Részvétét fejezte ki Orbán Viktor az egyiptomi templomi merénylet áldozatai miatt
2017. április 9.
Őszinte részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és II. Tavadrosznak, az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkájának az egyiptomi Tanta város Szent György-templomában elkövetett vasárnapi robbantásos merénylet áldozatai miatt.

„Ennek a barbár cselekedetnek az volt a nyilvánvaló szándéka, hogy aláássa Egyiptom nemzeti egységét” – áll az egyiptomi államfőnek címzett, angol nyelvű kormányfői levélben, amelynek másolatát a Miniszterelnöki Sajtóiroda juttatta el az MTI-nek.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki az államfőnek mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket az egyiptomi emberek – köztük számos keresztény vallású – védelméért tesz a terrorizmussal szemben, és biztosította Magyarország támogatásáról és szolidaritásáról a terrorizmus elleni harcban.

A II. Tavadrosznak küldött levelében a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek védelmét a budapesti kormány az egyik legfontosabb prioritásként kezeli. Orbán Viktor felajánlotta, hogy Magyarország szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak a keresztény templom elleni terrortámadás után.

A Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában a virágvasárnapi mise idején követték el a pokolgépes merényletet, amelynek következtében legalább 26 ember meghalt és több mint 70-en megsebesültek.