Politikai vitát kezdeményez Orbán Viktor a 2007-2013 közötti uniós források felhasználásáról
2016. április 5.
Politikai vitát kezdeményez az Országgyűlésben Orbán Viktor kormányfő a 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról, a kezdeményezésről a miniszterelnök levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Orbán Viktor azzal indokolta kezdeményezését, hogy a kormány 2015. december 31-én sikeresen lezárta a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklust. A fejlesztési időszakban 8600 milliárd forint értékű forrás állt Magyarország rendelkezésére, amit az intézményrendszer teljes egészében kihelyezett.

A miniszterelnök levelében arról is beszámolt, hogy a korábban mindenki által biztosra vett forrásvesztést elkerülte a kormány, ugyanis az Európai Bizottságtól lehívható összegnél többre, 9536 milliárd forintra kötött szerződést.

Mindezek miatt szükséges, hogy a kormány a fejlesztési ciklus lezárásáról és az ebből fakadó tapasztalatokról az Országgyűlést is tájékoztatni tudja, a parlamenti pártokkal pedig nyílt és építő jellegű vitát tudjon folytatni – olvasható Orbán Viktor levelében.