Pannonhalma üzenete
2015. november 26.
Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábor séftől, és három friss fűszernövénnyel, három finom fogást készítettek és szolgáltak fel. A közös főzés apropója a Fűszerkert című exkluzív gasztronómiai kiadvány falatozással egybekötött bemutatója volt a magyar gasztronómia egyik szentélyében, a pannonhalmi Viator étteremben.

A Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, a Magyar Konyha gondozásában jelent meg, amely a fűszerezés mindennapi művészetébe avatja be az olvasót. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egyszerű receptgyűjtemény, hanem lebilincselő fűszertörténeti, szórakoztatóan tudományos gasztronómiai album fűszeres receptekkel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből. A főzésre csábító ismeretterjesztő könyvben Gyurik Gábornak, a Viator Apátsági Étterem séfjének receptjei, Ambrus Lajos élvezetes leírásai, Burger Barna csodálatos fotói és Hortobágyi Cirill perjel tanulmányai találkoznak.

Várszegi Asztrik főapát köszöntőjében kiemelte, a könyvben benne van Pannonhalma üzenete, Pannonhalma emberek iránti szeretete. A főapát elárulta, kedvenc fűszernövénye a levendula. Azért kedves számára, mert a levendula egyszerűségével, szerénységével, igénytelenségével gazdagságot hordoz, gyógynövényként és fűszernövényként is használatos és egyre inkább szerepet játszik az igényes gasztronómiában.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hangsúlyozta, a botanika és a konyhaművészet iránt érdeklődőknek egyaránt ajánlja a logikusan felépített, könnyen főzhető recepteket tartalmazó kötetet. Elmondta, hogy ő nem ismerte az izsópot, nem főzött még vele, aztán amikor elolvasta Gyurik Gábor receptjeit, kipróbálta a panna cotta ízesítésére. Mint mondta, bevált.

Gyurik Gábor séf olyan receptekből állította össze a könyvet, amelyeket a kísérletezni szerető háziasszonyok, és az otthon főző férfiak is el tudnak készíteni. A főzéshez ezúttal a frissítő citromfüvet választotta egy halas előételhez, a főételhez zsályával fűszerezte a sült sertéshúst, az izsópot a desszertbe, a panna cottába használta. Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábortól, és közösen készítették el a fentebb említett háromfogásos ételsort három friss fűszernövénnyel, majd saját kezűleg szolgáltak fel a jelenlévőknek.

A bemutatón részt vett Hortobágyi Cirill perjel, Ambrus Lajos író-költő-pomológus, Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője, Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, Szabó Márton bencés szerzetes, a kertészet vezetője és Pottyondy Ákos, a gyógynövénykert vezetője is. A kötetlen, jó hangulatú bemutató helyszíne természetesen a 14 Gault&Millau pontos Viator étterem volt.

* * *

A Gabojsza konyhája könyvajánlója

Kedvenc honi gasztronómiai magazinom a jövőre negyven éves Magyar Konyha, és nem csak a receptek miatt szeretem, hanem az olyan rovatok miatt is, mint a Fűszerkert. Fűszerbolond vagyok. Magam is gyűjtöm, nevelem, szárítom, morzsolom, keverem, használom.

Fűszereink többségét nagyanyáink nem csak ismerték, de termesztették is, minden „tisztességes” háznál volt kisebb-nagyobb fűszerkert. Örömteli, hogy manapság kezd újra divatba jönni a friss fűszer használat és végre nem csak az éttermek, hanem az egyszerű háziasszonyok is – kert híján akár balkonládában, vagy a konyhaablak párkányán – igyekeznek friss fűszereket nevelni, használni őket és végre leszámolni az évtizedeken keresztül egyeduralkodó só-bors-paprika használattal.

Nemrég jelent meg a Magyar Konyha gondozásában a Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, mely a kiadó második kötete (ez volt az első) és beavatja az olvasót a fűszerezés mindennapi művészetébe. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem egy lebilincselő fűszertörténeti, gasztronómiai album hatvan izgalmas, fűszeres recepttel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből, amit tavaly nyáron volt alkalmam meglátogatni.

Ambrus Lajos (író, szerkesztő, pomológus, a Magyar Konyha magazin állandó szerzője) a kert, Gyurik Gábor (a pannonhalmi Viator étterem séfje) a konyha csábító illatát idézi fel, Burger Barna pedig ínycsiklandó fotóival járul hozzá a gyönyörű kötethez. Olvasmányos, hasznos, izgalmas. Karácsonyi ajándéknak is kiváló.