhatalmak közötti feszültség határoz meg, amelyet instabilitás, illetve egymás politikai és gazdasági rendszereinek kritizálása jellemez. Ehelyett olyan világban szeretnénk élni, amely a kereskedelmen, a biztonságon, a kölcsönös tiszteleten és egymás szuverenitásának feltétel nélküli elismerésén alapul. Az a hely, ahol mi, magyarok élünk, Közép-Európa mindig vesztes volt, amikor a világpolitikát és a világgazdaságot a konfrontáció jellemezte. Ezért mi inkább egy olyan világban szeretnénk élni, amelyet a béke, a harmónia, az együttműködés, a kereskedelem és a kölcsönös befektetések jellemeznek. Fontos számunkra, hogy részt vegyünk Kína gazdasági fejlődésében, és az is fontos számunkra, hogy Kína kereskedelmi partnerként és befektetőként is jelen legyen Magyarországon és Közép-Európában.

Kína Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere, és elkötelezettek vagyunk az országaink közötti kapcsolatok minden lehetséges módon való bővítése mellett. Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi elnök úrnak azért, mert lehetővé tette Magyarország számára, hogy egy nagyon korai szakaszban részt vegyen Kína oltási együttműködési programjában. A Kínától vásárolt oltóanyagok nélkül nem tudtuk volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb oltási programját. Az együttműködésünk, Hölgyeim és Uraim, egyre fontosabbá válik, látva azt, hogy Kína az egyik leghamarabb talpra álló gazdaság lesz. A nehézségek ellenére még tavaly is gyorsan fejlődtek a magyar–kínai kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. 2020-ban Kína volt a legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnerünk. És szintén örömmel mondom el Önöknek, hogy a 2020-ban Magyarországra érkező külföldi befektetések volumenét illetően Kína érte el az első helyet. Ahogy egyre több nemzetközileg elismert kínai cég – olyanok, mint a Huawei, a Bank of China, a Lenovo, a Semcorp, a Wanhua vagy a BYD – választja Magyarországot európai bázisa helyszínéül, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kedvező magyar befektetési környezetet és feltételeket nagyon is értékelik kínai partnereink. Magyarország szívesen fogad további fejlesztéseket is, és reméljük, hogy további mérföldköveket érünk el kínai kapcsolatainkban. Úgy gondolom, hogy az olyan fórumok, mint a Kantoni Vásár, betöltik a „barátság kötelékének” és a „kereskedelem hídjának” szerepét, és olyan új partnereket üdvözölhetünk, akik új perspektívát fedeznek fel együttműködésünkben, illetve hozzájárulnak gazdaságaink fejlődéséhez.

Végül újra ki szeretném fejezni nagyrabecsülésemet és tiszteletemet Hszi elnök úrnak, és engedjék meg, hogy jó egészséget kívánjak mindannyiuknak, a kiállítóknak és a szervezőknek pedig sikeres rendezvényt!

Köszönöm figyelmüket.